Tygåtgång: 2 – 3 längder. Mät från axeln hur långt du vill ha plagget, lägg till c:a 3 cm för sömsmån. Om tyget är smalare än 150 cm, gör en skarv på bakstycket (se den prickade linjen på mönstret). Om du inte får ut skarvbiten bredvid framstycket går det åt tre längder.
Snedremsor: Det går åt mycket snedremsor. Hur mycket får du själv räkna ut eftersom det beror på plaggets längd och om du vill göra en fåll nertill eller i stället kanta med snedremsor.
Kardborrband: 6 småbitar 3 – 5 cm. (Om man tycker att kardborrband skaver kan man förslagsvis byta ut dem mot större tryckknäppen).
Arbetsbeskrivning:
1. Klipp ut plagget med 1 cm sömsmån för axlar och för bakstyckets eventuella skarvdel. Där du har snedremsor behövs ingen sömsmån. Om du inte kantar plagget nertill med snedremsor gör en fåll med c:a 2 cm sömsmån. Kontrollera att huvudet lätt glider igenom, om inte gör urringningen större.
2. Sy fast den eventuella skarvdelen på bakstycket och sicksacka sömmarna.
3. Sy ihop och sicksacka axelsömmarna.
4. Prova plagget och markera ut var du vill placera kardborrbandsbitarna 2 på varje sida upptill på plagget och 2 i nederkanten. Klipp gärna ut bitarna av den hårda sidan av kardborrbanden lite mindre än den mjuka. (För att de inte skall skava mot skinnet, om man knäpper lite snett). Om tyget du använder är tunt finns det risk att det så småningom går sönder när man drar upp kardborrbanden. Förstärk därför gärna fastsättningen av kardborrbandbitarna med tygbitar under när du syr fast dem. Själv använde jag mindre flanellbitar förutom i framkanten där jag förstärkte med en invikt bit av snedremsan.
5. Kanta med snedremsor runt om alternativt fålla upp nertill.
Många personer med rörelsehinder fryser eftersom blodcirkulationen är försämrad. Eftersom detta plagg är kortärmat kan man gärna komplettera det med en långärmad trikåtröja under.
En idé jag har för frusna personer, som jag dock inte har provat är att göra en ”sovpåse” för vuxna genom att förlänga plagget, så att det blir en bra bit längre än personen som skall ha plagget, och fästa ihop det även nertill med kardborrbandbitar. Om det är någon som försöker sig på detta skriv gärna en kommentar och berätta om resultatet.
Nattmössa används nog aldrig nu för tiden. Om den huvudsakligen var till för att vara ett värmande plagg eller för att hålla papiljotterna på plats vet jag inte. Eftersom jag inte ville offra något extra tyg för nattmössan skarvade jag tyget som blev över.
Modellen kan man om man så vill använda till duschmössa eller solhatt!
Nattmössa; diameter 46 cm.
Snedremsa sydde jag runt om.
3½ cm från ytterkanten sydde jag fast en rund hattresår med sicksacksöm på maskin.
………………………………………………………………………………..
Butiker som har nattkläder för personer med rörelsenedsättning:
Klädvalet http://www.kladvalet.se/Nattklaeder-och-morgonrockar.htm
………………………………
Sitting Feather AB https://sittingfeather.se/Produkt-kategori/nattklader/
………………………………………………………………………………..
.
Om du själv vill sy en nattskjorta finns här beskrivning på hur du kan rita ut mönster i full skala i inlägget: Mönster, mönsterpapper, tygval och sybehör :
https://textilochtips.wordpress.com/2013/02/16/monster-monsterpapper-och-tygval/#more-289
………………………………
Beskrivning på nattskjorta som man kan sy själv, se:
Nattskjorta för dam och herr
…………………………….
Romantiskt nattlinne, lättsytt
………………………………
Värmande nattlinne sytt av tre 4-kantiga tygbitar
………………………………………………………………………………..
1 ruta = 5 cm = 2 inches
Ping: Register över bloggarna | handikapptips
Ping: Register över bloggarna | Textil och tips
Ping: Alla kläder och mönster översikt | Textil och tips
Ping: Befintligt nattlinne omsytt för lättare på- och avtagning | Textil och tips