Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Väska med text.6 x 11 cm

                 Länkarna uppdaterade 2023-09-15

Denna väska sydd av ett par uttjänta jeans tänkte jag dels skulle kunna passa för personer med rörelsenedsättning och dels som en liten axelväska för barn.

För rullstolsburna kan det vara praktiskt att lätt få tag på ID-kort, VISA-kort, färdtjänstkort, mobil, nycklar, näsduk, spegel, kam och andra småprylar.
Om man inte vill ha väskan hängande rakt fram så kan man göra axelbanden längre och hänga den över axeln.
.
Flicka med jeansväska med text  .
Mitt barnbarn med samma jeansväska.
……………………………..

Väska 14

Ett tips! Om man använder färdtjänstbiljett, SL-kort eller annat kort med magnetremsa i väskans ytterficka behöver man inte ens plocka fram kortet, det är bara att lägga väskan mot kontrollapparaten. (Det fungerar t.o.m. med tjocka läderväskor, bara man har koll på var kortet ligger.)
…………………………………………………………….

BESKRIVNING PÅ SÖMNAD AV JEANSVÄSKA
som kan hängas över axeln eller runt halsen
.

Jeanväska 5,19x10 med text-vc3a4ska-9.jpg

Väska 15

Tyget i väskan kommer från ett par uttjänta jeans där jag sparat en bit med påsydd ficka, praktiskt! Om man vill ha ett tyg som är mer vattenbeständigt kan man t.ex. använda plastbelagd väv även kallad ”vaxat dukväv” finns t.ex. hos Ohlssons tyger

Väskor 1   Vaxat tyg från Ohlssons tygerEget foto

Mått på väska
(Storlek på väska, bredd & längd på band får man ta efter egna önskemål.)
Till väskan på bilden vars färdiga mått är 22 x 20 cm klippte jag ut 57 x 22 cm.
Till band att hänga runt halsen går det åt c:a 5 x 70 cm, vill man ha bandet över axeln går det åt c:a 130 cm.
Till knäppning tog jag en kardborrbandbit c:a 10 cm.

Väskan beskrivning:

Klipp ut så stor du vill ha den, har du en användbar byxbit med ficka på, låt fickan gärna vara kvar.

1. Sicksacka överkanten på den sida av väskan som kommer att ligga under locket.
2. Om du vill kardborrbandknäppning, sy på kardborrbanddelarna dels på väskdelen och dels på den sida som skall bli väsklock.
3. Vik in ½ cm på locket mot avigan.
4. Lägg räta mot räta och nåla ihop väskans sidor och locket.

Väska 2  Fig. 1.
5. Sy ihop sidorna på maskin och sicksacka, se fig. 1.
6. Om man vill kan man sy av hörnen nertill på väskan, se fig. 2 & 3.

Väska 3  Fig. 2.   Väska 4    Fig. 3.

  1. Vänd ut och in på locket och sy ner fållen på maskin (passa samtidigt på att sy ner kanterna mellan lock och väska), se fig 4.

Väska 5 Fig. 4.

  1. Bandet: Om man så önskar kan man sy ihop bandet med två kantstickningar med tråd i samma färg som det är på byxorna (ofta orange) eller också kan man vändsy bandet och skippa kantstickningarna. Klipp bort lite av den undre sömsmånen, se fig. 5, innan du fäster fast bandet på väskan, så att det inte blir så tjockt.

Jeans 1 Fig. 5. 
För att bandet skall sitta ordentligt fast och inte lossna har jag sytt fast dem runt om och också korsat fast dem med maskinsöm, se fig. 6.

Jeans 2  Fig.6
…………………………
.
När det gäller väskans hopknäppning finns flera alternativ, beroende på vad man tycker är lättast att öppna, t.ex. kardborrband, tryckknappar, nittryckknappar, blixtlås, magneter, eller utan knäppning.
Använder man blixtlås kan det underlätta om man har Blixtlåsgrepp, de brukar passa till blixtlås vars dragmanick har en öppning och säljs i flera butiker. Varsam har flera olika typer av blixtlåsgrepp, klicka här.
.
2023_ Varsam
………….
.
passväska 2    En vanlig nyckelring går också att använda.
…………………………………………………………….

MAGVÄSKA och LÖSA FÖRVARINGSFICKOR att trä upp på bälte kan vara ett alternativ till en hängande väska. 
Fickpåsar

Personen i bild som använder kryckor har två förvaringspåsar eftersom han tycker att det är praktiskt att kunna få med sig många prylar. Till dessa har jag ingen beskrivning. Deras storlek, bredd och om de skall sys av med fack beror helt på vad man vill ha i fickorna, dessa får anpassas efter den som skall ha dem.
Förvaringsfickona i bild är utan lock eftersom användaren har svårt att greppa. – Men man kan också tänka sig att ha ficklock, blixtlåsknäppning, kardborrband, tryckknappar, nittryckknappar eller magneter.
……………………………………………………………. .

SECURITYBAG (passväska)

.

passväska 1

Vad som kan vara bra att ha om man är ute i skumma kvarter eller ute på sena kvällar är en ”securitybag” som hängs om halsen placerad under kläderna. Nackdelen är att man inte får plats med så mycket i den, men nycklar, sedlar och en mindre mobil brukar gå att få ner. Välj gärna färg på tyget så att man inte ser väskan genom kläderna!
…………………………………….  ,

Beskrivning securitybag
Mät hur stor du vill ha den. Min sydde jag i vit lakansväv som jag hade hemma.
Vill man ha blixtlåsknäppning är det enklast att sy fast blixtlåset innan man syr ihop sidorna. Sy noga fast ett band eller en snodd att hänga runt halsen. Om man har svårt att öppna blixtlås, se beskrivning på alternativa hopknäppningar.
…………………………………….
.
Tips! Om möjligt bör man undvika att förvara nycklar och sitt namn/adress tillsammans i en väska som är lätt att stjäla. Flera har råkat ut för ”väskryckare” som samtidigt hittat nycklar samt ID-kort med bostadsuppgifter och på så sätt också fått hela sitt hem länsat på kort tid!
…………………………………………………………….
.
LÄNKAR till hur man själv kan sy en Midjeväska – magväska – axelväska
Väska 3. med text
………………..
.
Länk till väskor & förvaringsbälten lämpliga vid rörelsehinder som går att köpa i butiker, klicka här
……………………………………………………………………………….