Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

..yssMössa text

                                                                               Uppdaterad 2024-02-19    


Påtning är en rolig hobby för såväl män, kvinnor som barn!

Obs! Eftersom min blogg i första hand vänder sig till personer med funktionsnedsättning har jag använt mig av klädnypor som tyngd för att personer som bara kan använda en hand. Om du kan använda båda händerna kan du självklart använda dig av följande beskrivning, men uteslut då klädnyporna!  
Exempel på vad som kan påtas är schalar, mössor, babyvantar, babyfiltar, benvärmare, sockor, strumpor, gosedjur och mycket annat.

Precis som när det gäller vanlig stickning finns det varierande mönster, uppläggning och avmaskning när det gäller påtning. Jag kommer här att beskriva den uppläggning och stickteknik som jag tror är lättast för nybörjare. Mönster och beskrivningar finns dels på nätet, t.ex. på YouTube och dels ofta i butiker som säljer påtbrädor.

I nätbutiker har jag hitintills inte hittat någon litteratur om påtning på svenska däremot många böcker på engelska, se nedan.

OBS! Påtning har flera benämningar t.ex. Panduro har benämningen Quick Knit och Slöjd-Detaljer kallar ringarna såväl de runda som avlånga för stickringar. Det kan vara bra att veta när man söker på nätet.
När jag var ung  var det vanligt att påta på en trådrulle försedd med fyra spikar, resultatet blev en stickad snodd. Det säljs faktiskt fortfarande något liknande som kallas
Påtdocka.  

.Påtdocka 2. SlöjddetaljerUMOldGRvY2thLTE1

.
.
.
.
.
Foto: Slöjd-Detaljer
……………………………………………………………………………………
.

Slöjddetaljer rund U3RpY2tyaW5nYXItMQ2 Foto: Slöjd-Detaljers hemsida
…………………………….

Spikbräda med text

VAD SOM BEHÖVS VID PÅTNING

1.Garn, oftast är det bäst med grovt, dubbelt eller 3-dubbelt garn, använder man tunt enkelt garn blir stickningen gles. Exempel på grovt garn är t.ex. Lovikka och Molly från Järbogarn, som säljs av bl.a. Slöjd-Detaljer.

2.En påtbräda (Circle Loom, Easy Loom, Knitting-Board, Knitting Loom, Long Loom, Stickrahmen, Strickring m.fl. benämningar). De flesta som säljs är i plast. Det finns runda och avlånga i olika storlekar, de säljs bl.a. på Panduro och Slöjd-Detaljer. Påtbrädor gjordes ursprungligen i trä och det finns fortfarande i handeln företrädesvis i kontorsvarubutiker. Fördelen med de i trä är att de är tyngre och stadigare och det man påtar får lättare plats under brädan eftersom man inte kan hålla ringen i luften med en hand samtidigt som man påtar. Den träbräda som syns på fotot är inte idealisk för spikhuvudena är små och vassa så dels kan garnet fastna och dels kan öglorna lätt glida av.

3.Något att lyfta upp garnet med, speciella verktyg finns i handeln där man säljer påtbrädor, se bilden ovan (det fungerar också med en stor synål, sticka, avbruten tunn grillpinne eller liknande).

4.En virknål eller en grov synål (tapisserinål, ryanål) kan vara praktiskt vid avmaskning och till att fästa garnet.

5.Om man påtar med en hand, 2 klädnypor eller liknande som tyngd, för att garnet inte skall lossa så lätt från pinnarna.
……………………………………………………..
.
Montering med text
Använder du en påtbräda/ring i plast kan du lägga en bit antiglidplast under för att den skall stå stadigt (säljs för att lägga t.ex. i besticklådor). Tycker du att brädan/ringen glider ändå kan du tejpa/limma fast en träkloss försedd med antiglidplast, se bilden.

Använder man påtring är det vanligast att påta runt så att resultatet blir likt ett stickat rör, som kan användas till t.ex. mössor och tubhalsdukar. Man kan också påta en rak bit på en påtring om man vänder och påtar fram och tillbaka.

Påtning runt med påtring: Börja med att fästa garnet i den ensamma knappen som sitter på ringens utsida. Vira garnet runt närmsta pinne, så att garnet korsas på pinnens baksida.
.2 bilder med text

Du skall vira runt alla pinnarna varvet runt, linda inte för hårt. (Det spelar ingen roll om du virar pinnarna från vänster – höger eller från höger – vänster.)
Eftersom det är lätt att maskorna ramlar av om man påtar med en hand tycker jag att det går lättare vid uppläggningen att sätta fast en klädnypa nertill på garnet som tyngd, vilket gör att garnet sträcks något. När klädnypan måste flyttas ner är det lättast att först klämma fast en ny klädnypa längre ner på garnet och sen tar bort den övre. (OBS! Kan du använda båda händerna behöver du inga klädnypor.)
.
Klädnypa. 15x11.3 med text.
När du kommit varvet runt kan du arbeta på två sätt:
Traditionellt brukar man vira garnet ytterligare ett varv på samma sätt som det första varvet, så att det ligger garn virat 2 ggr runt varje pinne. När man kommit runt varvet drar man sen den undre maskan över den övre maskan och över pinnen och fortsätter så runt hela varvet. Upprepa dessa varv till lagom längd.

Vad jag tycker är enklare om man påtar med en hand är att bara påta en maska i taget genom att vira ett varv runt en pinne, dra den undre maskan över den övre maskan och över pinnen. Upprepa med detta varv efter varv till önskad längd. (Vitsen med att påta en maska färdigt åt gången är att inte alla maskor ramlar av ifall man tappar greppet.)
.
Hela varvet text.7 cm
OBS! Om man påtar på en ring med en hand kan det man påtat inte komma ut under ringen eftersom ringen står på bordet, man måste därför vika det man påtat bakåt allt eftersom.

Skall det stickade bli en mössa maskar man inte av utan man trär i stället garn genom maskorna med en sy- eller virknål, drar ihop och knyter till.

Avmaskning tycker jag är det svåraste momentet med en hand, man får nog prova vad som är enklast eller be någon om hjälp. Ett sätt är att använda virknål. 
,
Nålpåträdare med text
Fästning av garn kan ske med sy- eller virknål.
(För att trä i garnet på nålen med en hand är det enklast att fixera nålen t.ex. i en Scotchbritesvamp och sen trä på den.) Ryanålar, kan vara bra när man fäster ett extra grovt garn, de säljs bl.a. av Svensk Hemslöjd

BESKRIVNING PÅ ENKLASTE MÖSSAN (se översta bilden).
Diametern på påtringen är beroende på mössans storlek (t.ex. minsta för babymössa)
Mät på huvudet hur lång du vill ha mössan, påta lika långt runt ringen.
Trä ett garn genom maskorna, dra till och fäst. (Mössan kan varieras med olika sorts maskor, dubbel nederkant etc.)
………………………………………………………………………….

På YouTube och andra sökningar på nätet hittar man mängder av beskrivningar med Påtning, Quick knit/knitting, Strickrahmen, Loom Knitting som sökord.
Här är några exempel:
YouTubefilm som på engelska visar hur man på ett annat sätt man kan påta med en hand
…………………….
YouTubefilm som på svenska visar hur man påtar en mössa
…………………….
YouTubefilm från Panduro på svenska som visar hur man påtar en sjal
…………………….
YouTubefilm på engelska som visar avmaskning på påtram 
…………………….
YouTubefilm på engelska (detaljerad film för nybörjare) med rak påtning på rund ring som också visar avmaskning. EASY LOOM KNIT SCARF Step by Step for Beginners VERY Detailed Round and Long Loom
……………………………………………………….  

På YouTube hittade jag också vanlig stickning med en hand:
Se denna duktiga lilla tjej
…………………….
På denna YouTubefilm visas hur man kan fästa en sticka i midjan om man inte kan hålla i stickan mellan knäna eller i armhålan.
…………………….
Flera YouTubefilmer angående stickning med en hand hittade jag med sökorden: knitting with one hand
……………………………………………………………………………

LITTERATUR & BLOGG:
Några böcker på svenska om påtning har jag ännu inte hittat, men på bloggen  Kickis Hantverkstips som är en trevlig och varierad blogg finns också med beskrivningar om påtning av strumpor, tofflor, halsduk, poncho, I-pad-fodral, axelväska, matta, väst, nätpåsar till frukt m.m, se: https://kickishantverkstips.blogspot.com/search/label/P%C3%A5tad%20arbete
……………………………………………………………………………

BÖCKER PÅ ENGELSKA:

A beginner’s Guide to Knitting on a Loom – With Over 30 Fun Projects, 2016, Isela Phelps, ISBN:9781782214786
Säljs av Bokus
…………………………………………………
Amazing Loom Knits Cables, Colourwork, Lace and Other Stitches 30 Scarves, Hats, Mittens, Bags and Shawls Plus All the Basics, 2019, Nicole F Cox, ISBN:9780811737975
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………
Any Loom, Any Hat, Any Time: Loom Knitting Hats, 2016, Scarlett Y Royale, ISBN:9781533223883
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Easy to Loom Knit Small Animals: A Guide to Loom Knitting Small Animals, 2015, Sherralyn St Clair, ISBN:9781519208538
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………
50 Loom Knitted Stuffed Animal Pattern Collection, 2016, Scarlett Royale, ISBN:9781537381459
Säljs av Adlibris och Bokus
 …………………………………………………
First Adventures in Loom Knitting,
2015, Simon Mitchell, ISBN:9781326455880
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………
Knitting for Kittens: Learn to Loom Knit by Making 25 Cat Toys, 2020, Darcy Oordt, ISBN:9781734628944
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Knitting Loom Guide, 2020,  Kristen K Mangus, ISBN:9780997632989
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………… 
Learn to Loom Knit for Your Dolls: A Kid’s Guide to Loom Knitting for Dolls
, 2014, Sherralyn St Clair, ISBN:9781500203085
Säljs av Adlibris och Bokus  
……………………………………………………
Loom Knit Costume Hats, 2015, Scarlett Royale, ISBN:9781515162261
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………..
Loom Knit Garter Slip Chain Patterns, 2015, Scarlett Royale, ISBN:9781522993346
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………..
Loom Knit Gift Collection, 2018, Scarlett Royale, ISBN:9781719065214
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Loom Knit Hats & Scarves, 2013, Kathy Norris, ISBN:9781464712043
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Loom Knitting, 2018, Lucy Hopping, ISBN:9781782495574
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Loom Knitting For Mommy & Me, 2014, Leisure Arts, ISBN:9781464706363
Säljs av Bokus
…………………………………………………… 

Loom Knitting for Little People: Filled with Over 30 Fun & Engaging No-Needle Projects to Knit for the Kids in Your Life!, 2011, Bethany A Dailey, ISBN:9780615532073
Säljs av Adlibris och Bokus 
……………………………………………………
Loom Knitting Guide & Patterns: Perfect for Beginner to Advanced Loom Knitters, 
2016, Kristen K Mangus, ISBN:9780997632910
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Loom Knitting Primer (Second Edition): A Beginner’s Guide to Knitting on a Loom with Over 30 Fun Projects
, 2016, Isela Phelps, ISBN:9781250084194
Säljs av Adlibris
…………………………………………………… 
Patterns for Double Rake Loom Knitting: A Guide for All Skill Levels,
2016,Kera Weiserbs, ISBN:9781517054724
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Round Loom Knitting in 10 Easy Lessons: 30 Stylish Projects
, 2016, Nicole F. Cox, ISBN:9780811716499
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………………………………
Treatise on the Art of Knitting, with a History of the Knitting Loom, 2022, Jonas B Aiken, ISBN:9781015697126
Säljs av Bokus
……………………………………………………
Treatise On the Art of Knitting, 2022, Jonas B Aiken, ISBN:9781015701588
Säljs Bokus
……………………………………………………
Woven Style for the 15′ Rigid Heddle Loom: Go Beyond the Rectangle Combining Knitting, Sewing or Crochet, 2016, Tamara Poff, ISBN:9780998459004
Säljs av Adlibris och  Bokus
……………………………………………………
Zippy Loom Creations 20 Quick & Easy Knitting Projects, 2022, Kb Looms, ISBN:9781950934218
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………………………………………….
.