Etiketter

, , ,

Broderad tavla

Litteratur gällande broderi finns i slutet av detta inlägg.

Med fria sömsätt s.k. fritt broderi menar man de tekniker där man inte behöver räkna trådar och sticka ner nålen på en bestämd plats.

På ett fritt broderi kan man sy något med mönstret uppritat eller sy direkt på tyget utan mönster eller med en förlaga vid sidan om som man kan snegla på.

Att korsa stygnen vid korsstygnssömnad har en del svårigheter med t.ex. vid demens och ibland också efter en stroke, det kan då vara lättare med ett fritt broderi.

Föredrar man något färdigt uppritat finns det flera butiker som säljer set med garn och tyg med mönster påtryckt. En del butiker har också s.k. ”broderikort”, se nedan. Man kan också själv rita eller måla en förlaga eller om fantasin tryter kan man ta en barnteckning, bild eller foto som man gillar, det kan vara en blomma, ett djur eller vad som helst. Enklast blir det om man hittar något som inte är alltför detaljrikt eller pilligt. 

Beskrivning på hur man på ett enkelt sätt för över mönstret på tyget
Eftersom barnteckningen jag har är ganska liten förstorade jag den först i en scanner.

Rita.

.

Börja med att nåla fast mönstret på ett tyg, placera ett kopieringspapper under med den färgade sidan mot tyget och rita i konturerna.

.

Rita 2.

.

Rita sen i konturerna på tyget helst med en vattenfast penna. (Om man inte skall brodera med vitt eller mycket ljust garn brukar det också fungera med vanlig kulspetspenna om man låter bläcket torka en stund innan man broderar).

.

Broderi

 

Själva broderiet kan man sy med vilka stygn man vill. På bilden nedan är stygnen: Efterstygn, stjälkstygn, kedjestygn och plattsöm.  Speciellt om man syr med långa stygn kan arbetet rynka ihop sig och man kan behöva en sybåge, sådana finns att köpa lösa respektive för fastsättning i bord.
……………………………………………………….

Broderikort SlöjddetaljerQnJvZGVyaWtvcnQtMQ2

Foto: Slöjd-Detaljer
Sy- och Broderikort på perforerad kartong är avsedda för barn och nybörjare. Dessa borde också fungera vid demens, de finns hos t.ex. Slöjd-Detaljer
………………………………………………………….

Beträffande syramar och ”självpåträdande synålar” se:
Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med rörelsehinder 

Färdiga broderisatser mer eller mindre avancerade finns t.ex. att köpa på:
Canvas, Garnboden och Svensk Hemslöjd.
………………………………………………………….

Flera bloggar finns om broderi bl.a. Broderibloggen av Helena Ericsson, i bloggen kan du läsa mycket matnyttigt, den innehåller också många användbara länkar till andra broderibloggar, hur man broderar m.m.

Många gratismönster hittar man dessutom om man googlar på:
broderi mönster gratis 

Och tänk framför allt på att det inte är viktigt att det skall bli något snyggt och konstnärligt, det viktigaste är att den som syr har roligt!
………………………………………………………….

Broderi – litteratur se: https://textilochtips.wordpress.com/2020/03/07/broderi-litteratur/
…………………………………………………………………………. 

Länkarna kontrollerade 2017-03-08