Etiketter

,


Brodera med en hand
 
Länkarna är uppdaterade 2017-03-01

ÖVERSIKT

Brodera, sy, väva, virka, sticka, påta och måla.

Canvas.2.product_thumb  Foto: Canvasshops hemsida
BRODERI kan man utföra med en hand om man använder sybåge fastsatt i ett bord. Det går till så att man använder samma hand till att sticka nålen upp som ned. Bra är om någon kan hjälpa till dels med att sätta fast bågen och spänna fast arbetet och likaså när det gäller brodergarn, att klippa till dessa i lagom längder och fläta ihop, så garnändarna lätt går att dra ut utan att de trasslar till sig.

Sybågen som syns på bilden här ovanför är från Canvasshop
Sybågar/broderiramar fristående på stativ har Elbesee säljs av t.ex. Amazon
Flera typer av
sybågar/broderiramar säljer  Canvas 
………………………………….. .
.

Broderad tavla

Efter en stroke kan koordinationen fungera sämre, t.ex. vid korsstygn kan det vara svårt att placera stygnen diagonalt över varandra, om så är fallet pröva då istället med fritt broderi d.v.s. inte mönsterbundet.
Se: Fritt Broderi vid demens eller rörelsehinder
………………………………….. ..

Träda på nål 001      bibbis-textil-32902603-bwhpv

                                                             Foto: Bibbis textils hemsida 
Att trä på garnet på nålen med en hand fungerar om man skaffar billigaste nålpåträdaren och sen sticker ner nålen i en Scotchbritesvamp, så att den blir fixerad, se bilden. Skall man trä på ett grovt garn fungerar det i regel inte med de lite ”finare” och dyrare nålpåträdarna. Den lilla enkla nålpåträdaren som syns till höger i bild säljs bl.a av Bibbis textil och många andra sybehörs- och tygaffärer.
………………………………….. .
iris-image-1  
Foto: Iris hjälpmedel hemsida

Nålpåträdare finns i många olika varianter, den på bilden har två ”stationer” den ena för tunna nålar, den andra för något grövre. (Grovlek på synålar med storlek 3, 5 och 7).
Här visas på youtube hur den fungerar.
https://www.youtube.com/watch?v=IFK0CT68rmE
Säljs t.ex. av Iris hjälpmedel
…………………………………..
.
bibbis-textil-61483736-fgztf    Foto: Bibbis textils hemsida 
.
”Självpåträdande synålar”
där nålens bakände är försedd med ett kilformat spår in mot ”ögat” och tråd kan därför pressas in i ögat genom spåret och på det sättet ”träs” på nålen. Förpackning om 6 spetsiga nålar i olika grovlek säljs bl.a. av Bibbis textil, Iris hjälpmedel och Ohlssons tyger.
…………………………………..
.
iris-image  image

Foton: Iris hjälpmedel hemsida
Nålpåträdare för symaskin säljs bl.a. av Iris hjälpmedel och Bibbis textil
…………………………………..
.
Knappnålar med glashuvuden är lättare att greppa för t.ex. reumatiker. Om man skall plocka upp knappnålar för hand är det lättast om man trycker ner spetsen mot underlaget så att knappnålshuvudet reser sig upp en smula.
…………………………………..
.
Gripklor med magnet och långa magnetstavar kan vara praktiskt om man t.ex. tappar nålar och saxar på golvet, säljs t.ex. av Varsam
…………………………………..
.
garnaffaren-0017501_addi-virknalar-swings-16cm_345

Foto: Garnaffären.se hemsida
Tidigare hade jag med på detta inlägg virknålshållare, dessa verkar inte längre tillverkas utan har ersatts av ergonomiska virknålar för lättare grepp. Dessa säljs i många butiker, Garnaffären.se har sådana i många modeller och grovlekar. Klicka här
………………………………….. .

vavstolar-emilia-stor Glimåkra   Glimåkra Emilia  Foto: Glimåkras hemsida

vavstolar-ovriga-susanna2-storGlimåkra    Glimåkra Susanna   Foto: Glimåkras hemsida

vavstolar-ovriga-victoria-stor Glimåkra   Glimåkra Victoria Foto: Glimåkras hemsida

VÄVNING. Bordsvävstolar finns i olika modeller som jag tror skulle kunna passa många personer med rörelsehinder. Säljs av Gav Glimåkra AB.
…………………………..

stickning
STICKNING kan utföras med en hand. Hur man gör visas bl.a. på följande YouTube-filmer: YouTubefilm som visar hur en liten flicka stickar med stickan fäst mellan knäna.
På denna YouTubefilm visas hur man kan sticka med en sticka fäst i midjan. Flera YouTubefilmer angående stickning med en hand hittade jag med sökorden: knitting with one hand
………………………..

Slöjddetaljer rund U3RpY2tyaW5nYXItMQ2

PÅTA (quick knit) fungerar med en hand. Resultatet liknar stickning. Hur man gör och var man köper material, se: PÅTA (quick knit) med en hand
…………………………..

Akvarell
MÅLA akvarell vått i vått fungerar för såväl hand som fot och fingrar. Se: Akvarellmålning utan kunskaper

Målningstips från Spinalis som ger tips på hjälpmedel till ryggmärgsskadade
bl.a. på hur man målar med munnen: Klicka här 
…………………………..

Förstoringsglas Varsam Daylight-10401
 Foto: Varsams hemsida
Hjälpmedel gällande sömnad m.m. vid synnedsättning. Klicka här
…………………………..

Spinaltips. Symaskin med handreglage och automatisk trädning.
Klicka här

Hur person som använder rullstol kan styra symaskinspedalen med armen.
Klicka här
……………………….

Reumatikerförbundet i Finland har mycket tips på konsthantverk t.ex. Påtning, Tovning, Tryck, Mosaik, Porslinsmålning, Flätning, Snickeri, Keramik, Sidenmålning m.m. Om du går in på deras sida kan du läsa sidorna utan att ladda ner filen.
HÄNDIGT – en guide för dig som gillar att jobba med händerna
…………………………………………………………………….

Ytterligare aktiviteter och tips för personer med rörelsehinder: Klicka på den röda texten här under så kommer du direkt dit.

Bad för dig med funktionsnedsättning

Bakning, matlagning och gymnastik, med tips bl.a. på barnkokbok med lättlagad mat som kan vara lämplig för personer med demens och förslag på träningsprogram med musik med bl.a. sittgympa.

Diverse aktiviteter för personer med rörelsehinder handlar om böcker, tidningar, Tv, radio, musik, dator, surfplatta, Skype, dataspel, Photoshops Elements, Google map, mail/brevvänner, släktforskning, fotoram, språkkurser, spel, korsord, och puzzle.

Fritidsbåtar som även passar rullstolsburna 

Nöjen och utflykter, om tillgängligheten till bio teatrar, nöjesfält och museer.

Sommarvistelse, förslag med sommarvistelse på bl.a. Vintersol, Treklöverhemmet, och hur man hittar vilka vandrarhem och stugsemesterhus som är anpassade för rörelsehinder och länkar. 
………………………………………………………………………