Etiketter

, , , , ,

Back pop-upT-shirt med tryck. med text

Uppdaterad 19-10-24

Hur man kan anpassa en befintlig T-shirt för lättare påklädning.

 

T-shirten på bilden till vänster är från Backs Pop-up som såldes på NK,
den högra med getingar har jag gjort i fotoscreentryck efter min dotters barnteckning.

T-shirt med knäppning bak avsedd för assisterad påklädning.
Till detta behöver man en bit bomullsjersey för att skarva i baktill. Själv tog jag en kasserad vit top. För knäppning kan man använda tryckknappar, nittryckknappar eller kardborreband. På denna modell träs huvudet igenom plagget, om man har svårt för det får man också klippa av halskanten och fålla den.

  1. Klipp isär T-shirten på bakstycket upp till halslinningen.  Snittet la jag inte på ryggens mitt utan c:a 5 cm åt sidan för att överlappningen skulle ligga mer på mitten.
  2. Klipp ut en remsa av jerseyn c:a 4 – 5 cm bred, sy fast den på den sida som kommer att ligga överst, vik in remsan mot avigan, sicksacka eller fålla upp remsan nertill samt gör en kantstickning runt remsan.
  3. Klipp ut ytterligare en remsa 20 – 30 cm bred, vik den på mitten så den blir dubbel och sy fast den på den andra sidan, sy sen fast den i halsringningens nedre kant samt fålla eller sicksacka den nertill. (Att remsorna görs dubbla är för bättre hållbarhet vid hopsättningen samt för att motverka hoprullning.)
  4. Sy fast en rad med tryckknappar, nittryckknappar eller karborrbandbitar med jämna mellanrum, så att plagget går att fästa ihop. Om T-shirten skall stoppas ner i kjol eller byxor behövs inte så många fästpunkter nertill.

T-shirt baksida öppenT-shirt baksida stängd

 

 

 

 
………………………………………………………………………….

För dem som vill trycka en T-shirt med eget mönster finns följande handbok:
Om konsten att trycka tyg, 2016, Anna Häggblom. Säljs bl.a. av Adlibris och Bokus

Man kan också rita mönster med textilpennor, finns t.ex. på Panduro och Slöjd-Detaljer eller själv designa och låta trycka upp egen text och egna motiv från foton hos olika firmor t.ex. hos Spreadshirt

Om man skall köpa nya T-shirts eller linnen finns länkar till anpassade modeller i  följande inlägg:
Anpassade T-shirts, linnen, skjortor, tröjor & badbyxor för herrar – länkar till butiker 
…………………………………………………………………………………………………….