Etiketter

, , , ,

Pelerin 5x8,2 med text

Pelerin (av fr.pèlerine, kv.pilgrim, kan också stavas pellerin) slängkappa, ärmlöst överplagg även kappa med stor rundskuren krage.
.
Pelerin/Cape är ett praktiskt plagg om man har rörelsenedsättning och är lätt att sätta på.  Den kan varieras på många sätt och fungera både som finplagg och värmande jacka beroende på material. De kan vara helt öppna runt om, pelerinerna på de båda bilderna har dock korta sömmar under armarna.

Sidenselmasidenblus_cape

Denna ”Capeblus” finns att köpa på Siden Selma som förutom internetbutik har butiker i Uppsala och Stockholm.
”Blus i capemodell. 100% siden. Ledig modell med vackert fall, en storlek som passar alla. Skjortkrage & knäppning.” Finns i färgerna vit, svart, röd, blå och marinblå.

Syr du en pelerin/cape själv föreslår jag att du syr en utan knäppning, men så vid att den lätt går att dra över huvudet. Plagget som syns överst i bild är sydd i bomull och kantad med snedremsor.

Vad man bör tänka på vid tygval är att ”ärmarnas” längd är beroende av tygets bredd om man inte vill skarva den. Man bör helst välja ett enfärgat tyg eller ett som har genomvävt mönster som är snyggt även på avigan, såvida man inte vill fodra pelerinen, eftersom avigsidan på tyget syns när man rör sig.
Vid omfattande funktionsnedsättning kan den ena eller båda ”ärmsömmarna” ersättas med en bit kardborrband.
Om du är rullstolsanvändare gör gärna pelerinen kortare bak om du inte vill sitta på den, se den streckade röda linjen på mönstret.
……………………………………………………

Till vår, höst och kyliga sommarkvällar är detta ett lämpligt plagg för utomhusbruk om man syr den i ylle, fleece eller annat varmt tyg, gärna fodrad.
Beskrivning till en sådan: Vändbar pelerin/cape

15,85x5 med rext.

Komplettera den då gärna med polojumper eller stickad polokragePolokrage med text 2………………………………………………………………….

 

1 ruta = 5 cm = 2 inches

Pelerin ritning