Etiketter

, , , , , , , , ,

169. Bild 1. 17 x 48 med text.1

169 . F.redigerad-1

INNEHÅLL:
1. TYGÅTGÅNG & TYGVAL
2. VAD MAN BEHÖVER
3. MÅTTAGNING
4. ARBETSBESKRIVNING
5. 
MÖNSTER  

Detta enkla mönster är tänkt för sommarklänning, nattlinne och badkappa.
För att sy dessa plagg behövs ringa sömnadskunskaper.
Knäppning kan man ha fram eller bak. Knäppning i ryggen är till för personer som har svårt att trä i armarna i sidled och som får assisterad påklädning samt för personer med demenssjukdom som tar av sig plagg också när de inte skall det. (Exempel; på min mammas demensboende förekom det ofta att en man kom ut i dagrummet utan en tråd på kroppen!)
Om plagget sys i två våder kan man om man så vill sy slitsar nertill för bättre benutrymme, vilket kan vara praktiskt om man sitter i rullstol.

1. TYGÅTGÅNG & TYGVAL
Tygåtgång: Har du upp till storlek 44 och tyget är 150 cm räcker det med en längd. (Frotté, lakansväv, gardintyger m.m. brukar finnas med denna bredd).
I annat fall finns två alternativ.
Om tyget inte har något speciell ledd eller mönster som ser konstigt ut på tvären kan man lägga mönstret utmed stadkanten, i annat fall får man köpa två längder och sy ihop.

2.VAD MAN BEHÖVER
Förutom tyg och tråd behövs;
Resår c:a 1 m.
Ev. snedslåar/snedremsor för att kanta ärmhålen. C:a 120 cm räcker till båda. (Om man tycker att det är besvärligt att sy på dessa är ett alternativ tät sicksacksöm.)
Knäppning kan ske på olika sätt t.ex. med knappar, tryckknappar, nittryckknappar, kardborrband, påsyddbara magneter, knytband m.m.
När det gäller nattlinne välj någon knäppning som inte skaver.
(OBS! Om man använder kardborrbandbitar runda av dessa i hörnen så att de inte sticks och när det gäller magneter får dessa inte användas av personer som har pacemaker).
Om du tänker använda mönstret till klänning eller nattlinne och inte har rörelseproblem kan du naturligtvis sy ihop plagget och dra det över huvudet.
.
20230616_175021. med text 10x20cm
.
3. MÅTTAGNING
Längd
: Mät hur långt plagg du vill ha, lägg till för dragskon i halsen och för fållen nertill.
Bredd: Mät övervidden (där du är som bredast över bysten), lägg till c:a 50 cm.
(Ex. storlek 44. 100 cm + 50 cm =150 cm).
Ärmhål: C:a 20 cm på bredden och 8 cm på höjden, placerade c:a 5 cm från överkanten, se mönstret.
.
169. G. Mindre bokstäver.
.
4. ARBETSBESKRIVNING
a. Om tyget behöver sys ihop, börja med det. Om du vill ha sprund nertill i sidorna, sy dessa.
b. Fålla sidorna samt nertill.
c. Sy en kanal 2 cm bred för resårbandet i halsen.
d. Vik ihop plagget så du ser var mitten är på tyget, rita sen ut ärmhålen. Dessa placeras på var sida om halva övervidden på mitten av tyget (för storlek 44 – 50 cm), se mönstret.
e. Trä i resåren, sätt på dig plagget och kontrollera att urringningen passar samt att ärmhålen är tillräckligt stora för att plagget skall vara bekvämt, är de för små klipp dem större. – Sy fast resåren.
f. Om du kantar ärmhålen med snedremsor är det enklast att göra små veck i de övre hörnen och lägga skarven mitt under armen.
Om du kantar ärmhålen med sicksacksöm välj bred och tät söm. (När jag testade sydde jag två gånger runt ärmhålen.)
g. Lägg framstyckena omlott c:a 7 – 10 cm, prova så det känns bra.
Knäppning kan ske på flera sätt, se punkt 2:
Till klänning behövs fler knäppen än på nattlinne och badkappa.
OBS! Efter att jag provlegat med ett nattlinne knäppt med enbart kardborrbandbitar visade det sig att plagget öppnade sig nertill, beroende på att jag vrider mig under natten. Jag bytte därför ut den nedersta kardborrbandbiten mot en påsybar magnet och nu öppnar den sig inte. (En större tryckknapp är ett alternativ).

5. MÖNSTER
Färdig bild med text 21x14 cm
…………………………………………………………………………………………………