Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

INLÄGGETS INNEHÅLL:
1. OM MATERIAL & KOSTNAD
2. MODELL, STORLEK & VIKT
3. SÖMNADSBESKRIVNING
4. BÄDDNING
5. TVÄTTRÅD
6. LÄNKAR

Jag har tidigare gjort en beskrivning på hur man kan sy ett tyngdtäcke fyllt med torkade ärtor. Inlägget har varit otroligt populärt, jag har fått inte mindre än 40.741 visningar på det i min blogg. Se: https://textilochtips.wordpress.com/category/tyngdtacke/

Själv tycker jag att tyngdtäcket med ärtor blev billigt och fungerar bra. Det jag inte varit helt nöjd med är att det inte är tvättbart och tyngden över fötterna samt att det är fyllning på kanterna, vilket medför besvärligare bäddning.
………………………………………………………………………….
.
16x9 med text,20200621_100426
.
1. OM MATERIALVAL & KOSTNAD
Jag har haft lite olika funderingar på vilket tvättbart material som är mest lämpligt. Vad jag valt mellan är fyllning med Lecakulor, sand och sten men fastnat för plastkulor/plastgranulat som jag googlat på och har sett andra fyller tyngdtäcken med. Materialet är tvättbart men inte direkt miljövänligt.

Jag började med att testa maskintvätt av Lecakulor insydda i en bomullspåse, först tyckte jag att det gick jättebra, men efter att ha tvättat en större mängd fick jag hektovis med svårborttagbart sotliknande pulver i maskinen, inte ens efter att ha sköljt kulorna 10 ggr i ett badkar slutade de att ”sota” av sig.
Byggmax såg jag att de sålde vit tumlad dekorsten i marmor 10 – 20 mm stora. De tror jag skulle kunna fungera, men förmodligen skramlar de mycket vid tvätt, så till sist blev det plastkulor.

Övre sidan av täcket är i mönstrad bomullsväv, till undersidan valde jag billig lakansväv båda inköpta på Ikea, tråd hade jag hemma.

OBS! Priser som förekommer i detta blogginlägg är från 2020. Inköpsställen, se länkarna längst ner.
Tyg och fyllning kostade c:a 615:- för mitt täcke. (Tyg 126:- + 489:- för 5 kg plastgranulat inkl. frakt).
Priset för täcket är beroende dels på vilket tyg man köper och dels på hur tungt täcke man vill ha, vill man ha ett tyngre täcke går det naturligtvis åt mer plastgranulat.

Jag började att tvätta de båda tygbitarna. Det är extra viktigt att tvätta tyget innan man syr ihop delarna om man inte använder samma tyg på båda sidor av täcket, eftersom de kanske krymper olika mycket.
………………………………………………………………………….
.
2. MODELL, STORLEK & VIKT

De tyngdtäcken som säljs på marknaden för vuxna brukar ofta vara 140 x 200 cm. Vikten på tyngdtäcken för vuxna brukar ligga på mellan 5 – 14 kg. För bebisar och större barn finns täcken från 1,5 kg och uppåt.

.

Du kan läsa om föreslagna vikter på täcken i mitt blogginlägg om köpta täckenklicka här.
.

Mitt täcke gjorde jag 150 x 185 cm (59 x 72,8 inches). Längden beror på att jag själv inte är så lång och att det blev så brett beror på att tyget hade denna bredd.

Tyngden på täcket bestämde jag till cirka 5 kilo (11 Lb).
(Är du osäker på om vikten är lagom finns beskrivning hur man kan testa medan man syr, se Sy ett billigt tyngdtäcke fyllt med ärtor SÖMNADSBESKRIVNING punkt F, G & H).

Eftersom jag som jag tidigare skrivit inte tyckte om tyngden över fötterna på mitt förra ärttäcke och dessutom tyckte att täcket var besvärligt att bädda med fyllningen ända ut i kanterna så bestämde jag mig för att koncentrera tyngden i stort sett på mitten av täcket, d.v.s. rutorna med fyllning placerade jag 8 cm nedanför hakan och fram till fötterna, det blev 120 cm på längden. Bredden med de fyllda rutorna gick jag efter min sängs bredd 90 cm.
Så den del av mitt täcke som jag fyllde med granulat blev 120 x 90 cm. Eftersom traditionella tyngdtäcken har fyllning ända ut i kanterna (där jag tror att de inte gör någon större nytta) behöver jag inte så mycket fyllning för att ändå få tyngdkänslan.
Är man frusen om fötterna kan man fodra nedersta delen av täcket som inte har någon fyllning med ett värmande tyg alternativt sova med sockor på fötterna. Det senare är kanske att föredra eftersom många upplever att tyngdtäcken är för varma under sommaren.

Mått och tyngd kan den som syr täcket helt bestämma själv och om man vill fylla täcket ända ut i kanterna och över fötterna.

Eventuell delning av täcket. Tunga tyngdtäcken som säljs brukar vara delade i två delar och hopkopplingsbara med blixtlås för att lättare kunna tvättas i tvättmaskin.
Innan man börjar sy tyngdtäcket bör man därför tänka ut om man vill ha täcket delbart och på vilken ledd. De flesta tyngdtäcken som säljs är delbara på längden, men det finns även de som är delbara på bredden, vilket jag tycker verkar vara bättre, eftersom man då slipper få blixtlåset mot halsen.
Långa delbara blixtlås finns att köpa, men de är dyra (Watskis blixtlås 150 cm kostar 235:- + frakt). Att använda kraftiga småbitar av kardborrband eller riktigt stora tryckknappar för hopsättning tror jag också skulle kunna fungera.
På mitt täcke brydde jag inte om någon skarv med knäppning för täcket väger inte mer än drygt 5 kg och dessutom har jag tänkt tvätta det i ett befintligt badkar.
………………………………………………………………………….
.
3. SÖMNADSBESKRIVNING
Beskrivning för tyngdtäcke i ett stycke
För att inte alla granulatkulorna skulle hamna i ena änden av täcket, sydde jag fack som jag sen fyllde.

A. Jag bestämde mig för 15 x 15 cm (6 x 6 inches) stora rutor.  Dessa ritade jag ut med blyerts och linjal på det tyg som jag tänkt skulle vara täckets undre sida.

B. Lägg de båda tygbitarna räta mot räta med de utritade rutorna inåt och sy ihop påsens båda kortsidor och ena långsida. (Påsen har nu en öppning utmed ena långsidan).

C. Sy sen den innersta sömmen för rutorna utmed långsidan och alla tvärgående sömmar på maskin och fäst sömmarna noga. Det blir 8 kanaler.

D. Eftersom jag hade 5 kg att fördela på 48 rutor så blev det c:a 104 g/ruta. Med våg vägde jag upp 104 g granulatkulor som jag fyllde i 48 små plastpåsar.
.

.
E.
Fyll i kulorna i de 8 rutor som är längst ner i kanalerna och nåla mycket noga.
,

 

 

När jag sydde ihop sömmarna på maskin pillade jag kulorna åt sidan med baksidan av en sax så att de inte hamnade under pressarfoten.

F. Så fortsatte jag att sy likadant med varje rutrad. När alla rutorna var fyllda sydde jag till sist ihop den öppna långsidan på maskin.

Tyngden på täcket blev med tyg och fyllning 5,7 kg när det blev klart!
………………………………..
.
Beskrivning för tyngdtäcke i två delar
Dela de två tygstyckena på mitten så att du får fyra delar. (Man kan dela styckena på tvären eller längden. Mest praktiskt tycker jag det är om man delar det på tvären för skarven blir då kortare och man slipper dessutom få skarven skavande mot halsen.)

Sy först fast blixtlås, kardborreband eller tryckknappar. Rita ut hälften av antalet rutor på de två delarna som skall vara till undersidan på täcket. Fortsätt sen enligt sömnadsbeskrivningen för icke delat tyngdtäcke.
………………………………………………………………………….
.
4. BÄDDNING
Enklast är det att bädda om man har två underlakan och använder det ena som överlakan.
Jag tittade på firmor som säljer tyngdtäcken, t.ex. Novista. Deras tyngdtäcken har knappar och knapphål för att fixera tyngdtäcket och deras hygienöverdrag har dragkedjor på tre sidor.
………………………………………………………………………….
.
5. Tvättråd
Fyllningen med Plastgranulat tål tvätt på 60°C med tvättmedel, men bör inte tvättas för ofta på höga temperaturer. Firman som säljer granulaten rekommenderar endast 40°C!
.
  Rätsida
.
Avigsida

🌺 LYCKA TILL MED TYNGDTÄCKET, SOV GOTT! 🌺
………………………………………………………………………….
.
6. LÄNKAR Butiker
Materialet i mitt tyngdtäcke:
Plastgranulatkulorna
jag använde är i polyethylen c:a 5×5 mm som används bl.a. till att fylla dockor och nallar. Varan är CE-märkt, vilket vill säga att den överhåller EU-lovgivningen och lovkrav om produktens kvalitet och är värderad och testad innan de er kommer på marknaden. EAN: 5700139099016 säljs på Rito
Oblekt bomullsväv 150 cm brett 19:-/meter säljs på Ikea
BLÅGRAN bomullstyg
150 cm brett 150 cm 49:-/meter säljs på Ikea
………………………………….
Plastgranulat säljs i flera butiker, googla. Observera att priserna varierar kraftigt.
………………………………….
Vit tumlad dekorsten i marmor 10 – 20 mm säljs av Byggmax
………………………………….
Delbara långa blixtlås
säljs t.ex. av Watski
………………………………….
Kardborreband (bör vara breda för att inte lossna) säljs t.ex. av BibbisTextil och Ohlssons tyger 
………………………………….
Tryckknappar (bör vara stora för att inte lossna) säljs t.ex. av BibbisTextil, Ohlssons tyger, Skapamer
……………………………………………………………………………
.
Övriga länkar
.
.

.

.

 Sy ett billigt tyngdtäcke fyllt med ärtor
.
.
………………………………….
.

 :
Beskrivning på hur man syr ett kedjetäcke av Annklicka här 
Eget foto.
.
………….
Ytterligare sömnadsbeskrivning av kedjetäcken av Tant grön, klicka här
………………………………….

.

:
Foto: Plusvardags hemsida

Vad som är bra med tyngdtäcken, vilka olika typer av tyngdtäcken som finns, vilken typ av stimulans de ger & var dessa finns att köpa, klicka här
………………………………….
Sömn & sömnproblem – litteratur
………………………………………………………………………………………………..