Etiketter

, , , , , ,

Back pop-upT-shirt med tryck

 

 

 

 

 

 

 

 

Har man en T-shirt i sin ägo eller vill köpa en ny men som är svår att få på, kan man sy om den med knäppning bak för assisterad påklädning eller med knäppning fram. För bägge varianterna: Skaffa en bit bomullsjersey i samma färg som plagget. Kanske har du en gammal T-shirt du kan kassera och använda. Till T-shirten med knäppning bak valde jag tryckknappar och den med knäppning fram kardborrband.

T-shirt med knäppning bak

T-shirten på bilden till vänster är från Backs Pop-up som säljs på NK,
den högra med getingar har jag gjort i fotoscreentryck efter min dotters barnteckning.

1. Klipp isär T-shirten på bakstycket upp till halslinningen. (Snittet la jag inte på ryggens mitt utan c:a 5 cm åt sidan för att överlappningen skulle ligga mer omlott, men jag tror att det också går bra om snittet görs på mitten.)

2. Klipp ut en remsa av jerseyn c:a 4 cm bred, sy fast den på den sida som kommer att ligga överst, vik in remsan mot avigan, sicksacka eller fålla upp remsan nertill samt gör en kantstickning runt remsan.

3. Klipp ut ytterligare en remsa 20 – 30 cm bred, vik den på mitten så den blir dubbel och sy fast den på den andra sidan, sy sen fast den i halsringningens nedre kant samt fålla eller sicksacka den nertill. (Att remsorna görs dubbla är för bättre hållbarhet vid hopsättningen samt för att motverka hoprullning.)

4. Sy fast en rad med tryckknäppen eller karborrbandbitar med jämna mellanrum, så att plagget håller ihop. Om T-shirten skall stoppas ner i kjol eller byxor behövs inte så många fästpunkter.

T-shirt baksida öppenT-shirt baksida stängd
 

 

 

……………………………………………………………………………..

 

Tröja framsida

  T-shirt med knäppning fram

1. Klipp upp sidsömmen på den sida du vill kunna öppna, fortsätt att klipp utmed ärmen upp till axelsömmen (fig. 1)

2. Gör ett mönster genom att lägga ett papper utmed tröjans avklippta sidsöm och ärm. Rita av båda sidorna (fig. 2)
Fig. 1                                                                                           Fig.2Tröja uppklipptTröja med mönster

 

 

 

3. Klipp ut två dubbelvikta remsor i jersey efter mönstret på respektive kant c:a 8 cm breda med ett par cm sömsmån för axel och fåll. Sy fast dem dubbla med interlock eller sicksackstygn.

4. Sy fast en rad kardborrbandbitar med jämna mellanrum ovanpå respektive remsa. (Runda gärna till bitarna i hörnen, så skaver de mindre.)

5. Lägg remsorna med kardborrbandbitarna mot varandra och sy ihop dem upptill, smygsy sen fast dem i axelsömmen.

6. Vik sedan in remsan på framstycket mot avigsidan och fålla upp remsan nertill. Sy sen en kantstickning genom framkant och remsa för att kardborrbandbitarna inte skall resa på sig.

7. Fålla också upp den andra remsan. (Att jag har svarta kardborrband bitar på den ena sidan och vita på den andra beror på att jag hade dessa hemma!)
Tröja framsida öppen
………………………………………………………………………………..

För dem som vill trycka en T-shirt med eget mönster finns följande handbok:
Om konsten att trycka tyg, 2007, Anna Häggblom. Säljs bl.a. av Adlibris och Bokus

Man kan också rita mönster med textilpennor, finns t.ex. på Panduro och Slöjd-Detaljer eller själv designa och låta trycka upp egen text och egna motiv från foton hos olika firmor t.ex. hos Spreadshirt

Om man skall köpa nya T-shirts eller linnen finns länkar till anpassade modeller i  följande inlägg:
Anpassade T-shirts, linnen, skjortor, tröjor & badbyxor för herrar – länkar till butiker

Uppdaterad 2016-08-14
………………………………………………………………