Etiketter

, , , ,

Pelerin bild 1Pelerin (av fr.pèlerine, kv.pilgrim, kan också stavas pellerin) slängkappa, ärmlöst överplagg även kappa med stor rundskuren krage.

.

.
Pelerin är ett praktiskt plagg om man har rörelsehinder.  Den kan varieras på många sätt och fungera både som finplagg Pelerin armar uppoch värmande jacka beroende på material. De kan vara helt öppna runt om, pelerinerna på de båda bilderna har dock korta sömmar under armarna.

Denna ”Capeblus” finns att köpa på Siden Selma som förutom internetbutik har butiker i Uppsala och Stockholm.
”Blus i capemodell. 100% siden i Crêpe de chine kvalitén. Ledig modell med vackert fall, en storlek passar alla. Skjortkrage & knäppning.” Finns i färgerna vit, svart, röd och blå.

Syr du en pelerin själv föreslår jag att du syr en utan Pelerinknäppning, men så vid att den lätt går att dra över huvudet. Pelerinen som syns i bild med småmönstrat tyg är sydd i bomull och kantad med snedremsor.

Till vår, höst och kyliga sommarkvällar är pelerin ett lämpligt plagg för utomhusbruk om man syr den i ylle, fleece eller annat varmt tyg, gärna fodrad.
Beskrivning till en sådan: Vändbar pelerin/cape
Komplettera den då gärna med polojumper eller stickad polokrage.

Vad man bör tänka på vid tygval är att ”ärmarnas” längd är beroende av tygets bredd om man inte vill skarva den. Man bör helst välja ett enfärgat tyg eller ett som har genomvävt mönster som är snyggt även på avigan, såvida man inte vill fodra pelerinen, eftersom avigsidan på tyget syns när man rör sig.
Vid omfattande funktionshinder kan den ena eller båda ”ärmsömmarna” ersättas med en bit kardborrband.
Om du är rullstolsanvändare gör gärna pelerinen kortare bak om du inte vill sitta på den, se den streckade röda linjen på mönstret.

1 ruta = 5 cm = 2 inches

Pelerin ritning