Etiketter

, , , , ,

Provdocka

.

MÖNSTER OCH MÖNSTERPAPPER

Till några av mina mönster kan det vara praktiskt med rutat mönsterpapper där man kan rita upp mönstret i full storlek, innan man klipper ut tyget. Tidigare fanns det att köpa i alla större sybehörsbutiker, men nu är det lite si och så med det, se nedan.

Om man inte får tag på rutpapper tycker jag det är enklast att ruta upp 5 x 5 cm stora rutor på byggplast, “non woven” eller omslagspapper och sen nåla fast ny plast, non woven eller silkespapper ovanpå och rita upp mönstret. Man kan då använda samma rutpapper nästa gång man skall rita ut ett mönster.

När du ritar mönster är det praktiskt med en lång stållinjal som inte slår sig samt stor hopfällbar vinkel, finns t.ex. hos Biltema

Ett tips om man tänker sy något i dyrbart material och är osäker på om mönstret passar, provsy gärna först i ett billigt material och prova. (Man kan t.ex. använda sig av ett kasserat lakan eller “non woven”).

Mönsterpapper rutat finns att köpa i handeln, men det är dyrt (Googla).
Non woven finns bl.a. på  Bibbis textil och Textilhuset Swelogent.

På mina mönster motsvarar en ruta 5 x 5 cm (c:a 2 inch)

Förkortningar jag använt på mönstren är:
MF = mitt fram
MF = mitt bak

MÖNSTER ATT KÖPA

Alrups-sy.se har Burda, Butterick, McCall´s, Newlook, Simplicity och Vogue m.fl.
Bibbis textil som förutom mönster även har sybehör.
Burdamönster säljs t.ex. hos burdastyle.de  (flera språk, men inte på svenska)
Burda Style har också en månadstidning på svenska.
Bwear säljer mönster och material för BH, trosor, linnen, baddräkter.
Fagert.se har Burda och andra mönster.
Ikasyr Onion, Ottobre och Sewaholic
Kwik Sew’s Beautiful Lingerie, 1990, Kerstin Mårtensson) MÖNSTERARK; underkläder, nattlinnen m.m. i storlekarna XS-S-M-L-XL. Säljs av Adlibris
Stoff och stil 3 butiker i Sverige, (mönster till dam, barn, baby, broderi, rollspel m.m. tyger och sybehör.
Svenska mönster har mönster, sybehör m.m.
Textilhuset Swelogent säljer mönster till Onion och Simplicity
TopPatterns 
Nordens största webshop med över 5000 mönster. De har alla klädmönster från VoguePatterns, Butterick, McCall´s och Kwik Sew, även stora storlekar och mönster för herrkläder. De säljer också sybehör.
.

GRUNDMÖNSTER

Är du sömnadsvan och syr mycket blir det betydligt billigare att köpa grundmönster och omarbeta dessa till samtliga plagg man vill sy än att köpa separata mönster till varje plagg.

CM Garment bok-damJag vill då rekommendera boken: Mönster och konstruktioner för damkläder av Inger Öberg och Hervor Ersman. Tycker man det är roligt att själv rita och variera mönster är boken en guldgruva.
Olika detaljer, t ex kragar, ärmar, olika skärningar, knäppningar, fickor, besparingar och linningar finns också med.

En mapp medföljer med grundmönster i full skala
i storlekarna 34 – 54 för kavaj, byxa, kjol, blus och klänning och i storlekarna 34 – 50 för skjorta och jacka. I boken beskrivs utförligt hur du tar mått och hur man justerar efter individuella mått.
Säljs av: Adlibris, Bokus, CDON och CM Garment

CM Garmentbok-herr

 

Dessa författare har också skrivit Mönsterkonstruktion – herrkläder. Till boken medföljer en mapp med grundmönster i full skala i storlek 44 – 56.
Säljs hos CM Garment

,

9789127132016_-berg_M-nster
Inger Öberg har också skrivit en bok om Mönster och konstruktioner för barnkläder, 2012. Med boken följer en mapp med grundmönster i storlekarna 86 – 140 centilong på kjol, byxa, trikåbyxa, klänning, t-shirt, jacka och raglanjacka. Meningen är att man med modellskisser och egna idéer skall kunna utforma olika plagg.
Säljs hos Adlibris, Bokus, CDON och CM Garment

Hervor Ersman och Inger Öberg är båda yrkes- och textillärare med gedigen yrkesmässig bakgrund, tidigare verksamma vid lärarutbildningen på universitetet i Göteborg.

Grundkonstruktioner med modellförslag till barnmönster för åldrarna 1-12 år av Vivianne Landström, säljs av CM Garment

Sy! Urban Collection by Jenny Hellström, 2014, Jenny Hellström 19 mönster I sex storlekar för dam, herr och barn Säljs av: Adlibris och Bokus ..
..
Love at first stitch – sy själv med retrokänsla, 2015, Tilly Walnes
Mönsterark på bland annat kjolar, blusar och klänningar med inspiration från 50- och 60-talen, med förslag på hur man kan variera ett grundmönster. Säljs av: Adlibris, Bokus och CDON

.
VAL AV TYGER OCH SYBEHÖR FÖR PERSONER MED Oj krymt tröjaRÖRELSEHINDER

Välj i möjligaste mån för bekvämlighetens skull töjbara tyger såsom jersey och stretchtyger. Bor du på någon form av institution, där tvätt sker centralt, undvik helst tyger som kan krympa. Min mamma hade en mycket snygg ylledräkt som efter tvätt på dementboende passade hennes barnbarnsbarn i storlek!!

När det gäller att fästa ihop kläder kan knappar vara besvärligt. Har personen som skall ha kläderna ett omfattande rörelsehinder kan det vara enklast med plagg som helt går att öppna i sida och på axlar.

Kardborrband (alt. stavning kardborreband) som är mycket praktisk när det gäller knäppning, men har nackdelen att den är stel och kan skava, dessutom fastnar det lätt skräp på den hårda sidan. Tänk därför på att ha kardborrbandet hopknäppt vid tvätt.
Skall man fästa ihop en lång sidsöm med kardborrband kan det ofta vara bättre med flera småbitar som fästs i rad. Det blir lättare att knäppa och mindre stelt.
Jag har försökt finna någon mjukare variant, jag beställde t.ex. Aplix kardborrband från USA, som skulle användas till tygblöjor, men den var också hård och stel. Känner du till någon sort som är bättre och mjukare, meddela mig gärna det under kommentarer!

Blixtlås är ofta smidigare än kardborrband. Långa tunna delbara kan vara svårt att få tag. Alternativ kan vara mjuka trikåband, tryckknappar, tryckknappsband, nittryckknappar och magneter.

Knappnålar med glashuvuden kan vara lättare att använda om du har reumatiska fingrar. Ett tips om man vill greppa vanliga knappnålar, som är svåra att plocka upp från bordet, är att trycka ner huvudet, så att knappnålen reser sig en smula.

Bibbis textil.30124422-l8259Bibbis Textil.62943140-UIJeM

Skall du plocka upp en större mängd är naturligtvis en magnet att föredra. Den här magnetiska nåldynan som syns på bilden använder jag själv, finns på bl.a. Bibbis Textil Till denna magnetiska nåldyna hör en ”Spolring” för förvaring av symaskinsspolar (Bilden till höger).

Det finns också magnetiska gripklor på stavar att köpa på t.ex. Varsam  som kan plocka upp nålar som hamnar på golvet.

Självpåträdandesynålar där nålens bakände är försedd med ett kilformat spår in mot ”ögat” och tråd kan därför pressas in i ögat genom spåret och på det sättet ”träs” på nålen. Förpackning om 6 spetsiga nålar i olika grovlek säljs bl.a. av Bibbis textilIris hjälpmedel och Ohlssons tyger

 

.
BUTIKER FÖR SYBEHÖR OCH TYGER

Sybehörsaffärer fanns det förr i tiden gott om i Sverige. Nuförtiden finns det endast ett fåtal kvar även i större städer och bor man på landsorten kanske webbutiker är det enda att tillgå, här kommer förslag på några, fler finns.

Bibbis textil: (mycket sybehör, bl.a. kardborreband i färg, snedremsor, brodyr, andra band, blixtlås, mellanlägg, mönster m.m.)
Canvas Butik i Gtb (sybehör, sybåge med bordsfäste m.m.)
Ikasyr (tyger t.ex. stretchfrotté, velour, ribbtrikå, Fleecetyg, mönster m.m.)
Jonic textilimport  (har mycket tyger även Fleecetyg, Bävernylon, plastad frotté, mellanlägg och sybehör inkl. blixtlås)
Ohlssons tyger
(tyger och sybehör även plastad frotté)14 butiker finns i Sverige
Panduro  (sybehör och hobby)
Rydströms sybehör (skrädderiartiklar, knappslagning, blixtlås i önskade längder) Ej webbutik, finns på Facebook. Mysig butik på Regeringsgatan 85 i Stockholm. Tel. 08-201468
Skapamer (tyger; även plastad frotté ,Fleece och stretch, sybehör, symaskiner, garner, påttillbehör och hobbymaterial)
Skövde symaskiner (har förutom symaskiner, sybehör bl.a. mycket blixtlås, som dock endast
säljs i 3-pack)
Textilhuset Swelogent (bl.a. tyger, plastad frotté, kardborrband och blixtlås i metervara, obs man måste vara inloggad för att köpa och se priser).

Tygpyssling
(barntyger, mellanlägg och sybehör inkl. blixtlås delbara 6 mm upp till 80 cm samt kardborrband i många färger)
Tygverket
Butiker i Sthlm (tyger och sybehör även några mönster)
Varsam Butiker i Sthlm, Västerås och Örebro (sybåge med bordsfäste)

 

.
SYTIPS KAN MAN FÅ T.EX. GENOM:

Sysidan och Ohlssons tygers Tygblogg 
Hos dessa två finns dessutom tips på ytterligare många andra länkar och bloggar till Inrednings-, Mode- och Sybloggar.
.

”Handikappade skyltdockor” gör succé i Schweiz

Schweiz största handikapporganisation har tillverkat skyltdockor där modellerna har funktionshinder. Skyltdockorna har varit utställda och det har även gjorts en
kampanjfilm Wer ist schon perfekt?, som man kan se på Youtube. ”Reaktionerna på kampanjfilmen var många, och de flesta var positiva”, säger Jasmin Rechsteiner, som deltog i filmen.
……………………………………………………………………..
Länkarna uppdaterade 2017-03-09