Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Denna jacka är mycket lätt att sy. Den är tänkt att passa att ha på sommaren eller för inomhusbruk. För personer med svårigheter att trä i armar i plagg kan jackan göras öppningsbar även i sidorna och knäppas ihop med kardborrebandbitar. För personer utan rörelseproblem sys sidorna ihop.
Framtill tänkte jag att knäppningen skulle vara dold och knäppas ihop med magneter eller kardborrebandbitar. Magneter tycker jag kanske verkar mer ”proffsigt”, men kan vara svårare att få tag på jämfört med kardborreband. Personer som har pacemaker skall inte använda magneter eftersom de stör hjärtfrekvensen. Man kan också tänka sig jackan utan knäppning med ett knytskärp sytt i samma tyg.
Jackan på bilden är hopknäppt med magneter och ovanpå jackan är två virkade ”fuskknappar” påsydda.

INNEHÅLL:
1. TYGVAL
2. VAD MAN BEHÖVER
3. MÅTTAGING OCH MÖNSTER
4. ARBETSBESKRIVNING
5. HUR MAN SJÄLV GÖR SNEDSLÅAR/ SNEDREMSOR
6. SÖMNAD
7. LÄNKAR TILL BUTIKER
8. LÄNKAR TILL LIKNANDE PLAGG

.

1. TYGVAL
Eftersom jackans fram- och baksida samt ärmar är i ett enda stycke är det praktiskt att välja ett brett tyg. Man kan naturligtvis också skarva i tyg för längre ärmar om man har ett smalare tyg. (Väljer man ett tyg med markant upp- och nedsida t.ex. med små katter måste man dela plagget vid axeln och sy en söm så att kattmönstret inte kommer upp och ner på ryggsidan.)
Tyget på min jacka är 150 cm brett, tryckt smalspårig Manchester köpt på Tygverket.
……………………………………………………………..
.
2.VAD MAN BEHÖVER
Tyg = 2 gånger plaggets längd samt sömsmån + ev ytterligare en bit till ärmar om tyget är smalt och inte räcker till dessa.
C:a 1 dm ytterligare om man vill ha ett skärp i samma tyg.

Infodring runt halsen i samma tyg som plagget, till det använde jag mig av tyget som blev över under ärmarna. Eftersom biten var för liten fick jag skarva infodringen.
För att framkanten skulle bli stadigare strök jag fast en c:a 8 cm bred remsa Vlieseline innan jag sydde fast infodringen. Om man så vill kan man också kanta jackans nerkant och ärmar med Vliseline.

Snedslåar/snedremsor c:a 4 m, 2,5 – 3 cm breda, dessa behövs endast om man vill ha öppningsbara sidor.
OBS! I punkt 5 finns beskrivning på hur man själv kan göra snedslåar.
(Om man hellre vill ha formremsor i stället för snedslåar i sidorna går det också bra.)

Om man så vill kan man fodra hela jackan, tänk då på att om man vill kunna vattentvätta jackan, tvätta jacktyget samt fodertyget innan du syr, ifall tygerna skulle krympa olika mycket.

Kardborreband c:a ½ m påsybar 2 cm bred, klippta i  2 – 3 cm långa bitar.

Påsybara magneter om man vill ha det till hopsättning i framkanten.

Sytråd
……………………………………………………………..
.
3. MÅTTAGING OCH MÖNSTER

Mät hur lång du vill ha jackan.
Mät hur vid du vill ha jackan. Förslagsvis mät byst- respektive stussvidd utgå från det mått av dessa två som är störst lägg till c:a 25 cm för rörelsevidd och omlottläggning för knäppning.
Exempel, mönstret här nedan är tänkt för en person vars största mått är 105 cm + 25 cm = 130 cm.
Mät hur breda ärmar du vill ha. (Gör dem inte för snäva under ärmhålet, för då kan du inte lyfta armarna uppåt.)
Om mönsterpapper och hur man ritar upp mönster på det, se: Mönster, mönsterpapper, tygval och sybehör

……………………………………………………………..
.
4. ARBETSBESKRIVNING

A. Rita ut ett pappersmönster (1 ruta = 5 cm = 2 inches), nåla gärna ihop detta och prova om plagget är lagom stort.
……………………..

B. För jacka öppningsbar i sidorna klipp ut jackan med 2 cm sömsmån i sidorna (1½ cm för att ligga omlott i sidorna + ½ cm sömsmån för att sy fast snedslån.)
För jacka som är hopsydd i sidorna c:a 1 cm bred sömsmån.
Sömsmån nertill på jackan och ärmar vad du själv tycker.

.
.
.
.
.
C. Om tyget är töjbart eller sladdrigt kan man nu gärna stryka fast en bit Vlieseline på framkantens avigsida och ev. också nertill på jackan och ärmarna.
……………………..

D. Fålla upp ärmarna och jackans nerkant.
……………………..

.

E. Nåla fast infodringen mot plaggets rätsida och sy fast den. Vik in infodringen mot avigsidan och sy ner med den med en kantstickning.
……………………..

F. Om du vill ha öppningsbara sidor formpressa snedslåarna så att dessa inte stretar i svängen mellan sida och ärm. Nåla fast snedslåarna och sy fast dem på maskin. Om du inte vill ha öppningsbara sidor, sy ihop sidorna.
……………………..


G. Placera kardborrebandbitarna på jämnt avstånd utmed sidsömmarna, längst ner på jackan kan det gärna vara öppet en bit. På framstycket placeras kardborrbandbitarna på plaggets avigsida och på plaggets baksida placeras bitarna på plaggets rätsida, så att kardborrbandbitarna kommer att ligga omlott vid hopknäppningen. Sy fast alla bitarna på maskin.
……………………..


H. Om man vill ha knäppning fram är det enklast att knäppa med kardborrebandbitar eller magneter, alternativt kan man låta bli att göra en knäppning och i stället sy och använda ett knytskärp.
Om man vill ha magneter (obs får ej användas i samband med Pacemaker= stör frekvensen) så måste dessa sys på mycket noga, annars lossnar de.
På rätsidan av plagget sydde jag som dekoration fast två virkade ”fuskknappar”, till dessa tog jag dubbelt brodergarn i lingarn. (Det var det enda garn jag hade hemma i passande färg).
Beskrivning på virkade knappar, se https://textilochtips.wordpress.com/2018/01/31/virkade-knappar/ Virkade knappar
……………………………………………………………..
.
5. HUR MAN SJÄLV GÖR SNEDSLÅAR/ SNEDREMSOR

Snedslåar/snedremsor/kantremsor. Själv har jag alltid använt ordet snedremsor, men jag har sett att många butiker använder ordet snedslå, vilket är bra att veta om man vill websöka om det finns i en viss butik. Nu i covid-19 tid försöker jag undvika butiker, så till mina snedslåar använde jag ett bit befintlig lakansväv. Ibland kan det vara svårt att hitta rätt färg och material och om man har tyg över till det man skall sy kan det ofta bli snyggt om man använder samma tyg.

Det är inte svårt att göra själv, här följer beskrivning. Mät upp samma mått på bredd som höjd, linjera ett streck mellan dessa punkter, det blir då ett diagonalt streck. Rita sen ut parallella streck med det mått som du vill ha till snedslån, se bild. Behöver man skarva snedslån gör man det trådrakt diagonalt över bandet.
……………………………………………………………..

7. LÄNKAR TILL BUTIKER
Tyg till en jacka säljs i många butiker t.ex. Ohlssons Tyger och Tygverket

Mellanlägg t.ex. Vlieseline, finns i olika kvalitéer bl.a. de som har klister på ena sidan och som pressas fast och förstärker tyg säljs av t.ex: Bibbis Textil, Ohlssons Tyger och Tygverket

Kardborreband 2 cm brett som sys på säljs t.ex. av Bibbis Textil, Ohlssons tyger och Tygverket
(Om man har ett för brett kardborreband går det bra att klippa det smalare.)

Snedslå/snedremsa 3 cm breda säljs t.ex Ohlssons tyger

Magneter säljs bl.a. av: av Bibbis textil, Tygverket i Stockholm och Ohlssons tyger (när det gäller Tygverket Ohlssonstyger säljs de inte i deras webbutiker utan endast i deras vanliga butiker).
……………………………………………………………..
.
8. LÄNKAR TILL LIKNANDE PLAGG
.


Ärmlös blus, öppningsbar i sidan/sidorna 

……………………………
.

.

.

.

.
.

Sommarblus mycket lättsydd, kan knäppas med magneter 

……………………………
.
Skjorta, superenkel tunikamodell
……………………………
.
Mönster till ärmlös klänning eller blus med öppningsbar sida st. 36, 40, 44, 48 och 52  
…………………………
.
Aftonklänning med öppningsbar sida
……………………………
.
Lättsydd festklänning
……………………………
,
Sommarklänning lättsydd
……………………………

Romantiskt nattlinne
……………………………………………………………..