Om bloggen

🌺 OM BLOGGEN TEXTILOCHTIPS  🌺
Välkommen till bloggen TEXTILOCHTIPS vars huvudsyfte är att gratis hjälpa dig som har funktionsnedsättning eller dina anhöriga med mönster och idéer till kläder som är lätta att göra samt lätta att sätta på sig och ta av, för de icke sykunniga finns också tips var sådana kläder finns att köpa.

Vidare vill jag tipsa om textila aktiviteter och tekniker som fungerar för personer med rörelsenedsättning och/eller demenssjukdom. – Personer utan funktionsnedsättning är naturligtvis också välkomna att använda bloggens mönster och beskrivningar.

Ekonomiskt tjänar jag inget på mina bloggar. Från de butiker jag länkar till har jag ingen ersättning, eftersom jag vill vara oberoende av det jag vill skriva om.
…………………………………………………
Om ni vill veta mer om mig och mina bloggar kan ni läsa följande intervju, som den numera nerlagda demens-bloggen ”Bort med skammen” publicerat.

En blogg med textilmönster och aktivitetstips
Publicerad 2013-03-05 19:32:00 i Eldsjälar, Intervjuer

http://www.textilochtips.wordpress.com en blogg med mönster på plagg som är lättsydda och anpassade för människor med funktionshinder samt bland annat tips för aktiviteter för demenssjuka. Vi ställde några frågor till Renate som startade bloggen: 

När och varför startade du bloggen? Min blogg startade jag i september 2012. Jag är 72 år och pensionerad textillärare och textilkonservator. De kläder jag sydde till min mamma som var rullstolsburen och hade demens blev så omtyckta av äldreboendets personal att de tyckte jag skulle tillverka och sälja dessa. Det har jag vare sig lust eller möjlighet till, men jag sa att jag kunde tänka mig att lämna ut mönster och beskrivning gratis. Eftersom plaggen i regel är mycket lättsydda och kläder till funktionshindrade ofta är dyra tänkte jag att fler skulle kunna ha glädje av dem, det var därför jag startade bloggen. Eftersom det finns många människor med funktionsnedsättning som är unga tänkte jag även göra lite mönster för den yngre generationen, för tillfället håller jag på med en aftonklänning till mitt barnbarn som även skall kunna fungera för personer med funktionsnedsättning.

Berätta om dina erfarenheter av funktionsnedsättning! De erfarenheter jag har angående funktionshinder är från min numera avlidna mamma, som blev 97 år och min moster som blev 99 år som båda hade demens och var rullstolsanvändare, två väninnor med halvsidig förlamning, samt tidigare arbetslivserfarenhet av olika former av funktionshinder såsom epilepsi, blindhet, hörselnedsättning, ryggmärgsbråck samt barn med multihandikapp.

Vad har du för tips på aktiviteter för demenssjuka? När det gäller aktiviteter för personer med demens finns det hur mycket som helst man med enkla medel kan göra t.ex. utflykter, museibesök (visningar finns från och med i år på många platser speciellt inriktade för personer med demens), puzzle, spel, enkla korsord, baka, måla, se på konst hemma i Google Art, textila aktiviteter m.m. Från Slättsgårdens demensvårdsprogram kan man få många tips på aktiviteter (finns med i bloggen). Vad min mamma speciellt gillade var en fotoram. På ett USB-minne lade jag, med min mans hjälp, in dels foton från familjemedlemmar levande och döda, resor hon och familjen deltagit i, småfilmer från fester, sommarstället, lägenheten hon bott i och mycket annat. Allt som allt varade den c:a 1 timme. På fotona satte jag in texter som ”din bror Pelle”, ”ditt barnbarnsbarn Erica”, ”resa till Jersey”, ”julen 2010” m.m. Till omväxling bytte jag ibland ut USB-minnet till ett med enbart musik som hon gillade. Eftersom min mamma inte bodde hemma och inte kunde klara av fotoramen själv ställde jag in den 2 ggr/dag på för- och eftermiddag då hon brukade vara vaken. Men man måste naturligtvis prova vad personen tycker är roligt, min mamma t.ex. gillade inte puzzle, men gillade att sticka.
Fler förslag finns i min blogg www.textilochtips.wordpress.com

Vilka förhoppningar har du med bloggen? Min förhoppning med bloggen är förstås att den sprids så att de som kan ha glädje av den kan få lite inspiration vad man faktiskt själv som anhörig kan göra med enkla medel. På det näst sista äldreboende där min mamma bodde var det först bra med daglig verksamhet för personer med demens, efter nedskärningar där 16 personer avskedades blev det förfärligt. (Jag skall senare skriva ett inlägg, hur man kan klaga och vad man skall göra). Jag tror därför att man som anhörig till personer med demens till stor del själv måste stå för aktiviteter och förströelser vare sig personen bor hemma eller på institution.

Besök Renates blogg Uppdaterat 9:e januari 2014: Renate har nu en till blogg: Handikapptips, där hon tipsar om aktiviteter.

  • Intervju gjord av Jenny Eriksson

3 tankar på “Om bloggen”

  1. Louise Johansson skriver:

    Hej För dementa är det lättare om knäppningen eller blixtlås är på ryggen när det gäller skjortor eller blusar. För dementa låser sina armar vid påklädning Har haft en mycket sjuk dement man och är nu ordf. för en demensförening i Storuman, Tärnaby

    • Hej!
      Tack för ditt påpekande och kommentar. När det gäller ändring av befintliga plagg har jag kavaj, slips och kjol med öppning bak.
      Flera butiker har plagg med öppning bak t.ex. Klädvalet, Lindströms konfektion, Demensbutiken, Uriform m.fl.
      Adresser till butikerna finns under min blogg http://www.handikapptips.wordpress.com under rubriken: Aaa Butiker/funktionsnedsättning
      Mvh Renate

  2. Hej Renate! Så fin blogg du har och så mycket jobb du har lagt ner på att hitta länkar och goda tips – tack för att du kontaktade mig.
    Mvh Marie Hav Lundkvist – http://www.hopptimisten.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.