Etiketter
Demens, Demenssjukdom, Enkla pyssel, Hobby, Pysseltips, Pyssla, Sysselsättning
.
.
Här kommer några pysseltips, fler har jag tänkt lägga in allt eftersom. Vem som helst kan naturligtvis använda följande förslag, men jag har i första hand tänkt att tipsen skulle kunna vara till inspiration för anhöriga till personer med demenssjukdom och andra med intellektuell funktionsvariation så att de tillsammans kan knåpa ihop något. Detta innebär att de pyssel som här förekommer speciellt valts/väljs ut för att de skall vara lätta att göra.
När jag väljer förslag på pysseltips och det gäller såväl för vuxna som för små barn är att det som tillverkas helst inte bara skall vara en sysselsättning och bli något fult och oanvändbart utan jag försöker om möjligt hitta något som kan bli något trevligt att ha själv eller ge bort och inte bara något som pliktskyldigast får hänga framme av ”snälla” anhöriga!
INNEHÅLL:
1.Silkespappersblommor och tygremsor i påskris
2. Påskkaniner & snögubbar gjorda av sockor
3. Julstjärnor av klädnypor
4.Tavlor med klippta & klistrade motiv
5. Julstrumpor
6. Youtubefilm med påskpynt
7. Länk till Youtubefilm om pressa växter på enkelt sätt
………………………………………………………………………………..
1. Silkespappersblommor
.
Dessa är enkla att göra och inte alltför pilliga. Förutom att de kan vara ett alternativ till påskris kan de användas hela året om. Man kan t.ex. ta med en bukett som ”gåbortpresent”, vid ett tillfälle gjorde jag en jättestor bukett av ett mindre träd. Tänk dock på att man inte får bryta kvistar på allmän mark, men åtminstone på våren brukar man kunna hitta avhuggna grenar och kvistar från beskurna buskar och trän.
Om man inte förvarar silkespappersblommorna i solljus, då de kan blekna, så håller de mycket länge.
Material som behövs:
Kvistar, silkespapper och klister. Färgat silkespapper säljs bl.a. av Slöjd-Detaljer, Panduro och Adlibris
………………………………
Beskrivning:
.
- Börja med att vecka silkespapperet så att du kan klippa ut flera rundlar på en gång. Till dessa blommor och blad använde jag ett dricksglas med diametern 7 cm till mall. Om man så vill kan man ha två färger i såväl blommor som blad.
………………………………
.
. - Till varje blomma använde jag två rundlar, men satte fast en åt gången.
På varje rundel klippte jag ett jack lite längre än till mitten.
………………………………
.
. - På rundlarna klistrade jag på ena sidan av jacket och en klick i mitten och placerade rundeln runt kvisten.
………………………………
.
. - Efter att ha klistrat ihop rundeln så att den blev hel igen klämde jag åt silkespapperet så att rundeln fastnade på kvisten, sen tog jag nästa rundel och gjorde likadant under den första. Nästa blomma satte jag en bit under den föregående. Om man vill ha blad gör man på samma sätt.
……………………………………………………………………..
.
Påskris med tygremsor
Dessa är lättare att tillverka jämfört med pappersblommorna och kan vara ett alternativt pysseltips.
Klipp eller riv tygremsor och knyt fast dem med en enkel knut. (Inspiration till detta ris fick jag i Gysinge herrgårdspark där jag såg liknande ris i påskas).
Material som behövs: Kvistar och tygremsor.
……………………………………………………………………..
.
2. KANINER som är gjorda av kasserade sockor
Material som behövs:
Socka, sax, snöre eller garnstump.
Till fyllning; ris, torkade ärtor eller sand.
Till dekoration; ett band att knyta runt halsen. Till detaljerna i ansiktet kan man använda tuschpenna eller brodera alternativt klippa ut i filt och klistra.
Börja gärna med att tillsammans titta på följande Youtubefilm så att ni får ett hum om hur tillverkningen går till. https://www.youtube.com/watch?v=giqTWcq6nFk&feature=share
.
.
På filmen trär de en tapering runt sockan för att underlätta ifyllningen, men det går bra utan och hälla i direkt. För att slippa få fyllningen utspilld över bord och golv, (speciellt ärtorna har en förmåga att rulla iväg,) använd gärna en stor plastpåse eller papperskartong när du fyller i sockan.
När man hällt i fyllningen och tycker att kaninen är lagom tjock knyter man till vid halsen och ovanför huvudet.
När det gäller öronen kan kanske hjälp behövas med någon som först ritar ut var det skall klippas.
Sen är det bara att dekorera!
Om man har tid och lust och har sockor i olika storlekar kan man göra en hel kaninfamilj.
.
.
.
.
.
Här på bilden hjälper barn och barnbarn till med att åstadkomma modeller till fotot på kaninerna.
.
………………………………
SNÖGUBBAR som också är gjorda av sockor
,.
.
SNÖGUBBAR är väl inte precis något för denna årstid, men eftersom jag fick en vit socka över så blev det en i alla fall! Har man en socka med randigt skaft kan den bli en trevlig luva, beskrivning finns också på en hög hatt.
Material som behövs:
Samma som till kaninen därutöver filtbitar till näsan och schalen. Till hattens stomme en flaskkapsyl, till brättet en bit kartong.
Beskrivning på snögubben: Samma beskrivning som till kaninen t.o.m. att man knutit till vid halsen och ovanför huvudet. Klipp av resten på sockan 1 cm ovanför åtstramningen.
Beskrivning av schalen: Klipp ut en smal remsa i filt så lång att den räcker att knyta runt halsen. I ändarna kan man klippa några jack så att det ser ut som fransar.
Beskrivning på luvan: Till den kan man använda skaftet på sockan. På den sida luvan är avklippt, jacka runt om = fransar till luvan. Sen är det bara att knyta ihop luvan.
Beskrivning på hatten: Hattens storlek får man själv bestämma.
För att lätt rita ett runt brätte kan man använda ett dricksglas som mall.
Till stomme kan man använda en plastkapsyl från en flaska, om man inte har någon svart kapsyl går den att måla med permanent-tusch. Sen är det bara att limma fast stommen på brättet.
………………………………………………………………………………..
.
3. Julstjärna av klädnypor
……………………………….
.
……………………………………………………………………..
Stjärnor som tillverkas av klädnypor är ingen nyhet, de har nog varit populära allt sedan 1950-talet tror jag! Jag tycker att de är riktigt dekorativa, både om de är trävita eller målade t.ex. i vitt, rött, guld eller silver. Stjärnorna kan hängas upp t.ex. i fönster eller användas som julgransdekoration.
Vad jag tycker är speciellt bra med stjärnorna är att de är så enkla att utföra. Gäller det små barn eller om man har fumliga fingrar så är de större stjärnorna enklare att göra.
Material som behövs:
Klädnypor, trälim, något att hänga upp dem med och ev. färg.
Vanliga träklädnypor säljs av t.ex. av Jula, Clas Ohlson, Bauhaus och Biltema.
Vad som nu också finns i handeln är Mini-Klädnypor med måtten: 25 – 50 mm. Mini-klädnypor i trä säljs t.ex. av Slöjd-Detaljer, Panduro och Adlibris
Det finns både trävita och färgade miniklädnypor, men det är ingen vits med de färgade för de är inte färgade runt om.
Vill man färga klädnyporna är det enklast att göra det efter att man klistrat ihop dem. Det går både att använda vatten- och oljebaserade färger alternativt sprayfärg. Gör bara inte som min svärmor, hon lade dem på en tidning innan de torkat riktigt med resultatet att tidningstexten fastnade på stjärnorna!
Till underlag vid klistringen använde jag en gammal uttjänt skärbräda, har man inte det kan man t.ex. lägga en bit plastfolie under när man limmar och ev, målar dem.
- Börja med att ta bort metallfjädern från 8 klädnypor. Det går enklast om man vrider den ena delen av klädnypan.
………………………………
.
- Klistra ihop klädnypornas flata sidor 2 och 2, enligt bilden. (För att slippa hålla i dem tills klistret torkat fäste jag ihop dem med klädnypor under torktiden.
………………………………
.
. - Klistra ihop fyra till ett kors, därefter klistras de fyra återstående fast mellan dessa. Tag där lite extra med klister eftersom anläggningsytorna är mycket små.
………………………
.
- Trä sen i en tråd eller garnända så att de går att hänga. Till mina använde jag en befintlig guldtråd som jag hade hemma.
…………………………………
.
På Youtube hittade jag en film från Jula som visar tillverkningen! https://www.youtube.com/watch?v=bKBw9RPBhBw
………………………………………………………………………………..
.
4. Tavlor med klippta & klistrade motiv
Tulipanaros av morfar 75 år
En tavla gjord av urklippta motiv är enkelt att utföra. Har man tillgång till en bukett blommor, ett fruktfat eller något annat, ställ gärna fram det till inspiration.
Trevligt är det om man kan engagera flera generationer till samarbete som här med morfar och barnbarn.
.
Material: Till bakgrund tog jag fram lite större tygbitar, kartong är också ett alternativ. För att klippa ut mönster är en lapplåda en guldgruva, har man inga tygbitar kan man i de flesta butiker köpa tyg decimetervis.
Klister: Allim eller textillim
Så här gjorde vi: Efter att ha klippt och rivit ut bitarna och provlagt dem på underlaget kom vi på att det blev minst kladdigt att bara klistra fast bitarna nertill och sen vika tygbiten bakåt på ett papper, se bilden här under, och sen klistra fast den.
Montering: Till Tulipanaros tog jag en bit kartong på vilken jag först satte fast en ståltråd för upphängning och sen klistrade jag fast tyget i kanten runt om på baksidan.
Till Trassel sydde jag en fåll runt om på maskin och sydde sen fast ringar i hörnen upptill.
(Barnbarnets tavla togs hem utan montering och hann inte ens med att fotas.)
.
Trassel av mormor som hade bråttom och rev remsor till ”konstverket” i stället för att klippa!
………………………………………………………………………………..
5. Julstrumpor
Som barn fick jag en julstrumpa på julaftonsmorgon som alltid var fylld med en inslagen marsipangris, något annat godis, en mandarin och en barnbok att läsa för att jag skulle vara sysselsatt fram till julklappsutdelningen. Samma tradition har jag bibehållit till mina barn och barnbarn när de var små, men eftersom nu de flesta firar julafton för sig själva i respektive familj har vi istället efter jul infört julgransplundring i stor skala med bl.a. hattillverkning och fiskteckningar till fiskdammen. Till samtliga familjemedlemmar har jag sytt julstrumpor som används till fisket i fiskdammen, där alla får fiska flera gånger!
På julstrumporna har jag förutom namn också gjort en tomtefigur med tillbehör som har anknytning till personen som får strumpan, d.v.s. golklubba, hammare, fotboll, katt, palett med pensel m.m.
Material som behövs till julstrumpan Till själva strumpan: Ett lite grövre tyg, till mina använde jag ett kasserat madrassöverdrag i frotté.
Till bokstäverna och figurerna använde jag lite småbitar filt som jag klistrade fast med textillim.
Filt och textillim säljs av bl.a. Slöjd–Detaljer, Panduro och Ohlssons Tyger
Mönster: Till själva strumpan, utgå från en befintlig strumpa/socka som mall, rita av den men gör den större. Mina är 18 x 45 cm (färdigt mått). Upptill gjorde jag en 10 cm bred fåll, så att jag kunde vika ner kanten och klistra på respektive namn.
Till bokstäverna kan man ladda ner gratis bokstäver som man kan rita av, t.ex:
https://pixabay.com/sv/illustrations/broadway-teckensnitt-bokst%C3%A4ver-2462889/
Till motivet. Det får du själv hitta på med bilder du tycker passar till den som skall få strumpan. De bifogade bilderna med hjärta, tupp och ängel är pepparkaksmått jag ritat av.
Hur man gör: Till varje strumpa klipp ut två delar. Enklast är det att klistra fast motivet innan strumpdelarna antingen sys ihop på maskin eller för hand med starkt garn eller klistras ihop.
På övre kantens insida sydde jag fast ett par små kardborrbandbitar för att innehållet inte skulle ramla ut, men man kan ju också knyta ihop strumpan med ett band.
………………………………………………………………………………..
6. Youtubefilm med påskpynt
………………………………………………………………………………..
7. Länk till Youtubefilm om pressa växter på enkelt sätt
En film från Nordiska museets ateljé om hur man skapar av pressade växter med, Jun 15, 2021
Beskrivning på hur man pressar växter med snabbmetoder som med strykjärn och micro.
Exempel på vad man kan göra: Presentpåsar, etiketter, glasburkar, Dekorerade kakor, Blomsterdekorationer https://www.youtube.com/watch?v=88HxbGC-fYs
………………………………………………………………………………..
Länk till övriga Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med demenssjukdom
………………………………………………………………………………..
Ping: Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med demenssjukdom | handikapptips
Ping: Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med demenssjukdom | Textil och tips
Ping: Register över bloggarna | Textil och tips
Ping: Register över bloggarna | handikapptips