Etiketter

, , , , , , ,


Magväskor tycker jag är väldigt praktiska att ha på resor, men om man skall ut på kvällen t.ex. på någon finare restaurang tänkte jag att det skulle vara roligare med en i ett snyggt tyg eller i samma tyg som det man har på sig.

Som ni kanske märkt så har ”magväskan” nu för tiden fått alla möjliga namn som: Midjeväska, Shoulder-bag, Belt-bag, Bältesväska, Bumbag, Funnypack och sitter nu ofta placerad över axeln och sällan om livet.
Om man har väskan hängande runt halsen brukar det fungera med samma längd på bandet, men om man tänkt placera väskan runt midjan är det mest praktiskt att förse väskan med ett reglerbart spänne.
……………………………………………………………
.

Bibbis Textil 20X 4,75

MATERIAL

Något stadigt och starkt tyg c:a 25 cm, själv tog jag möbeltyg. (Vill man använda ett tunnare tyg kan man kanske förstärka det med t.ex. Vlieseline, välj då stretchbart, för annars kan det bli besvärligare att sy i blixtlåset och sy ihop nederdelarna på väskan).
Blixtlås 35 cm. (Bäst med tvåvägs blixtlås, dock är dessa svåra att få tag på. Själv köpte jag ett delbart, men det går också bra med vanligt odelat blixtlås).
Sytråd.
Ett starkt band, längd beroende på om väskan skall placeras runt midja eller axel. Skall bandet vara reglerbart får man lägga till en bit extra och köpa till spänne. Band i olika färger och bredder säljs t.ex. av Bibbis textil och Ohlssons tyger.
Spännen: Snappspänne finns i olika bredder (kallas även klickspänne och bandspänne) säljs av Bibbis textil, Slöjd-Detaljer, Panduro och Symaskinsexperten
Ett reglatorspänne (ett justerbart reglerbart spänne, det som syns längst till höger) kan vara praktiskt om man har ett delat bälte med en tamp som sladdrar. Till min ena väska sydde jag en träns vilket också fungerar bra. Reglatorspännen säljs av tex Bibbis Textil  och Symaskinsexperten
……………………………………………………………………………………………………………..
.

Väska Bild 1. med text 4.20191124_103405

.
BESKRIVNING

 

Klipp ut de sju delarna efter mallarna. (Sömsmån 1 cm är inräknad på väskdelarna, på fickan är 1 cm sömsmån i överkanten och på sidorna 5 mm cm inräknad.).
Sicksacka runt väskdelarna.
……..
.Väska Bild 2 & 3 med text

FICKAN. Sicksacka fickans överkant. Vik ner den 1 cm mot avigsidan och gör en kantstickning.
Vik in 5 mm på övriga sidor och sy fast fickan på väskans innersida enligt markeringen på väskmönstret. Först nära kanten och sen ytterligare en gång c:a 7 mm från kanten.
Dela sen av fickan på mitten med en söm, så att det blir två fickfack.
……..
.

Väska.5 med text.20191126_102820

Blixtlåset. Lägg blixtlåset räta mot räta mot överkanten på de respektive delarna, sy fast blixtlåset på maskin. Vik ner blixtlåset och sy fast det med en kantstickning från rätan.
……..
.
Bild 5.20191125_122052
Väskfästen & rem. Om du inte skall ha något spänne, mät så att bandet blir lagom långt och sy fast bandet i väskfästena på följande sätt: Lägg två väskfästdelar räta mot räta med axelbandet emellan, sy sen ihop fästena på tre sidor. (Sy gärna med förstärkt raksöm eller fram och tillbaka över axelbandet, för att det skall hålla bättre).
Vänd sen ut och in på väskfästet och sy en kantstickning.
Sy det andra väskfästet lika.
……..
.
Väska. Bild 6... .20191126_140747

Hopsömnad. Placera väskfästena under blixtlåset mellan väskdelarna och sy fast dem samtidigt som väskan sys ihop. Framsidans nederdel får hålas in lite, nåla eller tråckla tätt så att inte veck bildas. Sy gärna sömmen med förstärkt raksöm eller sy sömmen två gånger för bättre hållfasthet.
………………………………………………………………….

Sömmarna på väskan sicksackade jag, man kanta också kanta sömmarna med snedremsor eller fodra väskan.
………………………………………………………………….
.
Bild 6.T20191127_123928
Skall bandet vara reglerbart med ett spänne, klipp isär bandet (på min väska är väskans vänstra band 20 cm och det högra 80 cm).
På det korta bandet, trä i den spänndel som har ett hål för bandet och sy fast det noga på maskin.
Det långa bandet träs in i den spänndel som har två hål. Fålla bandet.
……
.
T.20191127_122132Eventuell träns. Om man inte har ett reglerbart spänne att fästa den långa remsan kan man sy en träns så att remsan inte faller ner. Ta gärna till det en lite tjockare tråd eller garn.
Till min träns sydde jag fast en bit garn fram och tillbaka några ggr på var sida av det kortare undre bandet och lät det ligga löst över det längre bandet, sen sydde jag langettstygn över de lösa trådarna. (Enkelt att göra, men svårt att förklara, se bilden).
………………………………………………………………….

Väskan blev så omtyckt av min dotter så jag fick sy en till!
………………………………………………………………….
.

 

Väska 3. med text
…………………………………………………………………………………………….

OBS! Halva väskans bredd är 17,5 cm. Får du inte rätt bredd vid utskrift är här två länkar till mönstret:

https://textilochtips.files.wordpress.com/2019/11/magvc3a4ska1.med-text.jpg
https://textilochtips.files.wordpress.com/2019/11/vc3a4ska-2.med-text.jpg
………………………………………………………………….

magväska1.med text……………………………………………………………………………….

Väska 2.med text………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Hur man kan sy en ryggsäck med förvaringsficka i sidan, se:
Ryggsäck liten & lättsydd


Ryggsäck. 11,67x11,61Text
……………………………….
:
Hur man kan sy en väska i jeanstyg, se: Förvaringsväska/ficka för pengar, mobil & nycklar

Jeanväska 5,19x10 med text-vc3a4ska-9 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….