Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Är man rullstolsanvändare och inte står eller går kan varma tossor vara ett bekvämt alternativ till vinterskor, de är också lättare att sätta på jämfört med skor och stövlar. Är det riktigt kallt ute kan de kombineras med en åkpåse.

Tyget till tossorna som jag sydde är från en kasserad täckjacka. Om man vill köpa tyg men inte hittar något vadderat kan man t.ex. sy dem i ett vädertåligt tyg och fodra med teddy eller fleecetyg som finns t.ex. på Ohlssons tyger. De har också 15 cm långa blixtlås om man vill ha blixtlåsknäppning. (Ett alternativ är att sy fast en plös med kardborrbandknäppning.)
Täckjackan jag använde hade ett foder som jag tråcklade ihop med det vadderade tyget innan jag klippte ut bitarna. Är tygbitarna för små för tossorna kan man skarva ihop dem mitt bak!

Mönster till sulorna: Placera den ena foten på ett papper och rita av den, jämna till vid tårna, gör ett markeringsmärke på sulans mitt fram- och baktill.

Klipp ut 2 sulor med 1 cm för extra vidd samt extra därtill för sömsmån.
Tänk på att vända på mönstret till skosula nummer två när du klipper ut, så att du får en höger- respektive en vänstersko!

Justera mönstret till överdelarna till rätt storlek.
Mönstret på bilden är storlek 38, med vadmåttet 26 cm 18 cm från marken.

Mät vaden och om så behövs justera bredden på mönstret.
Har du annan storlek än 38, mät med ett måttband hur många cm det är runt sulan, mät och justera framtill på tån så att du får samma mått nertill på tossorna
Sätt ett markeringsmärke mitt bak nertill på överdelarna.

Klipp ut överdelarna med sömsmån, nåla eller tråckla ihop delarna och prova så att de blir lagom.

Sömnadsbeskrivning med blixtlåsknäppning

Sy fast botten med överdelen, se till att markeringarna stämmer mot varandra.
Sy ihop framsidan på överdelen till märket.
Innan blixtlåset sys fast klipp bort lite av mellanliggande vadd, så att den inte blir dubbel vid blixtlåset.
Sy fast blixtlåset.
Klipp bort överflödig sömsmån, och sicksacka sömmarna.
Tossans överkant: Klipp bort lite av vadden så att den inte blir så tjockt när kanten viks ner. Sy en kantstickning runt överkanten utan fodret.  Sy sen fast fodret i symaskinssömmen på avigsidan.
Sy nästa tossa lika.

Om personen som skall ha tossorna har svårt att skilja på höger och vänster tossa, markera gärna med t.ex. ett H på höger tossa.
……………………………………………..

Länk till: Hur man lätt syr en toffel, så liten att den går att placera i fickan, se: Praktisk toffel för dam, herr och barn
Toffel, text,kv
……………………………………………………………………………………………………….
.
Tossor mönster.Färdig.Med text.20x12

……………………………………………………………………………………………………….