5 skjortor

Ursprunget till denna mycket enkla skjorta är ett reafynd inköpt i London för många år sedan, se bilden längst till vänster, det är ett av mina favorilagg.
Om personen som skall ha skjortan är frusen av sig komplettera gärna med en lättpåtagbar trikåtröja under skjortan som på bilden längst till höger.

Skjortan består av en enda tygbit med hål för halsen och två sidsömmar sydda från rätan. Längden på skjortan kan varieras från kort till klänningslång. Om man vill kunna sätta på sig skjortan sittande är det mest praktiskt att göra den kort. (Har tyget speciell mönsterriktning t.ex. blommor med stjälk bör man sy en söm över axlarna och vända bakstycket så att blommorna inte hamnar upp och ner på ryggen.) Klänningen på den tredje bilden, som är köpt på Indiska magasinet är sydd på det viset

Tygåtgång: Mät från axeln och ner hur lång skjortan/klänningen skall vara, ta det dubbla måttet och lägg till för sömsmån. Hur långa ärmarna blir beror på hur brett tyget är.

På originalskjortan är halsen fållad med endast ca 2 mm breda fållar. Jag tycker det är enklare att kanta halsen med en snedremsa. Önskar man sko halsen med en formremsa, lägg till c:a 15 cm vid tygberäkningen.

Beskrivning: Vik ihop tyget och klipp ut för halsen vid vikningens mitt, se bilden. Det vanligaste är att man gör urringningen djupare fram. Prova och kontrollera att huvudet lätt glider igenom. (Urringningen har en tendens att bli mera trång efter att man kantat den med en snedremsa.)
Fålla en ytterst smal fåll, alternativt sy fast en sned- eller formremsa runt halsen.
Fålla tygstycket runt om.
Mät sen hur vid du vill ha skjortan för att den skall sitta bekvämt och lätt gå att ta på och av. Låt sidsömmarna börja c:a 30 cm från skjortans överkant för att armarna skall kunna träs i. Om du inte syr ända ner utan gör ett sprund nertill blir den ännu bekvämare.

OBS! Om den som skall ha skjortan har omfattande rörelsenedsättning kan man ersätta den ena eller båda sidsömmarna med en rad små kardborrbandsbitar, magneter  eller tryckknappar. 


Mönsterdiagram 1 ruta = 5 cm = 2 inches

….Skjorta superenkel modell