Etiketter

, , , , , , ,

Cape ute

. 

Bergianska cape 2

.

Nu till hösten kan det vara skönt med ett värmande plagg. Här kommer ett förslag på en vändsydd pelerin gärna i ylle, fleece eller annat varmt tyg. Plagget tror jag också skulle kunna passa för en man, speciellt om man gör pelerinen kortare, gärna kombinerad med en åkpåse. Om man väljer olika tyg/färg till yttertyg och foder kan plagget vändas ut och in och på så sätt bli ännu mer användbart och man får två plagg i ett!

.

tre caper

Till den beiga pelerinen i bomullssammet använde jag dock samma tyg till yttertyg som till foder. Att jag valde samma tyg berodde på att jag inte hittade något liknande tyg och var rädd att ytter- respektive fodertyg skulle krympa olika vid vattentvätt.

När jag nyligen var på Irland såg jag en vacker pelerin i rött ylletyg med svart sammetsfoder och svart kapuschong, kanske ett tips för någon att sy!

Materialåtgång:
Mät hur långt du vill ha plagget. Är du rullstolsanvändare är det praktiskt att göra bakstycket så kort så att du slipper resa dig upp när du sätter på dig plagget. Mät när du sitter: från axeln och ner till stolen, lägg till 5 cm så att det inte glipar om du t.ex. böjer dig fram. (Den streckade linjen som syns på mönstret passade den person som jag sydde pelerinen åt, men längden kan variera beroende på rygglängd.)
Det tyg jag använde var 160 cm brett. Räcker tygets bredd inte för den armlängd du vill ha, får du skarva i på respektive sida.

Förutom tråd behövs en kantremsa till halsen. Du kan klippa ut en sned- eller formremsa i tyget eller köpa ett lite kraftigare band t.ex. i trikå, säljs bl.a. av Bibbis textil. Material till ev. hopsättning under armarna, se nedan.

Beskrivning:

1. Rita ut mönstret med c:a 1 cm sömsmån.  Markera ut tvärmärkena för ev. hopsättning i sidorna.

2. Klipp ut delarna.

3. Lägg rätsida mot rätsida och sy ihop plagget i ytterkanten runt om. Skrapa isär sömmen. – Jag vände plagget ut och in vid halsen. (Är tyget mycket tjockt kanske det inte går utan man får i stället göra en öppning nertill och smygsy ihop nederkanten efter att du vänt plagget ut och in.)

4. Sy en kanttråckling runt plagget – pressa och sy en kantstickning runt om.

Innan du syr fast en snedremsa runt halsen, prova att plagget lätt går att dra över huvudet.

Det är ju inte absolut nödvändigt att fästa ihop plagget i sidorna. Vill du ha plagget hopfäst och du kan trä i armarna är det enklast att sy ihop plagget med några stygn vid markeringarna.

Om du vill ha sidorna öppningsbara och inte tänkt vända plagget ut och in kan du på plaggets avigsida sy fast kardborrbandbitar eller tryckknäppen vid markeringen.

Om du vill ha plagget vändbart och öppningsbart i sidorna kan du t.ex. sy knapphål i sidorna vid markeringen som du fäster ihop genom att sy ihop två lösa knappar med en kort träns emellan. Se fig. När du vänder ut och in på pelerinen får du också vända på tränsen med knapparna så att de kommer utåt.
Alternativt skulle du kunna använda knytband.

Träns
……………………………………………………………………

Beskrivning på hur du kan rita ut mönster i full skala hittar du i inlägget: Mönster, mönsterpapper, tygval och sybehör
……………………………………………………………………

Komplettera gärna pelerinen med polojumper, stickad polokrage eller schal.
Till pelerinen ovan räckte tyget till en schal som jag fick skarva ihop mitt bak. Jag vändsydde den i dubbelt tyg med öppning på kortsidan, som jag sen smygsydde ihop.

…………………………………………………………………….

Mönster Pelerin

…………………………………………………………………….