Etiketter

, , , , , ,

Trosa 4

När man sitter har byxor en benägenhet att vara för korta bak. Om man dagligen använder rullstol kan det vara obekvämt att ha byxorna nerhalkade för jämnan. Det är relativt lätt att skarva i en bit bak på byxan om du eller någon du känner är sykunnig.

Beskrivning:

1. Har byxan kantresår i midjan sprätta bort den utom på framsidan där du låter den vara kvar ett par dm mitt fram. Är man försiktig kan man återanvända resåren. Om det inte fungerar kan man köpa kant- eller spetsresår hos t.ex. på Bwear och Bibbis textil.
Har plagget resår i kanal, sprätta likaså bort sömmen utom mitt fram där man låter kanalen med resår vara kvar ett par dm.

Trosor


2. Sy fast c:a 10 – 12 cm trikåtyg med elastisk söm
i plaggets kvalité och färg (såvida du inte vill ha en ”specialeffekt” med annan färg) i överkanten på byxan utom mitt fram där resåren sitter fast. Se fig. 1 och 2. (Tycker du att det är besvärligt att sprätta bort resåren kan du klippa bort den, men då får du sy fast en remsa runt hela byxan). Till byxan på bilden tog jag en bit bomullsjersey från en kasserad T-shirt.

3. Sitt ner med resåren placerad ovanpå den påsydda remsan. Be någon hjälpa dig med att fästa fast resåren med säkerhetsnålar runt om midjan (knappnålar sticks!). Se fig. 3 och 4.
Remsan på bilden blev 6 cm bred mitt bak, men det måttet varierar beroende på trosans respektive stussens storlek.

4. Sen kan man göra på två sätt beroende på om byxan har kantresår i överkanten eller om den har resår isydd i en kanal.

Med kantresår. Klipp bort överflödigt tyg utmed resåren och sy fast kantresåren med elastisk söm, t.ex. sicksack eller overlock. Håll resåren utsträckt när du syr.

Med resår isydd i kanal. Klipp bort överflödigt tyg ett par cm ovanför resårens överkant och sy en ny kanal runt befintlig resår eller trä i en ny resår.

………………………………………………………………………………….

Spinalis har tips på hur man kan anpassa jeans: http://www.spinalistips.se/tips-anpassning-av-byxor-1108.html

………………………………………………………………………………….