Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tungt täcke 2-2910

Inlägget uppdaterat 2019-07-14
…………………………………
 

INLÄGGETS INNEHÅLL:
1. LITE ALLMÄNT OM TYNGDTÄCKEN
2. JÄMFÖRELSE MED ATT KÖPA ELLER SY ETT TYNGDTÄCKE
3. MATERIAL OCH KOSTNAD OM MAN SYR ETT SJÄLV
4. STORLEK & VIKT
5. SÖMNADSBESKRIVNING

……………………………………….

1. LITE ALLMÄNT OM TYNGDTÄCKEN  

Att många är så trötta beror helt enkelt på att de sover för lite och för oroligt!

Många med sömnproblem, beroende på de mest skilda orsaker med eller utan diagnoser, blir hjälpta av tyngdtäcken.

Var tredje svensk sover illa. Föreskrivning av receptbelagd sömnmedicin har ökat med 40 procent sedan år 2000 i Sverige och de vore väl bra om fler blir hjälpta utan sömnmedel!

Tyngdtäcken finns i varierande material och kallas bl.a. för tyngd-, kedje-, boll-, sömn-, kastanje- och fibertäcken, de är rogivande samt minskar ångest för många och används för bättre sömn! Beroende på vilka fyllningar som finns i täckena ger de litet olika typ av stimulans. ALLA med sömnproblem blir dock inte hjälpta av tyngdtäcken!

Vill du komma till inlägget: Vad som är bra med tyngdtäcken, vilken typ av stimulans de ger, vilka olika sorts tyngdtäcken som finns i handeln & var dessa finns att köpa, klicka här.

När min man och jag var på Hjälpmedelsmässan 2017 tittade vi bl.a. på tyngdtäcken, något som vi inte var närmade bekanta med. Efter att ha provlegat några olika tyngdtäcken, kom min man på att det nog var något han ville ha, inte de med kedjor utan de med ett mjukare material, själv gillade jag inte alls tyngdtäcken.

Eftersom det är så gott som omöjligt att på några få minuter bestämma sig för vilken typ av täcke och vilken tyngd som passar bäst och dessa täcken dessutom är mycket dyra bestämde jag mig för att försöka sy ett till min man. Eftersom han inte gillade de med kedjor fick jag tänka ut något annat.

Har man diagnos av sömnproblem eller neurologiska sjukdomar kan man i många kommuner få tyngdtäcke utskrivet som hjälpmedel och i samband med det också få möjlighet att låna ett täcke under en viss tid för att prova ut vilken tyngd och typ av täcke som passar bäst. Men eftersom min man inte har någon som helst diagnos så var det inget alternativ.

(Följande lista på vem som kan ha nytta av tyngdtäcken kommer från Dormire
Sömnproblem, Oro/ångest/stress, Smärta/värk, Autismspektrumstörning, ADD/ADHD, Anorexia nervosa, Aggressiva beteenden, Agitation, Alzheimers sjukdom, Demens, Ångestsjukdomar, Bipolär sjukdom, Traumatisk hjärnskada, Ångest vid cancersjukdom, Cerebral pares, Ångest vid cellgiftsbehandling, Ångest i samband med tandläkarbesök, Downs syndrom, Fibromyalgi, Klimakteriet, Tvångssyndrom (OCD), Parkinsons sjukdom, Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), Restless legs, Retts syndrom, Spänningar, Tourettes syndrom samt för barn med sömnsvårigheter.) 
……………………………………….

2. JÄMFÖRELSE MED ATT KÖPA ELLER SY ETT TYNGDTÄCKE

A. Priset, om man inte kan få ett tyngdtäcke utskrivet, så kostar tyngdtäcken upp till 10.000: -. Om man själv syr ett tyngdtäcke kostar det cirka 200:-.
B. Svårt att veta i förväg vilken vikt eller i vilket material man vill ha på tyngdtäcket (syr man ett själv är det lättare att pröva sig fram)
C.  Nackdelen med ett täcke man sytt själv fyllt med t.ex. ris, ärtor, kärnor, vetekorn är att de inte går att tvätta. Om man syr ett kedjetäcke kan det vara bra om man väljer kedjor som inte rostar. Också köpta tyngdtäcken kan vara besvärliga att tvätta speciellt om man har ett tungt täcke och en liten tvättmaskin.
………………………………………

.

3. MATERIAL & PRISER OM MAN VILL SY ETT SJÄLV  

Om man syr ett tyngdtäcke själv kan man t.ex. fylla det med: torkade ärtor, ris, körsbärskärnor, vetekorn, sand, kedjor m.m. (Jag har läst om en person som fyllde en kudde med kastanjer, men dels är det besvärligt att hitta så många kastanjer att man kan fylla ett helt täcke och dels inbillar jag mig att kastanjer torkar och spricker).
Länkar finns längst ner på sidan till artiklar skrivna av några som sytt kedjetäcken.

Jag valde att sy ett tyngdtäcke av lakansväv med fyllning av ärtor.
För att täcket ska kännas lite mjukare mot kroppen sydde jag ett överdrag till tyngdtäcket med ett istoppstäcke som undersida.

OBS! Efter jag skrivit detta inlägg har jag i år 2020 gjort beskrivning på tyngdtäcke fyllt med plastgranulatkulor lite dyrare och mindre miljövänligt men med fördelen att det är tvättbart. Se: DIY. Tyngdtäcke fyllt med plastgranulatkulor


Tänk på att om man syr ett tungt tyngdtäcke i tvättbart material som man tänkt tvätta i tvättmaskin måste man dela tyngdtäcket i minst två delar. Man kan förslagsvis fästa ihop täckdelarna med blixtlås, kardborrebandbitar eller stora tryckknappar. Lägg då gärna skarvarna på tvären mitt på täcket, så man slipper få skarva mot ansiktet.
…………………………………………………………………………
.
MATERIAL:
2018 kostade själva tyngdtäcket c:a 150:-
(lakansväv och ärtor)
Överdrag  (bomullstyg på rea, istoppstäcke & kardborrband) c:a 100:-.
Priset för täcket är beroende på hur tungt täcke man vill ha, vill man ha ett tyngre går det naturligtvis åt mer ärtor.

Gula torkade ärtor Gogreen säljs av t.ex. Willys
Jasminris Eldorado 5 kg säljs av t.ex. Willys
Torkade körsbärskärnor säljs t.ex. av Stoff & Stil 
Vetekorn 25 kg säljs av Granngården 
Lakansväv med bredden 150 cm, säljs av t.ex. Ikea Ohlssons tyger
Tunt istoppstäcke till överdragets undersida. 150 x 200 cm, vikt 500 g: Breidtinden fibertäcke. Tvätt 40°C, säljs av Jysk.
Bomullstyg till överdragets översida, valfritt tvättbart tyg. Till mitt köpte jag 2 m heminredningstyg, ett svart med vita moln, på rea hos Ohlssons tyger.
Kardborrband säljs t.ex av Bibbis textil i bredderna 20 mm – 50 mm.
………………………………………

4. STORLEK & VIKT

De tyngdtäcken som säljs på marknaden för vuxna brukar ofta vara 140 x 200 cm.
Vikten på tyngdtäcken för vuxna brukar ligga på mellan 6 – 14 kg. För bebisar och större barn finns täcken från 1,5 kg och uppåt.

Mitt täcke gjorde jag mindre, 110 x 180 cm, beroende på att jag tänkte att det skulle vara besvärligt att vika in kanterna under madrassen med ärtfyllningen.
Måtten som jag angett kan självklart varieras och likaså vikten på täcket. Eftersom jag inte visste vilken vikt som var lämplig för min man som skulle ha täcket testade jag först med 8 kg. (Dessvärre visade det sig att min man tyckte att täcket blev alldeles för tungt! Förutom de 8 kg ärtorna tillkom vikten för tyget, överdraget och lakan.)

Du kan läsa om föreslagna vikter på täcken i mitt blogginlägg om köpta täckenklicka här.
………………………………………

5. SÖMNADSBESKRIVNING

För att inte alla ärtor skulle hamna i ena änden av täcket, sydde jag fack som jag sen fyllde med ärtor rad för rad. Jag prövade först med att göra en ruta på 30 kvadratcentimeter, men eftersom ärtorna visade sig ha en tendens att samla sig i ena hörnet på rutan bestämde jag mig för c:a 15 kvadratcentimeter, vilket visade sig bli lagom.

A. Jag började med att tvätta bomullstyget i maskin för att bli av med eventuella kemikalier.

B. Rutorna ritade jag ut med blyerts och linjal. Eftersom jag tänkte göra rutorna c:a 15 x 15 cm så blev det 7 rutor på bredden och 12 rutor på längden, allt som allt 84 rutor.

C. Om du vill fästa tyngdtäcket i överdraget med kardborreband är det praktiskt att sy fast det på tyngdtäcket innan du syr ihop det. På mitt täcke har jag tre bitar breda kardborrband upptill och tre nertill, c:a 10 cm långa bitar, som jag placerade på täckets ovansida för att det inte skall skava.

D. Sen lade jag de båda tygbitarna räta mot räta med de utritade rutorna inåt och sydde ihop påsens båda kortsidor och ena långsida. (Påsen har nu en öppning utmed ena långsidan).

E. Sen vände jag påsen igen så att rutorna syntes. På den långsida som var öppen vek jag in 1 cm därefter sydde jag alla tvärgående sömmar tvärs över täcket på maskin.

F. Jag utgick från ärtornas vikt som var 8 kg som jag delade med de 84 (antalet rutor), det blev c:a 95 g.
Med våg vägde jag och hällde 95 g ärtor längst ner i de respektive 12 kanalerna, nålade och sydde tvärs över täcket med längsta stygnlängd och mycket lös trådspänning, för att lätt kunna dra ut symaskinssömmen om vikten inte blev bra.
Jag fortsatte vidare likadant med varje rad så täcket blev helt fyllt och sydde sen ihop täcket på maskin även nu med största stygnlängd och lös trådspänning.
OBS! När man syr ihop täcket mot slutet är det väldigt lätt att ärtorna åker ut, när jag kom så långt fyllde jag bara några rutor i taget och sydde ihop dessa på maskin.

G. Sen fick min man provligga med täcket. – Han tyckte det blev alldeles för tungt, så det var bara att sprätta och göra om det hela.
När jag sprättade upp alla sömmar med lös trådspänning (vilket faktiskt inte tog så lång tid) placerade jag mig framför TV:n med en stor Ikeapåse på golvet där jag samlade upp alla ärtorna. Sen gjorde jag om samma procedur igen fast med hälften så mycket ärtor, hela täcket kom då att väga drygt 5 kg, vilket blev klart godkänt av min man!

H. När nu tyngdtäcket kändes bra med lagom vikt sydde jag med vanlig symaskinssöm (nu ingen lös trådspänning) över de stygn jag tidigare sytt med lös trådspänning för att det skall hålla bättre.
……………………………………….
.
Färdigt täcke

TVÄTTBART FODRAL TILL TYNGDTÄCKET

Jag tittade på de som säljer tyngdtäcken, t.ex. Novista https://www.novista.se/tillbehor/
Deras tyngdtäcken har knappar och knapphål för att fixera tyngdtäcket och deras hygienöverdrag har dragkedjor på tre sidor.

Mitt tyngdtäckesöverdrag består av ett istoppstäcke och en bomullstygssida. För att lättare kunna stoppa in tyngdtäcket från sidan lät jag såväl den ena kortsidan som den ena långsidan vara öppen. De öppna sidorna fäste jag ihop med kardborrbandbitar. Om man så önskar kan man sy en kantstickning upptill på fodralet.

För att tyngdtäcket inte skulle åka omkring i överdragspåsen fäste jag stora kardborrbandbitar på istoppstäckets översida innan jag sydde ihop långsidan, på tyngdtäcket hade jag redan tidigare sytt fast kardborrbandbitar.

Till själva bäddningen tror jag att två enkellakan är lättast att bädda med.
………………………………………

Kostnaden för mitt tyngdtäcke gick på cirka 150:-, därtill tillkom kostnaden för material till det tvättbara överdraget.
……………………………………….

🌺 LYCKA TILL! 🌺
……………………………………….
.
LÄNKAR

20200621_165125.Red med text._redigerad-1
Beskrivning på hur man syr ett tvättbart tyngdtäcke fyllt med plastgranulat, klicka här

………………………

.
.
.
Eget foto
.
Beskrivning på hur man syr ett kedjetäcke
av Ann, klicka här 
………………………
.
Ytterligare sömnadsbeskrivning av kedjetäcken av Tant grön, klicka här
………………………………………. .
.
Plusvardag.600510_3.Foto: Plusvardags hemsida
Vad som är bra med tyngdtäcken, vilka olika typer av tyngdtäcken som finns, vilken typ av stimulans de ger & var dessa finns att köpa, klicka här
………………………………………………

Sömn & sömnproblem – litteratur
……………………………………………….

Reflektioner angående tyngdfördelningen på täcket och materialet

En försäljare av tyngdtäcken sa att det är mycket vanligt att användarna viker den översta delen av täcket dubbelt för att få mer tyngd runt kroppen (min tanke; blir inte fötterna utan täcke då?)
När jag provade ett mycket tungt tyngdtäcke och låg på ryggen pressades mina fötter i sidled vilket var obekvämt.
Med dessa aspekter tänkte jag att det skulle vara mer praktiskt om tyngdtäckena hade mer vikt upptill och mindre vid fötterna. – Gör man ett eget tyngdtäcke så kan man ju själv bestämma hur man vill ha täcket.
…………………………………………………………………………………..