Etiketter

, ,

Festklänning2

Klänning med öppningsbar sida

Klänningen är öppen utmed ena långsidan för lätt på- och avklädning. Välj vilken sidsöm du vill kunna öppna efter vad som är mest praktiskt för dig.
Till denna modell har jag valt blixtlås, om du hellre vill ha kardborrbandknäppning, måste du lägga till extra sömsmån i sidan, se Lättsydd festklänning.
Om klänningen skall vara lång kan det vara svårt att hitta ett delbart blixtlås, som är tillräckligt långt. Får du inte tag på något kan du istället använda ett icke delbart och dra på dig klänningen nerifrån.

Slits/slitsar kan vara praktiskt om kjolen är snäv, klänningen på bilden har en slits nedanför blixtlåset. Använd helst ett elastiskt tyg till denna modell.

Tyget på bilden är ett stretchtyg i Lycra med halogramtryck. Det är köpt på Ohlssons tyger. Det innehåller 82 % nylon och 18 % Spandex, som tål tvätt, men inte strykning, jag fick därför skrapa isär sömmarna!
.

Mönstret till denna klänning är i storlek 52

Tygåtgång: En eller två klänningslängder (beroende på tygets bredd) + sömsmån + ev. extra för axelbanden och eventuell formremsa.
Blixtlåsets längd är beroende på hur lång du vill ha klänningen och om du har slits eller inte (blixtlåset på bilden är 55 cm och delbart).
Tyget jag använde är både elastiskt och stadigt och jag använde inget mellanlägg. Om det behövs kan man använda ett påpressbart mellanlägg till överkanten, det finns även elastiskt påpressbart mellanlägg t.ex. hos Bibbis textil.
Sömsmån: Om du som jag inte använder formremsa utan bara viker in överkanten behövs c:a 4 cm upptill, annars räcker det med ett par cm. Fåll nertill 5-10 cm. Sidsömmar 3 cm.

Tänk på att välja en BH där BH-banden inte syns och alltid ha samma BH på dig när provar!

Arbetsbeskrivning:
1. Klipp ut delarna.
2. Rynka eller lägg flera småveck mitt fram för bysten, så att framstycket blir c:a 10 cm kortare än mönstret. Se bilden här nedanför. (Om klänningen skulle glipa vid bysten, lägg ett litet veck, från överkanten och nedåt.)
3. Tråckla ihop de två vecken på fram- respektive bakstycket (c:a 2 cm långa sömmar)samt tråckla ihop den ena sidsömmen. Bestäm vilken bredd du vill ha på axelbanden, vändsy dem och tråckla fast dem. Prova och gör eventuella justeringar.
4. Sy från rätsidan ner rynkorna eller vecken vid bysten.
5. Sy ihop de små vecken på fram- respektive bakstycket. Sy sidsömmen på den ena sidan och sy fast blixtlåset på den andra sidan av klänningen.
6. Pressa isär och sicksacka sömmarna.
7. Om du inte använder mellanlägg och formremsa vik och tråckla ner tygkanten upptill. Eftersom det nervikta tyget gärna ”bubblar sig” på framstycket, lägg små veck ungefär där du placerar axelbanden och sy ner dem. När mellanlägg och formremsa behövs t.ex. om tyget verkar töja sig, rita av överkanten på klänningen efter att du sytt ner bystvecken/rynkorna och gör ett mönster c:a 4 cm brett. Klipp ut mellanlägget och pressa fast det och fodra överkanten med en formremsa.
8. Nästa fast invikning eller formremsa i vecken/rynkorna på framstycket samt i sidsömmarna, så att de inte ”tittar fram”. På invikning eller formremsa bak kan man om så behövs smygsy fast remsan.
9. Gör en kantstickning på maskin i klänningens överkant och sy då samtidigt fast axelbanden. (Alternativt kan axelbanden fästas med kardborrband på framsidan av plagget).
10. Fålla upp klänningen nertill, snyggast blir det om du sicksackar kanten och fållar upp kjolen med osynliga stygn för hand – alternativt osynlig fållsöm på maskin.
11. Till sist, vik in tyget till ev. slits/slitsar och fäst fast dem i fållen.
.
Aftonklänning detalj

.
.
.

.

.

.
Syinstruktioner finns bl.a. på Youtube se t.ex. Christinas sytips, där finns instruktioner för bl.a. formremsor/infodringarfållar och blixtlåsisyning.

.
Klänningen från avigsidan
.
Aftonklänning baksida .

Aftonklänning mönster                                                     1 ruta = 5 cm = 2 inches
……………………………………………………………………..