Etiketter

, ,

rullstolssitsÖverdrag: Om du syr överdrag till fåtölj och stolar kan du osynligt stoppa en bit plast mellan stolen och överdragstyget. Sy förslagsvis två stolsöverdrag för att kunna byta det ena medan den andra är i tvätten. Använder du rullstol sy även fodral till stolsdynan av t.ex. plastad frotté som finns bl.a. på Ohlssons tygers webshop. ( Det är förnedrande och genant att behöva sitta på blå engångs madrasskydd, viket förekom även vid utevistelse på det äldreboende min mamma bodde.
En gång fastnade dessutom plasten i rullstolsnavet!)

Sömnadsbeskrivning till stols- och rullstolsöverdrag: Mät befintlig dynas bredd och höjd, lägg till på stolsbreddens mått för sömsmån och ett par cm extra för att den lätt skall gå att dra av och på. Lägg till på stolsdjupet c:a 15 cm för att fodralet skall kunna vikas in under sitsen baktill, så att man slipper knäppanordning. Sy ihop fodralet i sidorna och om det behövs gör en fåll vid öppningen. Fig. 1. Om man så önskar kan man på avigsidan sy av för hörnen. Fig. 2. stolöverdrag mönsterritning …………………………………………………………….

Fåtölj överdrag framsida

.

.

 

Beskrivning på lätt tillverkat fåtöljöverdrag: Allra enklast är att ta en lättvättad pläd t.ex. i Fleece och sy fickor i överkanten, enligt bilderna, och låta pläden hänga löst över fåtöljen. Ett alternativ är att använda stretchfrotté (finns dels i metervara hos eller som madrassöverdrag t.ex. på Ikea) som ganska lätt kan draperas på stolen och fästas med band.

.

Är du duktig på att sy och rita mönster, så kan du naturligtvis även formsy ett överdrag. I Ohlssons Tygers tygblogg finns en beskrivning på hur du kan gå tillväga i inlägget:
Syprojektet – Renovera och klä om din fåtölj .

Fåtölj överdrag baksida

 

 

 

Rökskydd för stol/fåtölj, som är tillverkat av glasfiber med flamsäkert silikon, vilket gör att det inte går hål eller antänds, som täcker hela möbeln säljs av: Sanicare

Stolsöverdrag Euforia

.

Vill man köpa färdiga dynor lämpliga för inkontinens, finns det både för fåtöljer och rullstolar t.ex. hos Euforia, Hjälpredan 
Foto: Euforia 
………………………………………………………

Slippa odör Det är alltid otrevligt om en person luktar illa och likaså om det känns en odör av urin i ett rum. Så behöver det inte vara, jag märkte inte att min inkontinenta mamma luktade illa, trots att hon använde inkontinensskydd, vilket måste bero på att personalen ofta bytte på henne. Om en person med inkontinens plötsligt börjar lukta starkt av ammoniak (stall) är det högst troligt att personen drabbats av urinvägsinfektion och det behöver inte nödvändigtvis vara i kombination av smärta och trängningar. Om så skulle vara fallet och personen får medicin brukar problemet snabbt försvinna. sophinkOm det luktar urin på toalett/badrum brukar det bero på att inkontinensskydd ligger i en öppen hink. Använd därför alltid hink med lock (pedalhink) samt förvara en rulle med plastpåsar på toaletten och knyt in varje inkontinensskydd direkt efter användning, kräv även att eventuell personal gör detsamma samt att se till att hinken töms ofta!

……………………………………………………………..

blöjpåse framsida

.

Förvaringspåse för inkontinensskydd etc. att hänga på handikapptoaletts armstöd. Måttet på den färdiga påsen på bilden 33 x 22 cm, banden 20 x 3 cm, mät så den passar. Kardborrband fastsättes på påsens baksida enligt bilden.Blöjpåse avigsida

 

.

.

Kläder som personer med inkontinens använder, speciellt om personen dessutom har rörelsehinder, bör vara i lättvättat material och lätta att klä på och av.

Om bl.a. badbyxor för herrar står det om i följande länk, klicka här.
……………………………………………………

Om var man kan hitta toaletter i Sverige, bruksanvisning till Pipinettepottan m.m. står att läsa om i min andra blogg Handikapptips, vid inlägget:
RWC-toaletter, HWC-toaletter och Handikapptoaletter
Uppdaterad 2016-08-14
………………………………………………….