Etiketter

,

stickning
ÖVERSIKT

Personer med demens som tidigare varit vana att sy, brodera, väva, virka, sticka, pyssla och måla kan ofta fortsätta med det, framför allt om de får lite hjälp.
.
Broderi

Broderi. Kanske ett barnbarn har ritat en teckning som kan användas till mönster. Hur man för över mönstret på tyg och andra broderiförslag också för personer med omfattande demens.
Se: Fritt Broderi vid demens eller rörelsehinder

När det gäller brodergarn kan man klippa till dessa i lagom längder och fläta ihop, så garnändarna lätt går att dra ut utan att de trasslar till sig.

Om personen gillar korsstygn, men inte klarar att räkna trådar kan man rita upp mönstret med märkpenna på Aidaväv finns t.ex. på. Panduro

Stickning tyckte min mamma som blev 97 år var väldigt roligt. Under årens lopp stickade hon en mängd rutiga babyfiltar till Röda Korset, men med stigande ålder och demens klarade hon inte av färgbytet. Jag hittade då på att hon fick sticka fyra filtar samtidigt och hjälpte henne med färgbytet då jag hälsade på henne. Det fungerade, men förfarandet var lite opraktiskt.

Täcke stickat randigt

Det här stickade sängöverkastet t.ex. hittade jag i boken ”Det bästa ur Allt om handarbete” från Bonniers tryckt 1975. Där är överkastet stickat i 10 cm breda ränder i rätstickning som sen virkats ihop genom de bakre maskbågarna. Ett sådant arbete varar länge och kan säkert utföras av många med demens om de har kunnat sticka sedan tidigare. Eventuellt med lite assistens beträffande  uppläggning, avmaskning och hopvirkning.

Vanliga stickade/virkade halsdukar till alla nära och kära är också ett förslag.

…………………………………..
Här följer några fler stickningsförslag:

Stickad filt

Beskrivning på denna randiga babyfilt. Klicka här
…………………………………..

Capeschal turkos liten

Beskrivning på en mycket lättstickad cape-schal i rätstickning.
Klicka här
…………………………………..

Röd schal stickad

Beskrivning på en halsvärmare som kan stickas, virkas eller påtas. Klicka här
…………………………………..

Akvarell

Måla tycker många är stimulerande. Förutom att måla med/på; kritor, akvarell, olja, keramik och porslin kan man ju även trycka på textil eller papper. Att man trycker med potatistryck eller linoleum på äldreboenden är rätt vanligt. Att trycka i eget boende är besvärligt med tanke på att man behöver rätt stora bordsytor och vaskar för rengöring. Se: Akvarellmålning utan kunskaper 
…………………………………..

pärlplatta från panduro

Pärlplattor tycker en del är roligt att syssla med, för att träna händernas finmotorik är det en bra syssla. När mina barn var små fanns bara små pilliga rörpärlor, nuförtiden finns också grövre rörpärlor maxi (10 mm.) som är lättare att handskas med för fumliga fingrar.
Många gör geometriska mönster, lejonet på bilden är från Panduro, som har material till pärlplattor. Klicka här.  Mönster till pärlplattor hittar man om man söker på Google/Bilder med sökord ”Pärlplatta”.
…………………………………..

.
.

:

.

.
Pysseltips som är enkla att göra. 
Det här är kaniner gjorda av sockor, fler tips kommer att läggas in allt eftersom. Klicka här
…………………………………..

Reumatikerförbundet i Finland har mycket tips på konsthantverk t.ex. Påtning, Tovning, Tryck, Mosaik, Porslinsmålning, Flätning, Snickeri, Keramik, Sidenmålning m.m. En del av dessa förslag är även användbara för personer med demens, som gillar att pyssla. HÄNDIGT – en guide för dig som gillar att jobba med händerna. Se: http://doczz.net/doc/6941215/h%C3%A4ndigt-%E2%80%93-en-guide-f%C3%B6r-dig-som-gillar-att-jobba-med-h%C3%A4nderna 
……………………………………………………………

Ytterligare aktiviteter och tips för personer med demens:
K
licka på den röda texten här under så kommer du direkt dit.

Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter och kurser samt vilken hjälp man kan vänta sig att få av samhället om man har ett funktionshinder.

Bakning, matlagning och gymnastik, med tips bl.a. på barnkokbok med lättlagad mat som kan vara lämplig för personer med demens och förslag på träningsprogram med musik med bl.a. sittgympa.

Diverse aktiviteter, med förslag på utflykter, museibesök, gosedjur, demensdockor och terapihundar.

Exempel på bra demensvårdsprogram, med tips på aktiviteter.

Musik, med förslag på vilken typ av musik som är lämplig för personer med demens.

Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.

Spel, kortlekar och pussel för personer med demens, med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.

Tips för personer med demens, gällande bl.a. telefoner, minneslappar,
medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta,
God man m.m.

Trygghetstips i hemmet, med förslag på hur du kan ha kontakt eller ”övervaka” person med demens som befinner sig på annan plats än du själv (t.ex. när du är och handlar).

Träffa personer med demens, Om du
skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och
enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt
och meningsfullt för bägge parter.
………………………………………………………………………………………….