Omlottkjol Sim sala bim

Rynkad omlottkjol, grundmodell
Den är mycket enkel att ta på och av. Vill man ha kjolen vidare, snävare eller veckad kan man göra det. Kombinera gärna kjolen med en skjorta i samma tyg.

Materialåtgång:
Tygåtgång: Mät stussvidden, tag ungefär det dubbla måttet. Mät vilken längd du vill ha på kjolen.
Är stussvidden t.ex. 1m går det åt c:a 2 m tyg x kjollängden + sömsmån. Det spelar ingen roll på vilken ledd du tar tyget såvida inte tyget har lugg eller speciell mönsterriktning. Skulle den ha det sy kjolen i två eller tre våder med en söm mitt bak eller med två sidsömmar.
Till linning brukar tyget räcka om man klipper ut linningen nertill eller vid sidan av kjolen.
C:a 20 – 30 cm kardborrband

Kjolen kan knäppas fram eller bak. Vill man ha den framknäppt kan den glipa något när man sitter, för att undvika det kan man med fördel snedda ut vidden nertill c:a 15 cm. Enl. fig.
Sy gärna en bred fåll på kjolens högra sida, d.v.s. den sida som kommer att ligga överst (detta för att undvika att fållen viker sig utåt).
Rynka kjolen upptill på maskin (bäst resultat med två 2 rynksömmar) till midjemåttet + c:a 20 – 30 cm (det som ligger omlott). I ovanstående exempel till 120 – 130 cm. Rynka mindre i början och slutet av kjolen där tyget ligger dubbelt, det blir annars lätt bylsigt.
Jag hade ingen styvnad i linningen, jag inbillar mig att den skulle trycka på magen, men det kan man göra som man vill med. Sy gärna fast kardborrbandet på linningen innan du syr på linningen på kjolen. Fålla upp kjolen, kommer den att maskintvättas håller sömmen bäst om kjolen maskinfållas.

Till mönster för snäv kjol hänvisar jag till:
Rynkad kjol, superenkel modell alternativt
http://fashionfreaks.se/patterns/skirts/

För att komma till beskrivning på skjortan klicka här: Skjorta enkel modell

1 ruta  = 5 cm = 2 inches Omlottkjol rynkad