Etiketter

, , ,

Blus turkos.

Blus turkos från avigsidan.Med text.

Till denna glittriga blus med silverpaljetter valde jag snedremsor i silver till att kanta hals och ärmhål. Till bomullsplagg brukar jag använda snedremsor i bomull.  (OBS! Snedremsor kallas även för snedslå eller kantband, vilket kan vara bra att veta om man skall handla i en webbshop, eftersom sökorden varierar.) Nertill kan blusen antingen fållas eller kantas med snedremsor. 

Materialåtgång:
Tyg: 1 eller 2 längder beroende på blusens storlek och tygets bredd.
Kardborrband: Öppningsbar på en sida 4 bitar c:a 2 x 4 cm, öppningsbar på båda sidorna 8 bitar.
Snedremsor: c:a 2 m till hals och ärmhål, c:a 3 m om blusen även kantas nertill.

Utgå från Mönster till ärmlös klänning, (klicka här) mät och markera på mönstret hur lång du vill ha blusen. På blusen har jag inte tagit med inprovningarna under bysten. Beroende på funktionsnedsättning kan man välja att ha blusen öppningsbar på båda sidorna eller endast på den ena.

Rosa blus mindre

Om du inte har rörelsehinder kan du naturligtvis använda samma mönster, men ta då inte med extrabiten för kardborrband på bakstycket där det står vikning.
För att då komma i blusen kommer här några olika förslag. Har du ett elastiskt tyg, alternativt om du gör blusen lite större kan du dra på dig blusen utan att göra någon öppning. (Den rosa blusen på bilden är sydd i elastisk satin utan öppning). I annat fall kan du antingen sätta ett blixtlås i ena sidsömmen eller klippa ut bakstycket i två delar med en söm mitt bak och där sy i ett blixtlås.

Sömsmån: Om man kantar ärmhål och halsringning med snedremsor behövs där ingen sömsmån.
Axelsömmarna c:a 2 cm.
Sidsömmarna c:a 4 cm (bredden beroende på att kardborrbanden sys fast i sömsmånen).
Nertill kan man antingen göra en fåll c:a 4 cm alternativt kanta med snedremsor.

Arbetsbeskrivning för blus med öppningsbar sida/sidor:
1. Klipp ut, tråckla eller nåla ihop plagget, prova och ev. justera. Kontrollera att öppningen för huvudet är tillräckligt stort.
2. Sy sprängvecken vid axlarna samt bystvecken – pressa.
3. Sy ihop axelsömmarna – sicksacka – pressa.
4. Om man bara vill kunna öppna den ena sidsömmen, välj vilken sida som skall vara öppen och sy ihop den motsatta på maskin.
5. Fålla upp nertill. Om du istället kantar nederkanten med snedremsor vänta med det till efter punkt 6.
6. Framstycket: Sy fast 4 karborrebandsbitar i sömsmånen på enkelt tyg jämnt fördelade utmed framstyckets ytterkant på den sida som är öppningsbar. Vik kanterna med kardborrebandbitarna inåt mot avigan. Sy därefter en kantstickning utmed framstyckets sida (för att inte kardborrebandbitarna skall resa på sig). Se fig. 1.
Är framstycket öppningsbart på bägge sidor, sy lika på motsatt sida.
7. Bakstycket: Vik in bakstyckets invikning/ar och sy fast de motsvarande kardborrebandbitarna rakt igenom bägge tyglagren, se fig. 2.
8. Kanta ärmhål, hals och ev. fåll med snedremsor.

Fig. 1                                                                 Fig.2
67.Blus turkos 10x15.Med text. 2             67. 10x15. Med text.Blus turkos detalj 1 

……………………………………………………………………….