Etiketter

, , ,

Virkad capeschal

Till omväxling har jag denna gång virkat en mindre cape-schal i tunt lingarn. Jag hade tänkt att man skulle kunna ha den över axlarna på sommaren, värmande är den dock inte!

Materialet är ett vävgarn 16/2 som jag har haft liggande under en längre tid eftersom jag gjort mig av med min vävstol. Jag virkade en variant med halvstolpar och använde virknål nr 4½.

I princip kan man använda nästan vilket garn som helst och när det gäller tekniken kan den variera. Önskar man få den mer luftig, likt den på bilden kan man virka med t.ex. stolpar, halvstolpar, dubbelstolpar eller t.o.m. tredubbelstolpar.

För att veta hur många maskor man skall lägga upp, virka först upp en provlapp och räkna ut hur många maskor som behövs. Virknålens grovlek får anpassas efter garnet.

Capen består av två lika längder. Längderna är c:a 70 x 28 cm

Vill man göra en större cape-schal, se t.ex. måtten på de stickade cape-schalarna. Mått och beskrivning till dessa finns på Textilochtips. Klicka här och Handikapptips. Klicka här

Halvstolpar
Uppläggning med luftmaskor
1. Omslagning och instickning i 3:e maskbågen.
2. Omslagning och genomdragning genom maskbågen. Man har då 3 maskor på virknålen.
3. Omslagning och genomdragning genom samtliga 3 maskor.
Därefter görs stolparna i varje maskbåge.
Vid vändning gör man en luftmaska.

Mönster capeschal rätstickning

När du virkat delarna i önskad längd, fukta dem och sträck ut dem på t.ex. en strykbräda. Efter att de torkat sy ihop delarna med kaststygn enligt teckningen.

Litteraturlista till böcker om virkning. Klicka här
………………………………………………………