Etiketter

Skrynklig linneblus

Linneskjorta före och efter sprayning med utslätning

Stryka kan vara besvärligt när man har en funktionsnedsättning. Som anhörig kan det också vara opraktiskt att ta med sig strykjärn och strykbräda till t.ex. ett särskilt boende. Själv har jag än så länge inget rörelsehinder men är inte så förtjust i att stryka utan använder mig själv ofta av spraymetoden.

Till att börja med försöker jag hänga textilier efter tvätt så slätt som möjligt.
Är de fortfarande skrynkliga använder jag en enkel sprayflaska och sprayar med vatten på plagg i ylle, bomull och linne. På syntettyger fungerar det bara ibland, men å andra sidan brukar de inte heller bli så skrynkliga. (Siden och sammet undviker jag eftersom det kan uppstå vattenfläckar.)
När det gäller plagg hänger jag upp dem på galgar och sprayar, med gardiner är det mest praktiskt om de hänger uppe. Dukar sprayar jag antingen hängande eller liggande på ett bord med plast under.
När det skrynkliga är genomfuktat, stryk ut rynkor och veck med handen. Låt torka!


Vad som också kan fungera om kläder bara är lätt skrynkliga är att låta plaggen hänga i ett duschrum när man duschar, så att de blir lätt fuktiga eller ännu hellre om man har tillgång till bad, låta plaggen hänga under längre tid över ett badkar fyllt med ångande varmt vatten.


I min resenecessär har jag alltid med mig en minisprayflaska. Jättepraktiskt att slippa släpa på resestrykjärn!