Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Bild 3. 12x35

INNEHÅLL:
1. INLEDNING 
2. FÖRDELAR & NACKDELAR MED OLIKA TYPER AV SIDSÖMMARNAS HOPSÄTTNING
3. STORLEK & SÖMSMÅNER
4. BESKRIVNING: HALS- & AXELSÖMMAR
5. BESKRIVNING SIDSÖMMAR MED:
   a. KARDBORRBAND ALTERNATIVT PÅSYDDA MAGNETER I SIDORNA
   b. INSYDDA MAGNETER I SIDORNA
   c. BLIXTLÅS I SIDORNA
6. BUTIKER SOM SÄLJER MAGNETER, KARDBORRBAND & DELBARA BLIXTLÅS
7. TVÄTTRÅD FÖR PLAGG MED MAGNETER
……………………………………………………………………………………………….

 1. INLEDNING 

Denna topp har jag tänkt skall vara mycket enkel att sy och likaså lätt att sätta på och ta av. Toppen som syns i bild sydde jag åt mitt barnbarn som är mycket kräsen när det gäller kläder dels till utseende men framför allt till bekvämligheten. Toppen fick klart godkänt hon t.o.m. sov i den första natten!

För de som behöver enklare påklädning kan man göra plagget öppningsbart på den ena eller båda sidorna. Jag har testat hopknäppning med: kardborrbandbitar, magneter och blixtlås. Eftersom mitt barnbarn inte har några svårigheter med att på klä på och av sig, sprättade jag bort de olika testerna med olika hopsättningar och lade sidsömmarna omlott och sydde ihop sidorna på maskin.

Till denna topp återanvände jag en av mina t-shirts som jag vuxit ur vad det nu kan bero på! Skall man köpa tyg är jersey mest bekvämt, men man kan använda annat tyg också bara man inte gör toppen för tight.
……………………………………………………………………………………………….

2. FÖRDELAR & NACKDELAR MED OLIKA TYPER AV SIDSÖMMARNAS HOPSÄTTNING

Innan man klipper till toppen måste man bestämma hur man vill sätta ihop plagget i sidorna, eftersom det går åt olika mycket sömsmån. Förutom att sy ihop sidorna har jag följande förslag för sidornas hopsättning: Kardborrbandbitar, magneter påsyddbara respektive inplastade som sys in i fållen samt blixtlås. I inlägget Utanpåskjorta med alternativa hopsättningar i sidorna punkt 7 har jag skrivit om för- och nackdelar. Vad som är viktigt att veta är att magneter inte skall användas i samband med Pacemaker, eftersom det kan störa hjärtfrekvensen.   
……………………………………………………………………………………………….

 

3. STORLEK och SÖMSMÅNER

Mät övervidden och lägg till några cm för att toppen skall sitta ledigt och sväng ut c:a 5 cm nertill i varje sida.

Eftersom sidorna ligger omlott vid kardborrbands- respektive magnetknäppning går det åt mer sömsmån än om man syr i blixtlåsknäppning.

Sömsmåner till axlar och fåll c:a 2 cm.
Sömsmåner i sidorna till kardborrbandsknäppning respektive magnetknäppning = c:a 6 cm
Sömsmåner till blixtlåsknäppning = c:a 3 cm
……………………………………………………………………………………………….

.
Med text 2

4. BESKRIVNING: HALS- & AXELSÖMMAR

När man syr i trikå bör man sy med elastisk söm, det fungerar också bra med smal sicksacksöm, (stygnlängd respektive stygnbredd 2½ mm, med lite lösare trådspänning).

Lägg framstyckena räta mot räta och sy ihop axelsömmarna med 2 cm:s sömsmån. Mät dessförinnan ut hur stort mellanrum som behövs för att huvudet lätt kommer igenom (för mitt barnbarn var det lagom med 22 cm).
Pressa isär sömmen och vik ner sömsmånen mot respektive baksida och sicksacka fast dem mot framstyckena.
Eftersom T-shirten var fållad nertill behöll jag fållen, skall man sy en ny fåll, vik upp c:a 2 cm av tyget mot avigan och sicksacka upp fållarna. Man kan klippa bort lite i hörnen på fållen nertill, se bilden här nedanför.
……………………………………………………………………………………………….

 

5. BESKRIVNING SIDSÖMMAR

Sicksacka sidstyckena och pressa ner kanterna.
Mät ut hur långa sidsömmarna skall vara. Sy ner kanten ovanför = det som bildar ärmhålorna.
………………………………………

   a. KARDBORRBAND ALTERNATIVT PÅSYDDA MAGNETER I SIDORNA

20210520_165412 med text_17x15

Med kardborrband, 2 x 2 cm eller 2½ x 2½ cm stora bitar. Placera ut bitarna med ”hårdsidan” på toppens rätsida med c:a 5 -7 cm:s mellanrum. Placera bitarna med ”mjuksidan” på plaggets avigsida mitt emot och sy fast dem på maskin, så att sidstyckena kommer att ligga omlott.
………………………………………
.
20210329_153617.10x15 med text
.
Med påsybara magneter: Placera ut dessa med c:a 5 – 7 cm:s mellanrum i sidorna och sy fast dessa för hand. Tänk likaså här på att placera den ena sorts magneter på plaggets avigsida och den andra sorten på plaggets rätsida, så att sidsömmarna kommer att ligga omlott.
………………………………………
.
Med text.3_12,6x15

 

 b. INSYDDA MAGNETER I SIDORNA

 

Med inplastade magneter: Sy små fickor med c:a 5 – 7 cm:s mellanrum i sidorna. Stoppa in magneterna i fickorna, testa att de ligger rätt så att sidsömmarna ligger på varandra och att magneterna dras mot varandra i stället för att stötas från varandra. När man sen syr ihop fickorna var noga med sömnaden så att inte plasten går sönder.
………………………………………


   c. BLIXTLÅS I SIDORNA

Med blixtlås är de delbara lättast att använda för påklädning. För att lättare kunna dra upp och ner dem finns speciella hängen att köpa som man kan sätta på.
.
29589206-X1Dqz.
Foto: Bibbis Textils hemsida
……………………………………………………………………………………………….

 

6. BUTIKER SOM SÄLJER MAGNETER, KARDBORRBAND & DELBARA BLIXTLÅS

Kardborrband säljs i en mängd butiker t.ex. Ohlssons tyger och Bibbis textil 
………………………………………
Magneter säljs både påsybara och inplastade som inte är fastsybara. Se till att du köper tvättbara magneter med lagom styrka avsedda för textilier.
De inplastade finns med olika styrka, har man ett grovt tyg behövs kanske de starkare för att plagget skall hålla ihop.
.
Obs, det är mycket stor skillnad i pris på magneter hos olika försäljare, när det gäller påsybara brukar Bibbis textil vara de mest prisvärda.
.
Påsybara magnetknappar säljs bl.a. av: Bibbis Textil, Knappshoppen, Stoff & StilSymaskinsexperten och Textil & Presentia
.
Tygverket i Stockholm och Ohlssons tyger (säljer inte magnetknappar i sina webbutiker, men de påsybara magneterna kan finnas i deras fysiska butiker).
…….
Inplastade symagneter har jag bara hittat på Magnordic.se med styrka på 1,2 kg. respektive 1,9 kg. (Det är troligt  att inplastade maskintvättbara magneter finns på fler ställen).
………………………………………
Delbara blixtlås som inte är så långa (från 40 cm och uppåt) säljs bl.a. av Ohlssons tyger och Stoff & Stil
…….
Blixtlåshängen finns i många butiker de som har de billigaste är nog Bibbis Textil
……………………………………………………………………………………………….

 

7. TVÄTTRÅD FÖR PLAGG MED MAGNETER 

Lägg gärna plagget i en tvättpåse dels för att plagget inte skall fastna i tvättrumman och dels för att om magneten skulle lossna från plagget är den lättare att hitta i påsen.

Tvättråd gällande påsybara magnetknappar Prym 416 470. 19 mm. Tvättbar upp till 60 grader, lämplig för torktumlare och strykbar: https://www.amazon.se/Prym-416470-magnetknappar-s%C3%B6mnad-silverf%C3%A4rg/dp/B0051EA6ZE

………………………….

Tvättråd gällande plagg med inplastade magneter från Magnordic, se:  https://www.magnordic.se/sy-magneter

De flesta tvättmaskiner är gjorda av magnetiska material. För att undvika att skada tvättmaskinens delar, rekommenderar vi att du tvättar kläder med magneter i en tvättpåse. Dessutom bör du tvätta med ett tvättprogram som skonar kläderna och undvik även att tvätta vid temperaturer över 80°C, då magnetismen förstörs vid hög värme.
.
Med text. 14x15cm.20210330_111004……………………………………………………………………………………………….