Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Trosor/kalsonger som är öppningsbara i sidorna är praktiska för många rullstolsburna då det kan vara knepigt värre att ta sig från rullstol till toa och samtidigt dra ner eller upp underplagg. Vad som också är praktiskt är att byxan kan lämnas kvar i rullstolen vid toabesök. För sängliggande som behöver byta inkontinensskydd kan det också vara bökigt med av- och påtagandet av vanliga underplagg.

Till nackdelarna för de anpassade byxor som finns i handeln hör det höga priset och i mitt tycke tråkiga utseendet. Eftersom många personer kanske redan har en mängd vanliga trosor eller kalsonger när de blir i behov av anpassade, så skriver jag här om hur man lätt kan sy om dessa.

Vad man behöver förutom byxor:

En tygremsa gärna av trikå för kantning och någon sorts knäppning.

För att kunna knäppa ihop plagget måste man ha en bit extra tyg helst i samma kvalité som byxan. Själv hade jag en gammal T-shirt som jag offrade till damtrosan, till kalsongen hittade jag en bit jersey i min lapplåda. Skall man köpa tyg räcker det med 10 cm. Jerseytyg finns i många butiker t.ex. Ohlssons tyger.

Till knäppning kan man t.ex. använda: Kardborrband, vanliga tryckknappar, nittryckknappar eller magnetknappar.
En del färdiga framknäppta trosor/kalsonger som säljs har nittryckknappar, men egentligen tror jag att det är bekvämare för användaren med kardborrband, beroende på att det kan göra ont vid assisterad påklädning om någon trycker ihop tryckknapparna mot magen.

Om man använder kardborrband är det lättare att knäppa på och av om man använder småbitar i stället för kardborrband utmed hela sidan. Runda gärna av bitarna i hörnen så att de inte sticks.
Kardborrband 2 cm breda säljs av bl.a. Ohlssons tyger och Bibbis Textil.

Fastsybara magneter tycker jag också är praktiska, de säljs t.ex av Bibbis textil  men dessa får inte användas i samband med Pacemaker (kan störa frekvensen). Vid fastsyning av magneter gäller det att sy fast dem noga eftersom de annars lätt kan lossna.

När det gäller nittyckknappar finns dessa i många färger, även vita, för personer med sämre syn är det bättre om de är i färg. (För att komma till beskrivning hur man fäster fast nittryckknappar, klicka här.

Bredden på tygremsan beror på vilken knäppning som väljs. Det viktiga är att det färdiga plagget blir i samma storlek som det hade från början.
Till kalsongerna
som jag på ena sidan visar karborrbandsknäppning och på den andra sidan visar magnetknäppning använde jag tygremsor 6 cm breda.
Till trosorna med nittryckknappar gjorde jag remsorna 5 cm breda.
……………………………………………………………………….
.

BESKRIVNING

  1. Klipp ut en lucka fram 15 – 20 cm bred. Om resåren ligger lös i linningen sicksacka fast den på var sida om utklippen i linningen.
  2. Kanta sidorna.
  3. Sy fast eller tryck fast de knäppen du valt.

……………………………………………………………………….
.

EVENTUELL UTSMYCKNING

Vill man göra trosorna lite mer ”feminina” föreslår jag kantning med spetsar eller att sy på rosetter eller rosor. Man kan också välja färgen på remsorna i en avvikande färg.

 

 

 

SPETSAR:
Bibbis textil har såväl spetsresår som kantspetsar också Ohlssons tyger har spetsband i olika bredd och kvalité. Ohlssons tyger har också olika tygmärken bl.a. med blommor.
…………………………..
Gör rosor av tygremsor – DIY rose fabric tygmanupilation
dinlampa  Published on Apr 11, 2012.
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=enzDGkyusYE
…………………………..
.

LÄNKAR:

Om man från scratch vill sy trosor för rullstolsanvändare, se: https://textilochtips.wordpress.com/2015/02/23/trosor-for-rullstolsanvandare-och-personer-med-inkontinens/

……………….

.
.

.

.

Foton: Klädvalets hemsida

Anpassade unisexunderbyxor respektive damtrosor som kan öppnas i sidorna säljs av t.ex. KlädvaletSlickchicksonline och Adaptive Clothing Showroom  
…………………………………………………………………………………………