Etiketter

, , , , , ,

Toffel 30x4,57 med text

Dessa tofflor är inte världens vackraste, men hör ändå till en av mina absoluta favoriter! En liknande damtoffel, som lätt går att stoppa i fickan/handväskan hittade jag för länge sedan i en nu nerlagd butik i Stockholm. Toffeln hade de däremot inte i herr- eller barnstorlek.

I Sverige har vi seden att ta av oss skorna vid besök för att inte smutsa ner golv, vilket jag tycker är trevligt och omtänksamt. Men vare sig min man eller jag tycker om att traska omkring i strumplästen eller barfota hemma hos folk eller annorstädes, vi brukar därför ofta släpa med oss någon form av inneskor och då kan det vara praktiskt med några som nästan inte tar någon plats. Själva använder vi de ”praktiska tofflorna” på jobbet, tåg-, buss- och flygresor, när vi hyr stugor och vid tillfälliga besök hos vänner, däremot aldrig på galamiddagar!

Lämpligt tyg är jersey, som finns i olika material. Den glittriga toffeln i jerseylamé på bilden är mitt barnbarns, den blågrå min mans och den klarblå är min.

På de här tofflorna har jag sytt en dragsko med resår i överkanten. Man kan också sy fast ett sträckt resårband, (finns dekorerade med udd), direkt på toffelns rätsida.
Sy gärna också en liten förvaringspåse till tofflorna.

Material
Ovandel: Jersey c:a 9 -10 cm på dubbel tygbrädd (smalare för barn).
Till sulor: Något material som är lämpligt för maskinsömnad och inte är halkigt, t.ex. plastbelagd väv av lädertyp. (Jag provade först med köpt innersula, men dels var den svår att sy i och dels var den för smal).
Åtgång c:a 15 cm (för barn och mindre damskor räcker 10 cm).
Resårband c:a 6 mm bred eller kantresår, längd c:a 70 cm.

sulor

 

.
.
.
Fig. 1

.
Mönster: Ställ dig på ett papper och rita av en fot, jämna till vid tårna, gör ett litet märke på sulan ovanför stortån. Klipp ut 2 sulor c:a 1 cm större än foten (½ cm till sömsmån + ½ cm för extra sulbredd).
Tänk på att vända på mönstret till skosula nummer två när du klipper ut, så att du får en höger- respektive en vänstersko! Se fig.1

toffel med resårband

Fig. 2.

Skosula med knappnålar  Fig.3

Arbetsbeskrivning:
1. Klipp ut 2 remsor c:a 8-9 cm breda, för barn smalare. Om du inte syr kanal utan syr fast resåren direkt på överkanten kan du också ha smalare bredd på remsorna.
Längden på tygremsorna = sulans omkrets (lättast är att mäta med ett måttband), sömsmån behövs inte, det är bra om remsan sträcks något, så att du inte får tyget rynkigt.
2. Vik ner c:a 1½ cm i överkanten mot avigan, sy en kanal för resåren, alternativt sy fast den sträckta resåren på rätsidan direkt på överkanten.
3. Lägg räta mot räta, snedda av c:a 7 cm mot tån. (Mindre för barn).
4. Trä i resåren c:a 35 cm, mindre för barn (pröva dig fram).
5. Sy ihop sidsömmen och sy samtidigt ihop resåren. Se fig.2
6. Sätt sidsömmen mot märket på sulan. På översidan vid tåns söm kan du runda av lite. Nåla fast tyget runt om sulan och sy fast det runt om. (Nåla först glest så att du får tyget jämnt fördelat runt om skon, nåla sen mycket tätt så att sula och tyg inte glider isär). Enklast är om man syr fast sulan från ”sulsidan”, så att inte tyget rynkar sig se fig.3
……………………………………………..…………………………………..

Skoskydd är ett alternativ. Många jag känner (speciellt män, som ofta har skor med skosnören) tycker att det är jättejobbigt, speciellt om de har någon form av funktionsnedsättning, att stå på ett ben och byta skor.

Om man vill kan man sy sådana själv i plastbelagd väv, utgå då från en i lämplig storlek, av sådana som brukar finnas lite varstans t.ex. på vårdcentraler och tandläkarmottagningar, som modell.

Tvättbara och slitstarka skoskydd som går att använda flera gånger finns hos bl.a. Namnband.se i rött och svart och Drippdropp.com i grått och marinblått i storlekarna 37 – 46 samt Raska fötter  som har överdragsskor i flera färger för barn och vuxna. Skoskydd i 100-pack säljs på flera apotek, bl.a. av Apotea.se
……………………………………………..
.
Länk till hur man syr en tossa, se: Värmande tossor för rullstolsanvändare

20200112_140222. 15x10,33 med text………………………………………………………………………………………………………………………