Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Min man och jag har just gjort en bussrundresa i Skottland (650 mil). Eftersom jag under transportsträckorna inte ville vara utan sysselsättning lyssnade jag på böcker inspelade i min MP3-spelare, hörde på radions ”sommarpratare” i min mobil och knöt denna barnkammartavla i trasryateknik med Loch Ness-odjuret Nessie.
Till botten använde jag en befintlig gammal halkmatta, till knutarna klippte jag remsor av en gammal kjol m.m. det ljusare gröna tyget fick jag köpa. Jämfört med färdiga rya-kit som ofta kostar över 1000:- så blev denna bonad mycket billig. (Såhär i efterskott tycker jag att sjöodjuret Nessies första båge kunde ha varit lite högre).

MATERIAL
: Till barnkammartavla duger det bra med halkunderlägg som har c:a 1 cm stora hål. Ett par trådar gick av under arbetets gång, vilket kunde åtgärdas genom att trä in dubbel sytråd en bit. Skall man göra en kudde tror jag Locker hooking väven som är starkare fungerar bättre.
Till knutarna använde jag rivna bomullstygsremsor c:a 1½ cm breda. Har man annat material så får man pröva vilken bredd som passar till remsorna.
Grov trubbig synål s.k. ryanålar behövs för att kunna trä i remsorna. (Till ryaknytning används ibland kavel = trästicka för att få ryaknutarna exakt lika långa, vilket jag inte tyckte behövdes på min bonad.)

Det färdiga måttet på denna bonad är 73 x 34 cm. Om man endast kan använda sin ena hand behöver man en sybåge, viket kan vara svårt att hitta med denna bredd, såvida man inte känner någon som kan snickra en sådan, alternativt att man gör ett eget mönster, tänk då på att göra mönstret c:a dubbelt så högt på höjden jämfört med bredden för att det inte skall se platt ut. Detta beroende på att ryaknutarna knyts över två trådar på bredden.
……………………………………………………
.

 PÅTRÄDNING AV NÅL
Om man tycker att det är besvärligt att trä i och ur den dubbelvikta tygremsan i bottenväven kan man göra på följande sätt.
1. Trä i remsan på nålen och klipp ett jack på remsan.
2. Trä den långa tygremsan genom det klippta hålet.
3. Dra åt.
Förutom att det blir smidigare så kan inte heller remsan glida ur nålen!
……………………………………………………
.

PÅTRÄDNING AV NÅL MED EN HAND
1. Stick ner synålen i en skumplastbit t.ex. Scotch-Brite (om svampen åker iväg kan man fixera den mot underlaget med t.ex. ett strykjärn).
2. Klipp som en pil i tygremsans ena kant samt ett jack.
3. Trä på remsan på nålen.
4. Tag en pincett och dra den långa tygremsan genom det klippta hålet.
5. Dra åt.
Förutom att det blir smidigare så kan inte heller remsan glida ur nålen!
……………………………………………………
.

RYAKNUTARNA KNYTS ÖVER TVÅ TRÅDAR. Öglorna gjorde jag c:a 2 cm långa, dessa klipps vanligen upp. På Nessie lät jag bli att klippa upp öglorna för att det skulle bli lite mer likt fjäll, bakgrundsknutarna klippte jag upp.

Beskrivning hur man knyter ryaknutar, se: Knyta rya 
Beskrivning på hur man knyter en ryaknut med en hand, se: Ryaknytning med en hand  
………………………………

MONTERING
Min barnkammartavla fodrade jag med ett grönt bomullstyg.
På sidorna och nertill korsade jag upp kanterna för hand, upptill sydde jag fast bomullstyget på maskin. Detta vek jag mot avigsidan och sydde en kanal för upphängning. De övriga tre sidorna fållade jag upp för hand. I kanalen trädde jag i en rundstav för upphängning.
……………………………………………
.

VAR MATERIAL FINNS ATT KÖPA
.
Ryanål 
säljs av bl.a. Svensk Hemslöjd
…..….
Bomullstyger säljs i de flesta tygaffärer.
…..
Rundstav för upphänging säljs bl.a. av Slöjd-Detaljer och på brädgårdar.
…..………………………………..
Till botten halkmatta eller Locker hooking väv ..

.
Halkmatta säljs av många matt- och färgbutiker, Bauhaus m.fl. som metervara.
OBS! Om du går in på webben varierar sökordet i olika butiker, de kallas: halkmatta, halkskydd eller mattunderlägg.
Tänk på att halkmattan måste vara gles för att passa med inknytning av tygremsor. Den på bilden har 10 rutor per dmbåde på höjd och bredd.
……………………… 

.

 

.
Locker hooking väv. 
En stärkt mattcanvas i bomull lämplig för arbeten i locker hooking teknik och trasryor. 13 rutor per dm, både på höjd och bredd.  Bredd 100 cm. (Denna väv är lite tätare än mattunderlägg, trasremsorna kan därför göras lite smalare, pröva dig fram). Säljs av Slöjd-Detaljer
…………………………………………………………………………………………………………
.
.
MÖNSTER TILL NESSIE
(1 ruta = 1 knut)

…………………………………………………………….
.
20190628_183256.Med text

Ytterligare mönster på trasryor, se: Trasrya
……………………………………
,

.
,
,
.

Mönster till ryor knutna med garn, se: Knyta ryakudde med en hand
…………………………………………………………………………………….