Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tungt täcke 2-2910

…………………………………
 

INLÄGGETS INNEHÅLL:
1. LITE ALLMÄNT OM TYNGDTÄCKEN
2. JÄMFÖRELSE MED ATT KÖPA ELLER SY ETT . . . . . . . .  ..TYNGDTÄCKE
3. MATERIAL OCH KOSTNAD OM MAN SYR ETT SJÄLV
4. STORLEK & VIKT
5. SÖMNADSBESKRIVNING

……………………………………….  

1. LITE ALLMÄNT OM TYNGDTÄCKEN  

Att många är så trötta beror helt enkelt på att de sover för lite och för oroligt!

Många med sömnproblem, beroende på de mest skilda orsaker med eller utan diagnoser, blir hjälpta av tyngdtäcken.

Var tredje svensk sover illa. Föreskrivning av receptbelagd sömnmedicin har ökat med 40 procent sedan år 2000 i Sverige och de vore väl bra om fler blir hjälpta utan sömnmedel!

Tyngdtäcken finns i varierande material och kallas bl.a. för tyngd-, kedje-, boll-, sömn-, kastanje- och fibertäcken, de är rogivande samt minskar ångest för många och används för bättre sömn! Beroende på vilka fyllningar som finns i täckena ger de litet olika typ av stimulans. ALLA med sömnproblem blir dock inte hjälpta av tyngdtäcken!

Vill du komma till inlägget: Vad som är bra med tyngdtäcken, vilken typ av stimulans de ger, vilka olika sorts tyngdtäcken som finns i handeln & var dessa finns att köpa, klicka här.

När min man och jag var på Hjälpmedelsmässan 2017 tittade vi bl.a. på tyngdtäcken, något som vi inte var närmade bekanta med. Efter att ha provlegat några olika tyngdtäcken, kom min man på att det nog var något han ville ha, inte de med kedjor utan de med ett mjukare material, själv gillade jag inte alls tyngdtäcken.

Eftersom det är så gott som omöjligt att på några få minuter bestämma sig för vilken typ av täcke och vilken tyngd som passar bäst och dessa täcken dessutom är mycket dyra bestämde jag mig för att försöka sy ett till min man. Eftersom han inte gillade de med kedjor fick jag tänka ut något annat.

Har man diagnos av sömnproblem eller neurologiska sjukdomar kan man i många kommuner få tyngdtäcke utskrivet som hjälpmedel och i samband med det också få möjlighet att låna ett täcke under en viss tid för att prova ut vilken tyngd och typ av täcke som passar bäst. Men eftersom min man inte har någon som helst diagnos så var det inget alternativ.

(Följande lista på vem som kan ha nytta av tyngdtäcken kommer från Dormire
Sömnproblem, Oro/ångest/stress, Smärta/värk, Autismspektrumstörning, ADD/ADHD, Anorexia nervosa, Aggressiva beteenden, Agitation, Alzheimers sjukdom, Demens, Ångestsjukdomar, Bipolär sjukdom, Traumatisk hjärnskada, Ångest vid cancersjukdom, Cerebral pares, Ångest vid cellgiftsbehandling, Ångest i samband med tandläkarbesök, Downs syndrom, Fibromyalgi, Klimakteriet, Tvångssyndrom (OCD), Parkinsons sjukdom, Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), Restless legs, Retts syndrom, Spänningar, Tourettes syndrom samt för barn med sömnsvårigheter.) 
……………………………………….

2. JÄMFÖRELSE MED ATT KÖPA ELLER SY ETT TYNGDTÄCKE

A. Priset, om man inte kan få ett tyngdtäcke utskrivet, så kostar tyngdtäcken upp till 10.000: – Om man själv syr ett tyngdtäcke kostar det bara ett par hundra kronor.
B. Svårt att veta i förväg vilken vikt eller i vilket material man vill ha på tyngdtäcket (syr man ett själv är det lättare att pröva sig fram)
C.  Nackdelen med ett täcke man sytt själv fyllt med t.ex. ris, ärtor, kärnor, vetekorn är att de inte går att tvätta. Om man syr ett kedjetäcke kan det vara bra om man väljer kedjor som inte rostar. Också köpta tyngdtäcken kan vara besvärliga att tvätta speciellt om man har ett tungt täcke och en liten tvättmaskin.
………………………………………

.

3. MATERIAL & PRISER OM MAN VILL SY ETT SJÄLV  

Om man syr ett tyngdtäcke själv kan man t.ex. fylla det med: torkade ärtor, ris, körsbärskärnor, vetekorn, sand, kedjor m.m. (Jag har läst om en person som fyllde en kudde med kastanjer, men dels är det besvärligt att hitta så många kastanjer att man kan fylla ett helt täcke och dels inbillar jag mig att kastanjer torkar och spricker).
Länkar finns längst ner på sidan till artiklar skrivna av några som sytt kedjetäcken.

Jag valde att sy ett tyngdtäcke av lakansväv med fyllning av ärtor.
För att täcket ska kännas lite mjukare mot kroppen tänkte jag ha ett mjukt istoppstäcke under tyngdtäcket.
Först hade jag tänkt att tyngdtäcket skulle ligga i en tvättbar överdragspåse och sen vidare ner i en lakanspåse, helst också att tyngdtäcket skulle hamna på mitten av påsen. Efter att min man och jag kämpat med detta kontaktade jag en ”tyngdtäckesanvändare” och på frågan hur man enklast bäddar fick jag till svar: ”det är ett jäkla åbäke att bädda, det väger ”bara” 8 kg men det blir struligt och jobbigt ändå”. Är man då en muskelsvag person med ett ännu tyngre täcke (de kan väga upp till 14 kg) tänkte jag, det måste finnas en bättre lösning än överdrags- och lakanspåse.
Jag kollade också på de som säljer tyngdtäcken, Novistas påslakan http://novista.se/sv/produkter/tillbehor/ har t.ex. specialöppning med knappar och knapphål för att fixera tyngdtäcket och deras hygienöverdrag har dragkedjor på tre sidor.
Jag kom fram till att enklast vore det att sy ett överdrag bestående av ett istoppstäcke och ett vanligt tyg hopsatt på två sidor så att man lättare kan stoppa in täcket samt fixera fast täcket med kardborreband inne i påsen och sen fästa ihop de öppna kanterna med kardborreband. Till själva bäddningen tror jag att två enkellakan är lättast att bädda med.

OBS! Efter att ha vårstädat vår balkong hittade jag en påse med Lecakulor, jag kan tänka mig att de också skulle fungera som fyllning i ett tyngdtäcke. Hitintills har jag bara provtvättat Lecakulor insydda i en bomullsåse i tvättmaskinen och det var inga problem. Det vore ju en fördel om tyngdtäcket gick att tvätta, så fort jag hinner skall jag provsy också ett sådant täcke. Men min man är i vilket fall mycket nöjd med sitt nya tyngdtäcke med ärtfyllning!
PRISER: (2018-01-14)
Gula torkade ärtor Gogreen 15:50 kg, säljs av t.ex. Willys
Jasminris Eldorado 5 kg för 64.90 = 12.98/kg, säljs av t.ex. Willys
Torkade körsbärskärnor 62,95 för 518 g + frakt säljs t.ex. av Stoff & Stil 
Vetekorn 25 kg 149:- + frakt säljs av Granngården 
Lakansväv med bredden 150 cm, säljs av t.ex. Ikea 19:-/m & Ohlssons tyger 49:-/m.
Tunt istoppstäcke 150 x 200 cm:
Myskgräs 39:-, vikt 550 g. Tål maskintvätt 60°C, en temperatur som dödar alla kvalster, säljs av Ikea & Breidtinden fiber 65:-. Tvätt 40°C, säljs av Jysk.
Bomullstyg till fodralets översida, valfritt tvättbart tyg t.ex. lakansväv. Till mitt köpte jag 2 m heminredningstyg, ett svart med vita moln, på rea hos Ohlssons tyger för 58:-.
Kardborreband finns i olika bredder, har man ett tungt täcke tror jag det är bra med ett bredare band.
Bibbis textil har https://www.bibbistextil.se/webbshop/band-av-olika-slag/kardborrband-2549579
20 mm breda. 7:50 för 0,5 meter (med både mjuk + hård sida)
30 mm 9:- för 0,5 m (med både mjuk + hård sida)
50 mm 12:- för en 0,5 meter (med både mjuk + hård sida)
………………………………………

4. STORLEK & VIKT

De tyngdtäcken som säljs på marknaden för vuxna ligger på omkring 140 x 200 cm.
Vikten på tyngdtäcken för vuxna brukar ligga på mellan 6 – 14 kg. För bebisar och större barn finns täcken från 1,5 kg och uppåt.

Mitt täcke gjorde jag mindre, 110 x 180 cm, beroende på att jag tänkte att det skulle vara besvärligt att vika in kanterna under madrassen med ärtfyllningen.
Måtten som jag angett kan självklart varieras och likaså vikten på täcket. Eftersom jag inte visste vilken vikt som var lämplig för min man som skulle ha täcket testade jag först med 8 kg. (Dessvärre visade det sig att min man tyckte att täcket blev alldeles för tungt! Förutom de 8 kg ärtorna tillkom vikten för tyget, istoppstäcke och lakan.)

Du kan läsa om föreslagna vikter på täcken i mitt blogginlägg om köpta täckenklicka här.
………………………………………

5. SÖMNADSBESKRIVNING

För att inte alla ärtor skulle hamna i ena änden av täcket, sydde jag fack som jag sen fyllde med ärtor rad för rad. Jag prövade först med att göra en ruta på 30 kvadratcentimeter, men eftersom ärtorna visade sig ha en tendens att samla sig i ena hörnet på rutan bestämde jag mig för c:a 15 kvadratcentimeter, vilket visade sig bli lagom.

A. Jag började med att tvätta bomullstyget i maskin för att bli av med eventuella kemikalier.

B. Rutorna ritade jag ut med blyerts och linjal. Eftersom jag tänkte göra rutorna c:a 15 x 15 cm så blev det sju rutor på bredden och 12 rutor på längden, allt som allt 84 rutor.

C. Om du vill fästa tyngdtäcket i fodralet med kardborreband är det praktiskt att sy fast det på tyngdtäcket innan du syr ihop det. På mitt täcke har jag tre bitar kardborreband upptill och tre nertill, c:a 10 cm långa bitar, som jag placerade på täckets ovansida för att det inte skall skava.

D. Sen vek jag ihop tyget så att de utritade rutorna kom inåt och sydde ihop påsens kortsida och ena långsida. (Påsen har nu en öppning utmed ena långsidan).

E. Sen vände jag påsen igen så att rutorna syntes. På den långsida som var öppen vek jag in 1 cm därefter sydde jag alla tvärgående sömmar tvärs över täcket på maskin.

F. Jag utgick från ärtornas vikt som var 8 kg som jag delade med de 84 (antalet rutor), det blev c:a 95 g.
Med våg vägde jag och hällde 95 g ock skakade ner ärtorna längst ner i de respektive 12 kanalerna, nålade och sydde tvärs över täcket med längsta stygnlängd och mycket lös trådspänning, för att lätt kunna dra ut symaskinssömmen om vikten inte blev bra.
Jag fortsatte vidare likadant med varje rad så täcket blev helt fyllt och sydde sen ihop täcket på maskin även nu med största stygnlängd och lös trådspänning.
OBS! När man syr ihop täcket mot slutet är det väldigt lätt att ärtorna åker ut, när jag kom så långt fyllde jag bara några rutor i taget och sydde ihop dessa på maskin.

G. Sen fick min man provligga med täcket, med en filt under. – Han tyckte det blev alldeles för tungt, så det var bara att sprätta och göra om det hela.
När jag sprättade upp alla sömmar med lös trådspänning (vilket faktiskt inte tog så lång tid) placerade jag mig framför TV:n med en stor Ikeapåse på golvet där jag samlade upp alla ärtorna. Sen gjorde jag om samma procedur igen fast med hälften så mycket ärtor, hela täcket kom då att väga drygt 5kg, vilket blev klart godkänt av min man!

H. När nu tyngdtäcket kändes bra med lagom vikt sydde jag med vanlig symaskinssöm (nu ingen lös trådspänning) över de stygn jag tidigare sytt med lös trådspänning för att det skall hålla bättre. (Maskinsömmen med de lösa stygnen kan man behålla, onödigt jobb att sprätta bort dem).
……………………………………….
.
Färdigt täcke

TVÄTTBART FODRAL TILL TYNGDTÄCKET
Detta består av ett istoppstäcke hopsytt med ett lika stort tygstycke.
Först sydde jag ihop dessa upptill.
Om du vill kunna fästa fast tyngdtäcket med fodralet sy nu fast kardborrbandbitarna också på fodralet så att de kommer mitt emot kardborrebandbitarna som är på tyngdtäcket.

Är sängen placerad mot en vägg, sy ihop fodralets långsida på denna sida (för att lättare kunna stoppa in tyngdtäcket från motsatt sida). Sy inte ända upp, utan låt gärna 2 dm vara öppet i sidan, för att lättare kunna rätta till tyngdtäcket.
Sy sen fast mindre kardborrebandbitar på fodralets öppna sidor så att fodralet går att knäppa ihop. Om man så önskar kan man sy en kantstickning upptill på fodralet.
………………………………………

Kostnaden för min man blev lakansväv 63:-, ärtor 62:-, ett istoppstäcke 49:-, 2 m reatyg 58:- (kardborreband och sytråd hade jag hemma)
Summa: 232:- i materialkostnad + en god middag med mig på restaurang i sömnadskostnad!
……………………………………….

🌺 LYCKA TILL! 🌺
……………………………………….
.
LÄNKAR

.
Beskrivning på hur man syr ett kedjetäcke
av Ann, klicka här 
………………………
Ytterligare sybeskrivning av kedjetäcken av Tant grön, klicka här
Eget foto
……………………………………….

.
.
Vad som är bra med tyngdtäcken, vilka olika typer av tyngdtäcken som finns, vilken typ av stimulans de ger & var dessa finns att köpa, klicka här

Foto: Varsams hemsida
………………………………………………

Sömn & sömnproblem – litteratur
………………………………………………
.

Reflektion angående tyngdfördelningen på täcket

En försäljare av tyngdtäcken sa att det är mycket vanligt att användarna viker den översta delen av täcket dubbelt för att få mer tyngd runt kroppen (min tanke; blir inte fötterna utan täcke då?)
När jag provade ett mycket tungt tyngdtäcke och låg på ryggen pressades mina fötter i sidled vilket var obekvämt.
Med dessa aspekter tänkte jag att det skulle vara mer praktiskt om tyngdtäckena hade mer vikt upptill och mindre vid fötterna. – Gör man ett eget tyngdtäcke så kan man ju själv bestämma hur man vill ha täcket.
…………………………………………………………………………………..