Etiketter

, , ,

Röd klänning.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
.
.

Lång festklänning öppen i ena sidan för lätt på- och avklädning för dig som har rörelsehinder, (klänningen går naturligtvis även att göra kort). Välj vilken sidsöm du vill ha öppen efter vad som är mest praktiskt för dig.
Har man ett stadigt tyg kan man ha kardborrband utmed den ena långsidan som här på bilden. Jag provade först med det på denna klänning i s.k. Krossad plysch, ett mycket stretchig material, med mindre lyckat resultat. På detta tyg hade det varit bättre med blixtlås eftersom tyget var så  töjbart och det därigenom var svårt att få sidsömmen snygg med det stela kardborrbandet, dessutom blev det lätt märken på tyget eftersom kardborrbandets ”hårdsida” lätt hakade i plyschen.*Röd klänning med kardborrband
Blixtlås hade varit att föredra, men det kan vara svårt att få tag på så långa tunna delbara, hittar man inget får man istället köpa ett icke delbart (finns att köpa i metervara) och dra på sig klänningen nerifrån.

* Obs! Jag har senare kommit underfund med att när man använder kardborrband på kläder och dessa inte sitter snävt, kan det vara bättre att använda mindre kardborrbandbitar placerade med jämna avstånd utmed en långsida, så blir det lättare att knäppa ihop och också mindre stelt.
Och tänk på att vid tvätt av plagget knäppa ihop kardborrbandbitarna, så att inte trådar och ludd fastnar.

Har du inget rörelsehinder kan du använda detta mönster utan extra tillägg i sidöppningen med en kortare dragkedja i sidan. Jag upptäckte att om man syr i det här beskrivna mycket töjbara plyschtyget eller liknande töjbart tyg behöver man, om man inte har rörelsehiner, överhuvudtaget inget blixtlås utan kan dra klänningen över huvudet!

Det mönster som här medföljer har storlek 42, har du annan storlek kan
du använda dig av Klänningsmönster till ärmlös klänning, klicka här.

Halsurringningen kan naturligtvis varieras. Om du gör en halsringning som inte är djup prova först att huvudet lätt kommer igenom. Likaså om du vill ha slits i sidan eller inte och hur lång den skall vara får du själv bestämmaSprund röd klänning.

Använder du rullstol kan man eventuellt även göra veck på bakstycket, för att klänningen skall sitta bättre, c:a 20 cm ner från midjan c:a 4 cm breda och 9 cm djupa veck, se beskrivning på inlägget ”Ändring av befintliga plagg”; kjol. Man måste då tänka på att lägga till c:a 4 cm extra nertill på bakstycket så att sidsömmarna blir lika långa samt att det kan bli lite klumpigt att sy fast kardborrband eller blixtlås över vecken.
Man skulle också kunna korta av klänningen  bak och klippa bort överflödigt tyg som i en båge,  lättast blir då att kanta fållen med en snedremsa.

När du köper ett tyg titta alltid efter information om tyget eller fråga expediten. Det här tyget t.ex. är i 100 % Polyester, det tål tvätt men inte att strykas!
Eftersom det är mycket töjbart, för det med sig att det lätt går ”maskor” på bredden av tyget, jag var därför mycket noga när jag sicksackade med 3-stegs sicksack med största stygnbredd och korta stygn.
Om man inte har elastisk söm när man syr raksömmar på ett elastiskt tyg kan man sträcka tyget när man syr alternativt sy sömmarna med smal sicksack-söm.

Om du använder kardborrband i sidsömmen måste du lägga till extra sömsmån på bakstycket så du har något att sy fast kardborrbandet på, se mönster.

Arbetsbeskrivning:
1. Klipp ut, tråckla och prova klänningen. Gör eventuella ändringar.
2. Sy veck och sömmar, klipp ett jack i sömsmånen vid midjan om det stretar och sicksacka sömmarna och jacket. (Om du syr med samma tyg som jag gjorde får du trycka ut sömmarna eftersom tyget inte tål strykning).
3. Till halsringning och ärmhål har jag 3 alternativa förslag:
A. Snedremsor (finns även lite festligare i blank satin)
B. Formremsor
C. ”Fuskmetoden”. På plyschstretchen fungerade det bra med att bara sicksacka kanterna och sen vika in kanten och sy ner den med en kantstickning samtidigt som jag sträckte tyget.
4. Sy sedan i blixtlåset alternativt kardborrbandet.
Beskrivning för fastsättning av kardborrband: På bakstyckets långsida där du lagt till extra tyg för kardborrbandet gör du en vikning och syr fast bandet med den ”hårda” sidan på klänningens rätsida, sy fast bandet på båda sidor genom de båda tyglagren.
Sömsmånen på framstycket viker du in och där syr du fast det motsvarande ”mjuka” kardborrbandet på klänningens baksida med en söm genom det dubbelvikta tyget nära den vikta kanten, (så att bara en söm syns från rätsidan av klänningen). På den andra sidan av det mjuka kardborrbandet syr du bara fast det i fållen.
5. Fålla först upp fållen och vik sen in sömsmånen vid ev. sprund och sy en kantstickning. ”Fladdrar” sprundet kan du även smygsy fast sömsmånen mot avigsidan.

Det här tyget köpte jag på Ohlssons tyger (finns i många färger och går att köpa i deras webbshop) det heter Krossad plysch med en tygbredd på 150 cm. Det gick åt 1½ m till en tygkostnad av 68:-för hela klänningen! Kostnad för ev. mönster, tråd, snedremsa, blixtlås eller kardborrband tillkommer.

Det blev en mycket billig och riktigt snygg festklänning tycker jag!

Beskrivning på hur du kan rita ut mönster i full skala och också var du kan köpa mönster på nätet hittar du i inlägget: Mönster, mönsterpapper,
tygval och sybehör. Klicka här

Mönster festklänning st 42

1 ruta är = 5 cm = 2 inches
…………………………………………………………………………………………..