Etiketter

,

Broderi

Länkarna uppdaterade 2021-07-27

Med fria sömsätt s.k. fritt broderi
menar man de tekniker där man inte behöver räkna trådar och sticka ner nålen på en bestämd plats.

På ett fritt broderi kan man sy något med mönstret uppritat eller sy direkt på tyget utan mönster eller med en förlaga vid sidan om som man kan snegla på.

Att korsa stygnen vid korsstygnssömnad har en del svårigheter med t.ex. vid demens och ibland också efter en stroke, det kan då vara lättare med ett fritt broderi.

Föredrar man något färdigt uppritat finns det flera butiker som säljer set med garn och tyg med mönster påtryckt. En del butiker har också s.k. ”broderikort”, se nedan. Man kan också själv rita eller måla en förlaga eller om fantasin tryter kan man ta en barnteckning, bild eller foto som man gillar, det kan vara en blomma, ett djur eller vad som helst. Enklast blir det om man hittar något som inte är alltför detaljrikt eller pilligt. 

Beskrivning på hur man på ett enkelt sätt för över mönstret på tyget.
Eftersom barnteckningen jag har är ganska liten förstorade jag den först i en scanner.

Rita.

Börja med att nåla fast mönstret på ett tyg, placera ett kalkerpapper/mönsterpapper avsett för textil under med den färgade sidan mot tyget och rita i konturerna.

.

Rita 2.

Rita sen i konturerna på tyget helst med en vattenfast penna. (Om man inte skall brodera med vitt eller mycket ljust garn brukar det också fungera med vanlig kulspetspenna om man låter bläcket torka en stund innan man broderar).

Själva broderiet kan man sy med vilka stygn man vill. På bilden nedan är stygnen: Efterstygn, stjälkstygn, kedjestygn och plattsöm.  Speciellt om man syr med långa stygn kan arbetet rynka ihop sig och man kan behöva en sybåge, sådana finns att köpa lösa respektive för fastsättning i bord.
……………………………………………………….

0801_01 (w250_h250_q70_u_p) 6042_7523 (w515_h515_q70_u_p)

Foton: Slöjd-Detaljer

Sy – och Broderikort på perforerad kartong är avsedda för barn och nybörjare. De är ju inte precis fritt broderi eftersom man sticker ner nålen i förbestämda hål, men jag tar med dessa för jag tror att dessa borde också fungera för demenssjuka personer, de säljs t.ex. av Slöjd-Detaljer.
…………………………………………………………………………. 

LÄNKAR:

Beskrivning på hur man enkelt kan göra egna broderikort, se bloggen Rosatulpan http://www.rosatulpan.se/2016/08/gor-dina-egna-broderikort-for-barn.html 
 ………………………………………………………….

Syramar och ”självpåträdande synålar” se:
Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med rörelsenedsättning
 ………………………………………………………….

Färdiga broderisatser mer eller mindre avancerade säljs t.ex. av:
Canvas och Ateljé Margaretha 
………………………………………………………….

Flera bloggar finns om broderi bl.a. Broderibloggen av Helena Ericsson, i bloggen kan du läsa mycket matnyttigt, den innehåller också många användbara länkar till andra broderibloggar, hur man broderar m.m.

Många gratismönster hittar man dessutom om man googlar på:
broderi mönster gratis 

Och tänk framför allt på att det inte är viktigt att det skall bli något snyggt och konstnärligt, det viktigaste är att den som syr har roligt!
………………………………………………………….

Broderi – litteratur se: https://textilochtips.wordpress.com/2020/03/07/broderi-litteratur/
………………………………………………………………………….