Etiketter
Hobby, Kavel, Knyta, Prydnadsrya, Pyssel, Ryaknytning, Ryakudde, Ryamatta, Slitrya, Uuve Snidare
Länkarna uppdaterade: 2021-02-25
Att knyta rya är en trevlig hobby, för såväl män som kvinnor, tekniken fungerar också om man är rullstolsanvändare och kan använda sina händer.
Detta inlägg handlar om vanlig ryaknytning, ett senare inlägg kommer att handla om hur man kan knyta ryaknutar om man bara kan använda den ena handen samt om trasryor.
Ryan överst på sidan har jag ritat mönstret till och sen har mattan knutits på Stora Sköndals terapiverkstad för urminnes tider sedan och mattan är fortfarande i gott skick (Storlek 110 x 170 cm)!
………………………………………………………………………..
INNEHÅLL:
1. Användning & historik
2. Vad en rya är för något
3. Vad man kan göra
4. Material
5. Hur man gör ryaknuten
6. Mönster på ryakuddar
7. Bilder på Svensk Hemslöjds färdiga ryakit
8. Butiker med material
9. Litteratur
10. Länkar
1. Användning & historik
Ryor har varit vanliga i Sverige alltifrån medeltiden fram till nutid. Det finns skrifter från 1400-talet som nämner ryor, men man tror att ryor har funnits ännu tidigare i Sverige och de användes då främst som täcken och dynor också i båtar och slädar. De flesta var s.k. slitryor med ryaknutarna nedåt, så småningom gjorde man dekorativa ryor men då med ryaknutarna uppåt, det förekom också ryor med ryaknutsrader på båda sidorna.
Nuförtiden används ryor mest som mattor, kuddar och väggbonader.
Under 1950, -60 och -70-talen var ryorna mycket populära, helst självknutna! En kändis som knöt rya var Kung Gustav V. Ryor har nu åter kommit i bruk under de senaste åren.
2. Vad en rya är för något:
Det är en väv med inknutna garntrådar. Man brukar skilja på rya och flossa, men i princip är det samma sak fast flossan har kortare lugg. I äldre tider vävde man alltid botten samtidigt som man för hand knöt in ryaknutarna d.v.s. man vävde en liten bit, knöt fast knutraden, oftast av ullgarn, vävde en liten bit o.s.v.
I trasryor väver man in mattrasremsor som likt vanliga ryaknutar oftast är uppklippta.
Om man inte knyter på fri hand brukar man vanligtvis ha mönstret uppritat på ett papper bredvid arbetet.
Har man ingen vävstol och vill knyta en ryamatta eller kudde finns numera ryabottnar med hålrader att köpa, dels som färdiga ryakit och dels som bottnar och garn om man själv vill göra mönstret, det senare alternativet brukar oftast bli billigare och dessutom är det roligt om man kan skapa något eget mönster.
3. Vad man kan göra:
Vill man knyta en matta som skall hålla i många år rekommenderar jag att man använder traditionell ryabotten och knutar av ryagarn i ull. Materialet är dyrt men hållbart.
Vill man bara prova på tekniken eller göra en bonad eller kudde tycker jag att ett alternativ kan vara att man använder sig av ett billigare material.
.

4. Material:
Vad som behövs är en botten, garn, en ryanål och ev. mönsterpapper och en kavel (ryalinjal)
RUTPAPPER om man själv vill rita ett mönster. (Om man använder vanligt rutpapper för att rita mönster till ryabottenväv blir motivet ”plattare” eftersom tätheten på höjd och bredd inte är lika på bottenväven.)
BOTTEN
Ryabottnar finns i olika bredd, ofta med lin i varpen och med ull i inslag.
Svensk Hemslöjds ryabotten har en ryaknutstäthet med 10 knutar/10 cm på bredden och 7 knutar/10 cm på höjden.
Denna botten är i hög kvalitét, men dyr. Skall man göra en matta är denna väv att föredra.
Aidaväv (bomullstyg) och stramalj som är ett billigare alternativ kan man använda till kuddar eller väggbonader Aidaväv säljs med: 22 rutor/10 cm – 70 rutor/10 cm (ungefär lika antal rutor på bredd som höjd). Bäst är att använda gles väv för att det skall gå lätt att sticka ner nålen. Skall man göra något med ljusa färger använd gärna ljus bottenväv och om man skall göra något med mörka färger använd gärna mörk bottenväv så att inte botten lyser igenom.
Aidaväv säljs i många butiker.
Stramalj (finns i olika material) säljs med 39 rutor/10 cm – 70 rutor/10 cm (ungefär lika antal rutor på bredd som höjd).
Locker hooking väv är en stärkt mattcanvas i bomull med 13 rutor/10 cm. Hålen i väven är stora och lämpar sig därför bäst för mattrasor.
(Vill du veta mer om Locker hooking-teknik se: https://ringvor.blogspot.com/p/workshops.html )
Gör man en kudde i Aidaväv kan man använda samma väv till kuddens baksida, gör man en ryakudde på stramalj väljer många ett annat tyg till baksidan.
…………………………
GARN
Till mattor som man går på och skall hålla länge rekommenderar jag ryagarn i ull. Denna ull är lång, glansig och stark ull från ryafåret. (Många har ryamattor i linne, de är vackra men personligen är jag inte så förtjust i dem. Jag hade en gång en sådan, men den var bara snygg när den var nyskakad eller nydammsugen, när man gått på den blev luggen tillplattad och dessutom luddade linneryan av sig).
Skall man göra en kudde eller vepa eller bara prova på om man gillar tekniken tycker jag att man i stort sett kan använda nästan vilket garn som helst i olika kvaliteter, kanske du har något hemma eller har vänner som kan dela med sig. Blanda gärna t.ex. lin och ullgarn och har man färger i lite olika nyanser brukar det bli vackert att blanda i samma knut.
…………………………
NÅL
Man behöver en trubbig nål med stort öga.
…………………………
KAVEL (ryalinjal)
En kavel är inte absolut nödvändig, men det är lättare att knyta runt en sådan om man önskar att garnändarna skall bli lika långa. (Vill man uppnå ett lite ”ojämnare” resultat använder man inte någon kavel).
Kavlar brukar vara drygt 2 cm, dessa finns att köpa, men egentligen kan man använda vilken trästicka som helst.
(Förr i tiden såldes kavlar med en skåra där man lätt kunde skära itu öglorna, nutida kavlar som säljs är ofta bara en trästicka 2, 2 cm. Har du en trästicka eller smal linjal går det lika bra, själv hade jag hemma en 2 cm bred omrörningspinne från en färghandel som jag använde.)
…………………………
FÄRDIGA KIT som innehåller botten, mönster, garn och kavel säljs bl.a. av Svensk Hemslöjd. De har många färdiga kit med kuddar och mattor med material i bra kvalité, dessa är dock ganska dyra.
Vad som också säljs i färdiga kit i en del butiker är stramalj med påmålat mönster och akrylgarn i färdigklippta bitar, där det är meningen att man skall dra genom garnet med en krok och knyta. Det är inget jag rekommenderar, vare sig när det gäller materialet eller tekniken, såvitt jag förstår tar tillvägagångssättet längre tid att göra och är mycket pilligare än om man knyter på traditionellt sätt och dessutom är ullgarn utseendemässigt vackrare än akrylgarn. En fördel för dessa kit är dock det lägre priset.
……………………………………………………………………
.
5. Hur man gör ryaknuten
Man börjar nertill på arbetet på vänster sida och syr först ett stygn i sidled från höger till vänster, fig. 1.
För att få alla garnändar ungefär lika långa kan man använda en kavel (linjal) som man lindar om garnet, fig 2. Det spelar det ingen roll om man lindar garnet över- eller underifrån runt kaveln.
OBS! På bilden här ovan har jag tagit ett enkelt garn (vilket man aldrig brukar ha) för att man lättare skall se tekniken.
Det vanligaste är att man klipper upp öglorna, det gör man allteftersom när man knutit färdigt en rad.
Youtubefilm som visar hur gör en ryaknut: https://www.youtube.com/watch?v=3PEJExdJi0o
Växbo Lin. Published on Mar 1, 2016. SUBSCRIBE 101
………………………………………………………………………
Hur tätt man skall knyta knutarna:
RYAKNUTSTÄTHETEN på ryabotten är; på bredden 10 knutar/ 10 cm och på höjden 7 knutar/ 10 cm.
Detta kan man ha som riktmärke även om man väljer ett annat material.
Hur många garnändar man skall knyta med och hur långa skall nockornas vara:
Det beror dels på tycke och smak och dels på att man i regel inte vill att botten skall lysa igenom.
När det gäller ryaknutens längd blir den om man använder en kavel lika med kavelns bredd, knyter man utan kavel så väljer man själv.
När det gäller antal trådar beror det på garnets grovlek. Använder man t.ex. lingarn som i regel är tunt får man använda fler trådar. Använder man ryagarn är nog 3 trådar vanligast för mattor, till en kudde kan det ofta räcka med två. Gör gärna några knutar och prövar dig fram.
……………………………………………………………………….
6. Här följer två mönster till kuddar som jag gjort.
Till båda kuddarna hade jag Aidaväv med 32 rutor/10 som bottenväv och även till kuddarnas baksidor.
Till knutarna på den blå-gröna hade jag två trådar ryagarn och till den vit-rosa-grå hade jag två trådar stickgarn av olika kvalitet, samtliga garner var restgarner som jag hade hemma.
Kostnaden (19-03-01 på t,ex. Slöjddetaljer) är för Aidaväven 32 rutor/10 cm 159:-/m och fyllning Polyestervadd 49:90 /300 g vilket räcker till 3-4 småkuddar.
Eftersom jag hade hemma garn, synål och trästicka gick kostnaden per kudde inklusive stoppning på c:a 50:-.
När det gällde ryagarnet som låg på härvor klippte jag upp det och fick c:a 170 cm långa garnändar, det var lite i längsta laget, men det fungerade. Om man har flera färger i ryan som ofta återkommer kan det vara praktiskt att ha flera ryanålar så man slipper trä i och ur garnet stup i ett.
.
Blåochgrönrutig kudde färdigt mått 30 x 30 cm
Till denna kudde använde jag blå Aidaväv med 32 rutor/10 cm.
Ryaknuten knöt jag över 4 aidavävsrutor med dubbelt ryagarn.
Mellan varje rad hade jag 4 rutors mellanrum.
Blå knutar: 2 trådar i olika blå nyanser.
Blågröna knutar: 2 trådar i olika blågröna nyanser.
Kaveln jag använde var 2 cm bred.
Mönstret är mycket enkelt 4 knutar blått, 4 knutar blågrönt, 4 knutar blått o.s.v.
Varv 1 – 4 lika.
Varv 5 – 8 växlade jag till 4 knutar blågrönt, 4 knutar blått, 4 knutar blågrönt o.s.v.
Hela kudden växlade jag med dessa två rutpartier.
Jag började längst ner till vänster på kudden och knöt en ryaknutsrad.
Nästa rad knöt jag ovanför med fyra rutors mellanrum.
……………………………………………………………………….
Grå kudde med rosa mittfält färdigt mått 31 x 28 cm
Till denna kudde använde jag en vit Aidaväv med 32 rutor/10 cm.
Ryaknuten knöt jag över 4 aidavävsrutor med 3-dubbelt restgarn (”stickgarner” som var tunnare än ryagarnet).
Mellan varje rad hade jag 4 rutors mellanrum.
Grå knutar: 3 trådar i olika grå nyanser.
Vita knutar: 1 vit tråd, 2 beigevita trådar.
Ljusrosa knutar: 3 trådar ljusrosa garn.
Mörkrosa knutar: 3 trådar i olika rosa nyanser.
Kaveln jag använde var 2 cm bred.
Mönster se bilden.
Jag började längst ner till vänster på kudden och knöt en ryaknutsrad.
Nästa rad knöt jag ovanför med fyra rutors mellanrum.
……………………………………………………………………….
.
7. Bilder på Svensk Hemslöjds färdiga ryakit .
Följande kuddar och mattor ingår i Svensk hemslöjds utbud av ryakit, för att se storlek, priser och vilka konstnärer som komponerat dessa, se: https://svenskhemslojd.com/?s=ryakit
Foton: Svensk Hemslöjds hemsida
……………………………………………………………………….
.
,
8. Butiker
Ateljé Margaretha säljer ryaväv i bomull/polyester, 18 rutor/10cm. 60 cm bredd.
Även färdiga kit på stramalj där motivet är påmålat. Acrylgarnet kommer i färdigklippta bitar. Krok ingår. Order under 200,- expedieras inte.
……………………………
Blomqvist Nordiska säljer Åsbo ryagarn som finns i många färger.
………………………………
Rauma norsk firma som säljer ryagarner.
………………………………
Slöjd-Detaljer säljer Aidaväv och Locker hooking väv samt grova stoppålar utan udd.
………………………………
Svensk Hemslöjd (Sökord; rya) säljer på nätet bottenväv, kavel, mönsterpapper, grova synålar och färdiga kit.
………………………………
Taito Pirkanmaa, en finsk firma från Tammerfors har förutom material till ryor många ryakit moderna, traditionella och för nybörjare.
………………………………
Tyg och garnladan säljer Aidaväv i olika färger och kvalitéer.
………………………………
Panduro säljer Stramalj till rya samt ullstoppnålar utan udd.
……………………………………………………………
9. Litteratur:
På svenska var de enda jag hittade:
Nock, Ragg, Rya – Det glänser om ullen, Utgiven av Hemslöjden,
ISBN: 9163112078. Säljs av Kalmar Hemslöjd
och Ryamattan, 2007, Uuve Snidare, ISBN: 9789151847269.
Den är slutsåld från förlaget, men kan finnas på t.ex. Bokbörsen och går också att låna på Stockholms Stadsbibliotek
…………………………………… .
På Youtube finns flera filmer om ryaknytning, här är en Inspirationsfilm från USA som visar många bilder på ryor, hur man knyter en rya utan kavel och hur man rengör ryor i snö.
hps://www.youtube.com/watch?v=trl3V5Q2kG4tt
Handcraftedtradition,. Published on May 29, 2011. SUBSCRIBE 6.4K
Melinda Byrd creates a Scandinavian Rya rug. Once very popular in the United States, starting in the 1950s. Rya rug materials can now be found again.
…………………………………………………………………………………
10. Länkar:
Artikel av Uuve Snidare om ryor http://www.norstedts.se/bocker/110490-ryamattan
……………………
Mer historik om ryor se: https://sv.wikipedia.org/wiki/Rya
……………………
Stickad kudde med ”ryaöglor”.
Beskrivning från Ullcentrum på Öland som visar hur man gör öglemaskor.
……………………
I ett senare inlägg har jag skrivit om trasryor, där man knyter in tygremsor på en gles botten.
Se: Trasrya och Nessie, barnkammartavla i trasryateknik
……………………
Foton: Svensk Hemslöjds hemsida
Ryaknytning fungerar också om man bara kan använda sin ena hand,
se: Knyta ryakudde med en hand
…………………………………………………………………………………
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.