Etiketter

Delad jacka framifrån

För lättare påklädning av kavaj eller jacka, som har mittsöm bak och krage följer tre förslag. För samtliga förslag börjar man med att sprätta isär mittsömmen bak, men låter kragen vara hel.

Damjacka anpassad

Om du behöver assistans med påklädseln är det första förslaget med blixtlås smidigast!

Förslag 1. Sy i ett blixtlås mitt bak, som dras uppifrån och ner. Man kan då låta blixtlåset var öppet en bit nertill, om så önskas.
Enklast är att först sy fast blixtlåset på maskin i det yttre tyget och sen sy fast fodret mot blixtlåset för hand.
Har man kavaj eller jacka med söm mitt bak men utan krage, kan man även använda delbart blixtlås.

Förslag 2. Sy i en tygskarv mitt bak och stäng med kardborrband, beskrivning följer.

Förslag 3. Öppen rygg utan knäppning se:
http://www.spinalistips.se/tips-anpassad-kavaj-957.html

Har man jacka med helt bakstycke blir det besvärligare och man får först klippa isär jackan Jacka förkortad bakoch kanta med band eller tyg.

Använder du alltid rullstol och jackan/kavajskörtet är obekvämt att sitta på, kan du förslagsvis kapa av den baktill, se bilden.

Beskrivning till kavaj/jacka hopfäst mitt bak med kardborrband
Tygåtgång
till skarvbit: c:a 10 cm x kavajens/jackans längd.
Åtgång av kardborrband: lika med skarvbiten. På kavajen/jackan kan man ev. ha ett kortare kardborrband om man vill att den skall vara öppen bak nertill.

Sömnadsbeskrivning: När kavajen/jackan är itusprättad, börja med den rygghalva som du vill ha överst. Nåla fast kardborrbandet (det med mjukdelen) på fodret ett par mm från kanten och sy fast kardborrbandet endast i fodret i den inre sömmen. Sy sen fast kardborrbandet på den andra sidan nu rakt igenom foder och kavaj/jacka.
Vik tygremsan dubbelt, tråckla och sy fast den mellan jackans tyg och foder på den andra rygghalvan. Sy fast den andra delen av kardborrbandet på remsan 2 mm från mittsömmen, se bilden nedan.

Jacka med karborrbandJacka med kardborrband stängd

Att jag här använt rött kardborrband beror på att det skall synas på fotot. Minst märkbart blir det naturligtvis om man använder ett kardborrband så likt plagget som möjligt.