Etiketter

, , , , , , ,

Jag har tidigare skrivit om hur man kan byta befintlig knäppning till mer lättknäppt med kardborrband:
https://textilochtips.wordpress.com/2013/08/23/befintlig-skjorta-eller-blus-anpassad-for-dig-med-nedsatt-rorelseformaga/

Här följer en knäppningsvariant med magneter. OBS, först en varning! Om man använder Pacemaker, skall man inte använda magnetknäppning, då magneter kan störa frekvensen.

Fördelen med magneter, om man jämför med kardborrband är att det inte fastnar skräp och ludd som det gärna gör speciellt när man tvättar plagg knäppta med kardborrband.
Nackdelen med magneter är att de är dyrare än kardborrband och att de kan lossna om man inte syr fast dem ordentligt.

 .
.
,
.
.
.
:

:

.
Foton: Silvert´s hemsida

Den kanadensiska firman Silvert´s har sålt dam- och herrskjortor i flera år som har magnetknäppning, så skall man köpa en ny blus eller herrskjorta kan man med fördel köpa en sådan.

Film som visar knäppningen: http://www.silverts.com/productimages/amazon/40100.mp4

Men med alla befintliga blusar och skjortor som de flesta redan har tänkte jag att det borde gå ganska lätt att själv byta ut befintlig knäppning mot magnetknäppning!

Till att börja med är det inte helt lätt att hitta idealiska magneter, de bör:
tåla tvätt och strykning
de får inte rosta
de får inte gå sönder
de får inte vara för svaga så att de lätt går upp
de får inte var för starka så att plaggen blir svåra att öppna
de bör vara tunna, smidiga och inte för tunga

På de skjortor som säljs med magneter sitter magneterna dolda innanför framkanterna, vilket man inte kan göra på befintliga skjortor där knapphål och framkanter redan är sydda. Utan man får förenkla fastsättningen vilket gör att magneterna (speciellt om de är tjocka) kan skymta lite från sidan av skjortan, detta syns mest om skjortan är tajt och stramar över magen.

De jag hitintills hittat som jag tycker är de bästa är Pryms magnetknappar och de som säljs av Bibbis textil.

 

Pryms magnetknappar (Magnet-Annähknöpfe) är 19 mm i diameter och 3 mm på höjden, de säljs i 3-pack artikelnr. 416 470. av bl.a. Textil & Presentia, Symaskinsexperten och Ohlssons tyger (när det gäller Ohlssons tyger säljs magneterna enbart i deras butiker)
.


.
Foto: Bibbis textils hemsida
De fastsyddbara magnetlås som säljs av Bibbis textil är 19 mm i diameter och 4 mm på höjden.
.
.
.
..
.

.
Ytterligare en variant magneter som finns i handeln är inkapslade i plast, men de går inte att sy fast utan måste placeras innanför ett band eller tygremsa.

.
.
De billigaste magneterna jag hittat
är från Bibbis Textil. De är visserligen 1 mm högre jämfört med Pryms men styckpriset är ungefär en ¼:e del jämfört med Pryms.
Jag har provtvättat de fastsyddbara magneterna och ingen av dem rostade.
.
.
magnet 2-7058

.
BESKRIVNING

Tillvägagångssättet är i princip lika som till kardborrbandknäppning d.v.s. man sprättar först bort knapparna på skjortan/blusen, förutom den/de översta knapparna man eventuellt önskar ha kvar om man vill ha plagget öppet en bit vid halsen.

Om den som skall ha skjortan/blusen har möjlighet att dra på sig den över huvudet (om bara de nedersta knapparna är knäppta), räcker det att man bara byter ut de översta knapparna och eventuellt knapparna på manschetterna.

Sy ihop knapphålen och sy sen fast magneterna. Sy fast dem extra noga så att de inte lossnar. 
Till sist syr man fast knapparna igen, men nu på plaggets ovansida.

OBS! Låt magneterna vara hopknäppta vid tvätt i tvättmaskin! (Dels för att de skramlar och dels för att om någon magnetdel skulle lossna är det jättejobbigt att leta efter den i tvättmaskinstrumman, där den kan fasta. Tänk också på när du syr fast magneterna att ”magneterna lever ett eget liv” och gärna fastnar på saxar, fingerborgar, nålar etc.)
.

Skjortan till vänster har knäppning med fastsyddbara magnetlås från Bibbis Textil, skjortan till höger har knäppning med Pryms magnetknappar.
…………………………………………………………