Etiketter

,

När det gäller storlekar på kläder, skiljer sig måttangivelserna, inte bara mellan olika länder utan även på svenska mönster. Dessutom finns mönster i B, C
eller D, beroende på stussvidden.
Jag utgår från måttangivelserna i C-storlek (= medel) från Öberg och Ersmans bok: Mönster och konstruktioner för damkläder.

Storlek          Bystvidd       Midjemått     Stussvidd      Livlängd
36                  84 cm            67 cm            93 cm            40,8 cm
40                  92                  74                  99                  41,2
44                  100                82                  106                41,6
48                  110                91                  115                42,0
52                  122                103                125                42,4

Dessa storlekar är Skandinaviska, för andra länders storlek, se:  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A4dstorlek

När det gäller halsringningen på mönstret kan den givetvis ändras till v-urringad, båturringad eller förses med sprund. Om plagget skall gå högt upp i halsen får du göra en söm fram eller bak.  Det viktigaste är att du får igenom huvudet lätt, och tänk på att om du kantar med snedremsa blir ofta urringningen lite mindre.
Vidden nertill kan man också ändra, se då till att du ändrar like mycket på bak- respektive framstycke.
Längden på mönstret är för klänningar, lika på alla storlekar och måste därför anpassas efter var och ens smak. Om du skall sy en blus, mät livlängden bak d.v.s. börja från nackkotan och mät på dig hur lång du vill ha blusen och mät av samma längd på mönstret.
Sidsömmen/sidsömmarna kan du antingen ha öppningsbara med blixtlås eller stänga med kardborrband. Väljer du det senare skall du ha med extrabiten på bakstycket där det står ”vikning”, på ena eller båda sidorna. (Den biten/de bitarna skall ligga omlott under framsidans invikta sidsöm/sidsömmar.) Väljer du blixtlås skall du inte ha med den biten.
Om du fäster ihop klänningen med kardborrband, såvida den inte sitter väldigt tight, kan det vara lättare att använda sig av små karborrbandbitar c:a 5 cm och placera dem på jämna mellanrum än att ha ett långt sammanhängande band. (Det blir mindre stelt med små bitar och är lättare att knäppa ihop.) När du tvättar ett plagg med kardborrband, låt bandet vara hopknäppt, så fastnar det inte så mycket trådar och skräp på det.
Sömsmåner i sidsömmar måste vara rätt breda både om du använder blixtlås och kardborrband.

Beskrivning på hur du kan rita ut mönster i full skala hittar du i inlägget: Mönster, mönsterpapper, tygval och sybehör :
https://textilochtips.wordpress.com/2013/02/16/monster-monsterpapper-och-tygval/#more-289

Syinstruktioner finns bl.a. på Youtube se t.ex. Christinas sytips, där finns instruktioner för bl.a.  formremsor/infodringarfållar och blixtlåsisyning.
På mönstret är 1 ruta = 5 cm = 2 inches
Ärmlös klänning 36Ärmlös klänning 40Ärmlös klänning 44Storlek 48Ärmlösklänning 52