Etiketter
Annähknöpfe, Blixtlås, Förlamning, Kardborrband, Kardborreband, Lättpåtagen, Magnet, Magnetknappar, Parkinson, Påsybara, Prym, Sewonbuttons, Stroke, Symagneter
En utanpåskjorta har ofta ingen knäppning alls utan man trär den över huvudet. Men om man inte kan det på grund olika typer av rörelseproblem som t.ex. Parkinson eller efter en stroke och också har svårt att få på sig plagget även om skjortan är öppningsbar fram har jag här förslag på några alternativa lösningar för att kunna fästa ihop skjortan I sidsömmarna, så att sidorna är helt öppningsbara.
För att veta hur mycket tyg som går åt och hur man ritar upp mönstret se: beskrivning på
Tröja/skjorta enkel modell lägg därtill till extra tyg för infodringar för sidornas hopsättning.
Innan du köper material och börjar sy, läs först igenom det som står i punkt 7 om för- och nackdelar med olika typer av sidsömmarnas hopsättning och bestäm först hur du vill fästa ihop plagget i sidorna.
OBS! Har man Pacemaker skall man inte ha magneter de kan störa frekvensen, utan ersätt dessa i stället med påsydda kardborrebandbitar eller blixtlås!
………………………………………………………………………………………..
.
INNEHÅLL:
1. VAD MAN BEHÖVER
2. SÖMSMÅNER & INFODRINGAR
3. BESKRIVNING: HALS- & AXELSÖMMAR
4. BESKRIVNING: PÅSYDDA MAGNETER ALTERNATIVT KARDBORRBAND I SIDORNA
5. BESKRIVNING: INSYDDA MAGNETER I SIDORNA
6. BESKRIVNING: SKJORTA MED BLIXTLÅS I SIDORNA
7. FÖRDELAR & NACKDELAR MED OLIKA TYPER AV SIDSÖMMARNAS HOPSÄTTNING
8. BUTIKER SOM SÄLJER MAGNETER & KARDBORRBAND
9. TVÄTTRÅD FÖR PLAGG MED MAGNETER
10. LÄNKAR TILL LIKNANDE PLAGG
………………………………………………………………………………………..
.
1. VAD MAN BEHÖVER
Tyg till skjorta och infodringar samt tråd. (Är skjorttyget mycket grovt kan man ta ett tunnare tyg till infodringar, det gjorde jag för tyget i min skjorta är ett möbeltyg i kretong.)
Ev. snedremsa för halskantning.
För knäppning med magneter 10 – 14 st. (Inköpsställen till magneter, se längst ner på sidan.)
För knäppning med kardborrband (mjukdel & hårddel): Kardborrband säljs i olika bredd, mina var 2½ cm breda som jag klippte i 14 småbitar, så de blev 2½ x 2½ cm.- Det går inte att fästa ihop sidsömmarna med ett helt kardborrband, för då stretar det under armarna. (Inköpsställen till kadborrband, se längst ner på sidan.)
För knäppning med blixtlås. Blixtlås 1- 2 cm kortare än sidsömmarna.
………………………………………………………………………………………..
.
2. SÖMSMÅNER & INFODRINGAR
Hals: Om man tänker kanta halsurringningen med en snedremsa (snedslå) behöver man ingen sömsmån alls.
Vid hals med infodring c:a 3 cm bred infodring och ½ cm sömsmån.
Sidsömmar kantade med infodringar för kardborrband eller insydda magneter: 5 cm sömsmån i sidorna och 5 cm breda infodringar.
Sidsömmar kantade med infodringar för påsybara magneter: 4 cm sömsmån i sidorna och 4 cm breda infodringar.
Sidsömmar med blixtlås: 1 cm sömsmån i sidorna och 4 cm breda infodringar.
………………………………………………………………………………………..
.
3. BESKRIVNING: HALS- & AXELSÖMMAR
Sy axelsömmarna, pressa isär och sicksacka. Sy halsen med infodring eller snedremsa.
……………………………………………………………………………………………
.
.
4. BESKRIVNING: PÅSYDDA MAGNETER ALTERNATIVT KARDBORRBAND I SIDORNA
.
Jag lade infodringarna räta mot räta (se fig. 1) och sydde fast infodringarna i sidsömmarna, pressade och vände dem mot avigsidan. Sen placerade jag kardborrbandbitar eller de påsyddbara magneterna på jämnt avstånd med c:a 7 cm:s avstånd och sydde fast dem. Se fig. 2 alternativt fig. 3.
………………………………………………………………………………………..
.
.
Jag lade infodringarna räta mot räta se fig. 1 och sydde fast infodringarna i sidsömmarna, pressade och vände dem mot avigsidan. Sen stoppade jag in magneterna med c:a 7 cm:s avstånd mellan tyg och infodring, se till att magneterna ligger åt rätt håll så att de dras till varandra, sy sen in dem i små fickor, se fig. 4.
När man syr in de inplastade magneterna är det viktigt att man inte syr så man sticker hål på plasten, för då kan magneterna rosta.
(Enligt en försäljare skulle de inplastade magneterna vara svåra att sy in i fickor på maskin, men förutom att de gärna fastnade på symaskinen tyckte jag inte att det var svårt med sömnaden.) ………………………………………………………………………………………..
.
.
6. BESKRIVNING: BLIXTLÅS I SIDORNA .
.
.
Fastsömnad av delbart blixtlås: Eftersom plagget är svängt under armen måste man även här sy infodringar. Ett befintligt delbart blixtlås som jag hade hemma testade jag med. Det fungerade bra.
Om man har delbara blixtlås bör man nog kunna använda båda händerna eller få assistans med uppdragningen. Förra året såg jag en videofilm med ett japanskt magnetiskt blixtlås som man kunde dra upp med en hand. Det skulle komma i produktion år 2021, men jag har inte sett att det säljs i handeln än, det skulle ju i detta fall vara praktiskt att ha sådana här på sidorna.
………………………………………………………………………………………..
.
.
7. FÖRDELAR & NACKDELAR MED OLIKA TYPER AV SIDSÖMMARNAS HOPSÄTTNING
Här följer vad jag kom fram till gällande hopsättning med kardborrband, olika typer av magneter och blixtlås. .
.
KNÄPPNING MED KARDBORRBAND
Fördelar:
Lätt att knäppa ihop. Billigt i inköp och relativt enkelt att sy fast på maskin. Personer med Pacemaker kan använda dessa.
Nackdelar:
Tyckte att bitarna med de hårda delarna skavde mig i ”sidfläsket”.
Om jag flaxade med armarna kunde sidorna öppna sig.
Om man inte noga fäster ihop bandens hård- och mjuksida när man tvättar plagget fastnar det lätt ludd i de hårda delarna.
…………………………………………………………..
.
.
KNÄPPNING MED MAGNETER. OBS! Får ej användas om man har Pacemaker, kan störa hjärtfrekvensen.
Den kanadensiska firman Silverts säljer dam- och herrskjortor med insydda magneter, det är därifrån jag fått idén med att det vore praktiskt med knäppning av magneter. Hitintills har jag inte hittat den perfekta magneten, det här är vad jag hittat, kommer jag på något bättre så kommer jag att ändra denna text.
Påsybara magneter (kallas även magnetknappar) finns dels de som fästs i kanterna likt tryckknappar fig. 5, dels de som sys på i mitten som på en knapp fig. 6.
Fördelar: De är lätta att sy på. Pryms påsybara magneter finns i ganska många butiker.
Nackdelar: Fastsömnaden lossnar lätt, eftersom påfrestningen för knäppningen är stor, så måste man sy fast dem mycket noga. De magneter som hade två hål i mitten som liknade vanliga knappar var mer benägna att lossna jämfört med de som var fastsydda i hörnen på flera ställen. (Själv hittade jag en tryckknappshalva efter mycket letande fasthängd på insidan av tvättmaskinstrumman!)
………………………………….
Större inplastade magneter som sys in i infodringen med styrka 1,9 kg
(fig. 7).
Fördelar: De ramlar inte bort. De fäster ihop bättre än de små.
Nackdelar: Jag har bara hittat en butik som säljer sådana. De känns tunga, personer med ”svaga händer” tror jag t.o.m. kan ha svårt att få isär magneterna vid avklädning.
………………………………….
Mindre inplastade magneter som sys in i infodringen med styrka 1,2 kg
(fig. 8).
Fördelar: De ramlar inte bort.
Nackdelar: Jag har bara hittat en butik som säljer sådana. De är lättare än de större, men är ändå ganska tunga.
Jag kan tänka mig att dessa mindre magneter är av den sort som används i de skjortor med magnetknäppning som säljs i butiker.
….
Om en person är mycket livlig kan jag tänka mig att man kanske kan ha en tyngre magnet längst ner och lättare magneter på resten av sidorna.
……………………………………………………………………………………….. .
.
8. BUTIKER SOM SÄLJER MAGNETER & KARDBORRBAND (stavas också kardborreband)
…………………………………………………
Kardborrband säljs i en mängd butiker t.ex. Ohlssons tyger, Bibbis textil och många ICA-butiker
……………………
Magneter säljs både fastsybara och icke fastsybara. Se till att du köper tvättbara magneter med lagom styrka avsedda för textilier.
En del säljs inplastade, dessa finns med olika styrka, har man ett grovt tyg behövs de starkare för att plagget skall hålla ihop. Obs, det är mycket stor skillnad i pris hos olika försäljare, när det gäller påsybara brukar Bibbis textil vara de mest prisvärda.
Fastsybara magnetknappar säljs bl.a. av: Bibbis Textil, Knappshoppen, Presentia, Stoff & Stil, Symaskinsexperten och Textil & Presentia
Tygverket i Stockholm och Ohlssons tyger (säljer inte magnetknappar i sina webbutiker, men fastsybara magneter brukar finnas i deras fysiska butiker).
…….
Inplastade symagneter har jag bara hittat på Magnordic.se med styrka på 1,2 kg. respektive 1,9 kg. (Det är möjligt att inplastade maskintvättbara magneter finns på fler ställen).
………………………………………………………………………………………..
.
9. TVÄTTRÅD FÖR PLAGG MED MAGNETER
Lägg gärna plagget i en tvättpåse dels för att plagget inte skall fastna i tvättrumman och dels för att om magneten skulle lossna från plagget är den lättare att hitta i påsen.
Tvättråd gällande påsybara magnetknappar Prym 416 470. 19 mm. Tvättbar upp till 60 grader, lämplig för torktumlare och strykbar: https://www.amazon.se/Prym-416470-magnetknappar-s%C3%B6mnad-silverf%C3%A4rg/dp/B0051EA6ZE
………………………….
Tvättråd gällande plagg med inplastade magneter från Magnordic, se: https://www.magnordic.se/sy-magneter
De flesta tvättmaskiner är gjorda av magnetiska material. För att undvika att skada tvättmaskinens delar, rekommenderar vi att du tvättar kläder med magneter i en tvättpåse. Dessutom bör du tvätta med ett tvättprogram som skonar kläderna och undvik även att tvätta vid temperaturer över 80°C, då magnetismen förstörs vid hög värme.
………………………………………………………………………………………..
.
10. LÄNKAR TILL LIKNANDE PLAGG
Jacka öppningsbar både framtill och i sidorna
……………………….
Sommarblus mycket lättsydd, kan knäppas med magneter
………………………….
Ärmlös blus, öppningsbar i sidan/sidorna
………………………….
Linnen som är lätta att ta på och av
………………………….
Stickad topp för barn eller vuxen som kan göras öppningsbar i sidan
……………………………………………………………………………………………………………………..
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.