Etiketter
Anpassad jumper, Bomullsjumper beskrivning, Jumper vid rörelsehinder, Lättpåtagen jumper, Lättpåtagen topp, Topp vid funktionshinder, Topp vid handikapp, Topp vid rörelsehinder, Virkning för dementa
Uppdaterad 2017-11-26
Beskrivning på virkad eller stickad topp/jumper vid rörelsehinder
Plagget är mycket enkelt att göra och består av ett enda rakt stycke med hål på mitten för huvudet. Har man inget rörelsehinder och gör den tillräckligt vid kan man sy ihop den i båda sidorna och dra den över huvudet utan sidöppning.
Vid rörelsehinder kan man låta den vara öppen i den ena eller båda sidorna (beroende på funktionshinder) och sy i ett eller två delbara blixtlås. Om man så önskar kan man göra sprund nertill på ena eller båda sidorna, vilket brukar kännas bekvämt om sitter i rullstol.
.
Garn: Denna gång valde jag att virka med ett tunt merceriserat bomullsgarn. Det var en trevlig kvalité men den blev ganska dyr och tog relativt lång tid att virka. Väljer man t.ex. ett akrylgarn som Järbo garn Lady, blir plagget billigare och går snabbare att utföra.
Garnåtgång till min jumper: 8 nystan Järbo 8/4 merceriserade bomullsgarn á 50 gram. ljuslila (Färg: 32062) med virknål 3.
.
Till min övervidd lade jag till c:a 12 cm för rörelsevidd.
Längden bestämde jag skulle bli 60 cm.
Det är ingen större idé att skriva upp maskantal för det beror på vilket garn man använder, vilken storlek man har, virkfasthet och vilken teknik man använder. Min jumper virkade jag med fasta maskor i bakre maskbågen.
Börja därför med att göra en provlapp och räkna ut maskantalet.
När jag virkat 58 cm (halva längden – 2 cm) maskade jag av 24 cm på mitten för halsen.
På nästa varv lade jag till lika många maskor och virkade vidare 62 cm.
(Att jag inte placerade ”halshålet” på mitten var för att få halsen lite mer urringad fram).
Montering: Nåla ihop och mät hur stora ärmhål du vill ha. Om man tycker att plagget blir för vid över axeln, kan man sy av med en sneddad söm enligt bilderna här nedan. På översta bilden har jag inte sytt av för axeln.
Topp med blixtlås: Sy fast antingen ett eller två delbara blixtlås i sidorna, om man vill ha sprund nertill använd lite kortare blixtlås.
Topp som dras över huvudet: Sy ihop sidorna från avigsidan med efterstygn.
.
.
Virkad uddkant
Om man så önskar kan man virka en uddkant runt hals, ärmhål och nertill.
Runt hals och ärmhål virkade jag fyra fasta maskor i samma maskbåge, hoppade över en maska och gjorde en smygmaska i nästa maskbåge, därefter fyra fasta maskor i följande fasta maska o.s.v.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
:
Virkning vid demens
Eftersom denna topp är så pass enkel att utföra tror jag den skulle passa även för många virkkunniga med demens om hen får hjälp med maskantal, halsurringning och montering.
………………………………………………………………….
Som ni ser blev färgen på bilderna mycket olika beroende på vilket ljus jag fotade med, den egentliga färgen är dock ljust syrenlila!
………………………………………………………………….
Ping: Virkad långschal | Textil och tips
Ping: Lättstickad barnfilt | Textil och tips
Ping: Stickad topp för barn eller vuxen som kan göras öppningsbar i sidan | Textil och tips