Etiketter

, , , ,

Bild 1 med text

                                                   Uppdaterad 2024-03-13

Många personer med nedsatt rörelseförmåga har svårt att trä i armarna i plagg och får hjälp med att klä på sig. Speciella jackor finns att köpa för rullstolsanvändare, men de är ofta dyra och finns inte i något större urval. Dessutom kanske personen som skall ha plagget redan har jackor och kavajer som hen gillar som kan sys om och anpassas för lättare påklädning.

Ursprungligt hade jag här med en beskrivning på hur man kunde fästa ihop jackan bak med kardborrband, men jag har nu kommit på att det blir smidigare att fästa ihop jackan bak med blixtlås/dragkedja. (Hopsättning i ryggen är endast avsedd för om man har assisterad påklädningshjälp.)

Om plagget har söm mitt bak blir det enklare att ändra plagget och man börjar med att sprätta upp sömmen. Plagg som är i ett stycke bak får man klippa isär och kanta med ett liknande tyg. Har plagget krage behöver den inte sprättas isär utan man behåller kragen.
…………………………………………………………………………………………………………………………. .Jacka förkortad bak

Om personen som skall ha plagget inte reser sig ur rullstolen och tycker att det är obekvämt att sitta på en lång jacka eller kavajskörtet kan man korta av plagget bak enligt teckningen eller sy i ett blixtlås som är kortare än längden bak på plagget, som jag har gjort, se nedersta detaljbilden.
…………………………………………………………………………………………………………………………. .
.


20240313_154848.Med text textilochtips

Sy i ett blixtlås mitt bak. Placera det så att kedjan dras uppifrån och ner. Enklast är att först sy fast blixtlåset på maskin i det yttre tyget och sen sy fast fodret mot blixtlåset för hand på insidan.

20240313_110518.text textil_redigerad-1

.
Har plagget ingen krage och man klipper isär plagget helt så det blir två delar kan man också använda ett delbart blixtlås.
………………………………………………………………………………………………………………………….

Bergianska cape 2  Ett annat plagg som också är lätt att ta på sig är en cape som träs över huvudet, t.ex denna vändbara pelerin/cape, beskrivning se: https://textilochtips.wordpress.com/2015/10/05/vandbar-pelerincape/
……………………………

Tips! För de som inte kan sy och för de som tänkt köpa en ny jacka säljs anpassade jackor och caper av t.ex. Klädvalet
………………………………………………………………………………………………………………………….