Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Väska 10

Vid rörelsehinder: Jeansväska, passväska & förvaringsfickor för småprylar

En mindre väska i jeanstyg eller annat lite grövre tyg är praktiskt för män, kvinnor och barn att hänga runt halsen eller över axeln.
.
Flicka med jeansväska

.

Ett alternativ till väska är lösa förvaringsfickor, som man kan trä upp på ett skärp. Båda dessa alternativ är speciellt användbara om man har händerna upptagna med kryckor, om man sitter i rullstol eller använder rullator och lätt vill ha tag på nycklar, pengar, mobil, färdtjänstkort, kam och andra småprylar.

Väska 14

Ett tips! Om man använder färdtjänstbiljett, SL-kort eller annat kort med magnetremsa i väskans ytterficka behöver man inte ens plocka fram kortet, det är bara att lägga väskan mot kontrollapparaten. (Det fungerar t.o.m. med tjocka läderväskor, bara man har koll på var kortet ligger.)

När det gäller väskans hopknäppning finns flera alternativ, beroende på vad man tycker är lättast att öppna. T.ex. kardborrband, tryckknappar, nittryckknappar, blixtlås, magneter, eller utan knäppning. (Magneter håller jag på och testar, jag vet ännu vilka som fungerar bäst.)

Använder man blixtlås kan det underlätta om man har Blixtlåsgrepp, de brukar passa till blixtlås vars dragmanick har en öppning och säljs i flera butiker. Varsam har flera olika typer av blixtlåsgrepp, klicka här.

BibbisTextil.31644474-kwVyw  Foto: Bibbis Textil hemsida

Bibbis Textil säljer t.ex. blixtlås i metervara med bl.a. ringförsedda löpare.

passväska 2
En nyckelring går också att använda, men hamnar lite snett uppåt, se bild.

…………………………………………………………….
.

JEANSVÄSKA
en väska att hänga över axeln eller runt halsen

Jeanväska 5,19x10 med text-vc3a4ska-9.jpg

Väska 15

Tyget i väskan kommer från ett par uttjänta jeans där jag sparat en bit med påsydd ficka, praktiskt! Om man vill ha ett tyg som är mer vattenbeständigt kan man t.ex. använda plastbelagd väv även kallad ”vaxat dukväv” finns t.ex. hos Ohlssons tyger

Väskor 1   Belagd väv från Ohlssons tygerEget foto

Mått på väska
(Storlek på väska, bredd & längd på band får man ta efter egna önskemål.)
Till väskan på bilden vars färdiga mått är 22 x 20 cm klippte jag ut 57 x 22 cm.
Till band att hänga runt halsen går det åt c:a 5 x 70 cm, vill man ha bandet över axeln går det åt c:a 130 cm.
Till knäppning tog jag en kardborrbandbit c:a 10 cm.

Väskan beskrivning:

Klipp ut så stor du vill ha den, har du en användbar byxbit med ficka på, låt fickan gärna vara kvar.

1. Sicksacka överkanten på den sida av väskan som kommer att ligga under locket.
2. Om du vill kardborrbandknäppning, sy på kardborrbanddelarna dels på väskdelen och dels på den sida som skall bli väsklock.
3. Vik in ½ cm på locket mot avigan.
4. Lägg räta mot räta och nåla ihop väskans sidor och locket.

Väska 2  Fig. 1.
5. Sy ihop sidorna på maskin och sicksacka, se fig. 1.
6. Om man vill kan man sy av hörnen nertill på väskan, se fig. 2 & 3.

Väska 3  Fig. 2.   Väska 4    Fig. 3.

  1. Vänd ut och in på locket och sy ner fållen på maskin (passa samtidigt på att sy ner kanterna mellan lock och väska), se fig 4.

Väska 5 Fig. 4.

  1. Bandet: Om man så önskar kan man sy ihop bandet med två kantstickningar med tråd i samma färg som det är på byxorna (ofta orange) eller också kan man vändsy bandet och skippa kantstickningarna. Klipp bort lite av den undre sömsmånen, se fig. 5, innan du fäster fast bandet på väskan, så att det inte blir så tjockt.

Jeans 1 Fig. 5. 
För att bandet skall sitta ordentligt fast och inte lossna har jag sytt fast dem runt om och också korsat fast dem med maskinsöm, se fig. 6.

Jeans 2  Fig.6

…………………………………………………………….
.

LÖSA FÖRVARINGSFICKOR att trä upp på bälte


Fickpåsar

Ett alternativ till magväska är att sy en eller två förvaringsfickor som man trär upp på ett skärp för de föremål man har användning för. Fördelen med två förvaringspåsar jämfört med en magväska är att det blir smidigare än om man har en välfylld magväska placerad mitt på magen under ett ytterplagg.
Förvaringsfickorna på bilden har jag inte sytt eller har någon beskrivning till. Deras storlek, bredd och om de skall sys av med fack beror helt på vad man vill ha i fickorna, dessa får anpassas efter den som skall ha dem.
Dessa förvaringsfickor är utan lock eftersom användaren har svårt att greppa. Men man kan också tänka sig att ha ficklock, blixtlåsknäppning, kardborrband, tryckknappar, nittryckknappar  eller magneter.

…………………………………………………………….
.

SECURITYBAG (passväska)

.

passväska 1

Vad som kan vara bra att ha om man är ute i skumma kvarter eller ute på sena kvällar är en ”securitybag” som hängs om halsen placerad under kläderna. Nackdelen är att man inte får plats med så mycket i den, men nycklar, sedlar och en mindre mobil brukar gå att få ner. Välj gärna en ljus färg på tyget så att man inte ser väskan genom kläderna!

Tips! Om möjligt bör man över huvud taget undvika att förvara nycklar och sitt namn/adress tillsammans i en väska som är lätt att stjäla. Flera i rullstol har råkat ut för ”väskryckare” och möjligheten finns därmed också att boven kan ta reda på var man bor och förutom att man blir av med sin väska kan få hela hemmet länsat på kort tid!

Beskrivning securitybag
Mät hur stor du vill ha den. Min sydde jag i vit lakansväv som jag hade hemma.
Vill man ha blixtlåsknäppning är det enklast att sy fast blixtlåset innan man syr ihop sidorna. Sy noga fast ett band eller en snodd att hänga runt halsen. Om man har svårt att öppna blixtlås, se beskrivning på alternativa hopknäppningar.
……………………………………………..
.
Länk till hur man själv kan sy en Midjeväska – magväska – axelväska
Väska 3. med text
………………..

Länk till gratis mönster på väskor i olika storlekar du kan sy själv: Diy Bag Lover
(språk engelska), klicka här
………………..

Länk till väskor & förvaringsbälten lämpliga vid rörelsehinder som går att köpa i butiker, klicka här
……………………………………………………………………………….
Länkarna uppdaterade 2017-03-08