Etiketter

, , , , ,

Länkarna uppdaterade 2023-01-26
Haklappar för vuxna finns att köpa dels i textil och dels engångs. De i textil brukar kosta från 100: – till drygt 300:-styck.
Om man har möjlighet är de mycket enkla att sy och har man material hemma t.ex. en kasserad plastbelagd duk så finns pengar att spara. Det är praktiskt att ha två haklappar så man kan ha en på tork om man har behövt spola/tvätta av den andra.

Materialet till haklapparna. Mest praktiskt är det om de är avtorkbara, t.ex. i plastbelagd eller vaxad textil, som brukar finnas på Åhléns, Ohlssons tyger, Hemtex, Skapamer m.fl. Den plastbelagda väven på haklappen här ovan har jag köpt på Liberty i London.
Förutom tråd behöver man snedremsor om haklappen skall kantas.
Till knäppning kardborrband eller magneter. (Flera knäppningsalternativ är tänkbara, men dessa två tror jag är enklast). Påsybara magneter säljs av Bibbis textil, Symaskinsexperten m.fl. Kardborrband säljs i de flesta tygaffärerna.
Till haklappen med magnetknäppning behövs också ett band c:a ½ m.  

Längden på haklapparna, från halsen räknat, är på mina c:a 60 cm. Om den som skall ha haklappen sitter i rullstol och inte kommer intill bordet när hen äter så kan man gärna göra haklappen ännu längre. Om man vill kan man också göra en spillkant nertill på haklappen, på den silverfärgade har jag gjort det.


Knäppning: För att haklappen skall vara så enkel som möjligt att knäppa har jag på den ena gjort en knäppning med kardborrband och på den andra knäppning med magneter. – Nackdelen med kardborrband är att det lätt fastnar skräp på det och nackdelen med magneter är att de säljs inte i så många butiker och att de kan vara svårare att öppna för ”handsvaga”. OBS! Magneter skall inte användas om man har Pacemaker (stör frekvensen).
Ett tips jag fick av en läsare, är att vid nackskada kan ett band bak på halsen göra ont och kan med fördel bytas mot ett korsat reglerbart band över ryggen.
………………………………………………………..
,
Med text vitare

MODELL 1. Den vita haklappen är kantad med snedremsa runt om och har kardborrbandsknäppning. Nackbandet är långt för att det skall passa till olika storlekar, det kan kortas av vid behov.
Vill man ha spillficka, se modell 2.
………………………………..
.
6x9,7 + text 

MODELL 2. Den silverfärgade haklappen är försedd med en spillficka och fållad runt om på maskin. Lägg till 2½ cm sömsmån upptill på haklappen, på övriga sidor räcker det med ½ cm eftersom den plastade väven inte fransar sig.
Nackbandet är fastsytt på ena sidan av haklappen (se markering på mönstret) och knäpps med magneter. Eftersom bandet inte är reglerbart måste man mäta exakt hur långt bandet skall vara för att passa personen.
När jag sydde fast magneterna stoppade jag in en liten bit bomullsband i fållen upptill vid invikningen för att det skulle bli extra hållbart eftersom det blir ganska stor påfrestning på tyget när man öppnar och stänger magneten. Alternativt kan man ha kardborrbandknäppning.
Spillfickan är 6 cm bred, den övre kanten på fickan gjorde jag 6 mm bredare än nerkanten på fickan, för att den skulle glipa lite så att spilld mat skulle hamna inne i fickan.
………………………………………………………..
.

HAKLAPPAR FÖR VUXNA finns att köpa hos Comforta Care AB, Hjälpia, Varsam m.fl.
Hjälpia och Varsam har både engångshaklappar och vanliga haklappar.
………………………
FÖRKLÄDE gärna plast/vaxbelagt kan vara ett alternativ till haklapp. Beskrivning hur man syr ett enkelt förkläde, se: https://textilochtips.wordpress.com/2013/02/15/forkladen-och-haklapp/#more-87
………………………
BARNHAKLAPP, gratis mönster, se: Allas, Gratis symönster och The Little Fabric Shop
Många fler haklappar hittar man på Google med sökning: gratis symönster haklappar
…………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………
.

…………………………………………………………………………