Etiketter

, , , , , ,

Färdiga trosor Dessa trosor är tänkta dels för rullstolsanvändare och dels vid inkontinens. Båda är knäppta med lucka fram, för rullstolsanvändare är modellen längre i ryggen. Trosorna passar såväl barn som vuxna.

När jag sydde upp dessa trosor, tänkte jag att använder man rullstol eller har inkontinensbesvär måste inte ens underbyxor vara tråkiga och fula – tvärtom- har man dessa besvär finns det ännu mera anledning att ha lite roligare trosor! Troskavalkad För att få ett mönster som passar just dig är det enklast om du offrar ett par gamla trosor. (Alternativt att du köper ett mönster, se länkar i slutet av inlägget).
,

Sittande figurTillverka ett mönster för rullstolsanvändare:
A. Sitt ner med de trosor på som du skall använda som mönster och knyt ett band om midjan. Om trosorna sticker upp framtill ovanför bandet kan du minska mönstret med det måttet. Bak får du be någon mäta avståndet mellan byxa och band och lägga till det måttet när du ritar ut mönstret. (När jag mätte på mig själv skiljde sig avståndet på baksidan mellan mina trosor och bandet med 6 cm. Men det avståndet kan variera beroende på byxans eller bakens storlek. Fram gick bandet kant i kant med mina trosor). Hur du mäter kan du se på bilden.
B. Klipp bort resåren upptill och runt byxbenen. Klipp sen upp byxorna fram, så du får en lucka. (På mina är luckan 12 cm bred, men syr man t.ex. barnbyxor får man göra den smalare). Lägg sen trosan platt på ett papper eller plast och rita av den. Till invikningen i var sida går det åt c:a 6 cm, men lägg gärna till en bit extra (det kan vara bra att ta till, så att byxan inte blir för trång om den nya trosans trikå är mindre elastisk än trosan du använt som mönster.) Trosor mönster Tillverka ett mönster för icke rullstolsanvändare: Gör lika med B, se ovan.

MATERIAL: Trikå eller stretchtyg. Den vita byxan är sydd i ”Elastisk spets”. Om man använder ett tunt tyg till själva byxan kan man gärna ta en kraftigare bomullsjersey till infodringen i grenen. Såväl det elastiska spetstyget som trikåtygerna som syns upptill på bilden är från Ohlssons tyger.

Tygåtgång: Mät mönstret på höjden lägg till cirka 5 cm om du vill ha resår med kanal i midjan.
Till infodring i grenen c:a 15 cm.
Resår: Mät byxbenen samt runt midjan. Om man använder vanlig resår blir det smidigast att först kanta byxbenen nertill med snedremsor. Detta behöver man inte göra om man använder kant- eller spetsresår med uddkant (finns i flera färger på t.ex. Bibbis textil och Bwear).
Ev. snedremsor till byxbenen.
Kardborrband till hopknäppning, 6 – 8 små kardborrbandbitar alternativt tryckknäppen. (Om du använder kardborrband, runda till bitarna i hörnen så att de inte sticks).
Ev. dekor: Små rosor, rosetter eller dekorband, de lila rosetterna som syns i bild är sydda av 6 mm brett satinband.  

Trosor vid inkontinens: Vid användning av breda inkontinensskydd, gör grenen bredare, så att skyddet inte sticker ut på sidorna mellan benen. Om inkontinensskydd används som inte är fasttejpbart, sy gärna en ficka på infodringen.

BESKRIVNING:
1.
Om du använder kant- eller uddresår behövs ingen sömsmån upptill och runt benen. 1 cm sömsmån för var sida på luckan fram. Vill du ha en kanal för resår, lägg till ett par cm sömsmån upptill i midjan på byxorna samt upptill på luckan fram. ½ cm sömsmån nertill på byxbenen för att sy fast snedremsor.
2. Infodring: Lika bred som luckan fram.
3. Lägg infodringen mot mitten på plaggets avigsida. Vik in 1 cm på infodringen bak,Trosor nålade klipp ut vid benen så att den går kant i kant med trosan, framtill på luckan viker du in 1 cm där du lägger sömsmånerna mot varandra. Sy sen fast infodringen. (Sträck sömmen när du syr fast den eller sy med elastisk söm.)
4. Prova byxorna och vik in så mycket under luckan, så att trosan sitter bekvämt och luckan täcker byxkanterna med minst 3 cm. (Bred sömsmån behövs för att kunna sy fast kardborrbandsbitarna eller tryckknäppena). Blir det för mycket tyg invikt, kan det klippas bort. Sicksacka kanterna.
5. Sy fast kantresåren utsträckt i midja och byxben med elastisk söm (tråckla gärna först), alternativt sy kanal och trä i resårband. Om du syr kanal sträck sidorna och lägg små veck på invikningen.
6. Om du använder kardborrband, klipp ut 6 – 8 små bitar och sy fast dem. Till spetstrosor kan det vara bättre att använda tryckknäppen, för kardborrbandet fastnar lätt i spetsen. (På bilden nedan har jag sytt fast tryckknäppen på ena sidan och kardborrband på den andra). Alternativ knäppning: Nittryckknappar, som finns i flera färger på Ohlssons tyger. De verkar vara mycket praktiska men behöver specialverktyg.
Om du syr trosorna i tunt tyg, lägg då två sicksackade trikåtygsbitar mellan invikningarna fram, så att det blir stadigare för hopsättningen.

Trosor utvikta ……………………………………………………………………………
Beskrivning till hur man kan anpassa befintlig underbyxa. Klicka här  

Om man inte kan/vill sy själv säljer Klädvalet liknande trosa knäppt med tryckknäppen fram, trosan har dock inte förhöjd rygg. Klicka här

I inlägget: Underkläder för dam och herr avsedda för personer med rörelsehinder, inkontinens eller stomi finns länkar till fler butiker som säljer underbyxor. Klicka här
……………………………………………………………………………

Kwik Sew’s Beautiful Lingerie, 1990, Kerstin Mårtensson) MÖNSTERARK med modeller i storlekarna XS-S-M-L-XL. Sömnadsinstruktioner med ett stort antal illustrationer och fotografier för trosor, underkjolar, linnen, nattlinnen m.m. (På engelska) Säljs av Adlibris

En blogg om sömnad framför allt Underklädessömnad, som också säljer underklädesmönster. Klicka här 

Bwear säljer mönster och material för BH, trosor, linnen, baddräkter.
Klicka här
……………………………………………………………………………