Etiketter

, , ,

Förkläde 2

Länkarna är uppdaterade 2017-11-20

Förkläden är något jag gillar! Det långa förklädet på bilden hade jag tänkt skulle kunna användas antingen vid matlagning eller som alternativ till haklapp. Till material skulle man kunna ha matt plastad väv, som ser ut som vanligt tyg, det finns på Ohlssons tyger och Åhléns. Ett förkläde är mer funktionellt om man spiller i knäet än om man t.ex. skulle använda Servicehusens tråkiga blå engångshaklappar, som dessutom är miljöslösande (längst ner på denna sida finns dock länk var man kan köpa sådana).

Att inte spilla när man äter och är rullstolsanvändare är hart när omöjligt, eftersom rullstolsanvändaren ofta sitter en bra bit från maten. Plastbelagda förkläden går lätt att duscha av, skaffa därför gärna två om det ena skulle hänga på tork.FörklädeMakintosch

Makintoschförklädet i vävplast, som syns på bilden, har jag köpt i Glasgow på Willow tearoom´s shop.

Beskrivning om man vill sy ett liknande:
Tygåtgång c:a 85 x 60 cm
Bomullsband c:a 2 cm brett, längden beroende om det bara skall räcka runt halsen eller vara runt midjan också. 

Klipp ut tyget, enligt teckningen som är längst ner på sidan. Vik en fåll runt om; 2 cm upptill och 7 mm bred vid ärmhål, sidor och nertill.
Om förklädet skall användas som haklapp är det bra
om halsremsan går att korta av, så att mat inte spills
nedanför halsen. Libertyförkläde
På detaljbilden med det blommiga förklädet har jag på ena sidan sytt fast ett dubbelvikt band med två nyckelringar iträdda. På den andra sidan har jag sytt fast ett längre band som är trätt först genom bägge ringarna och sen tillbaka genom den ena.
När man syr sömmen runt förklädet kan man samtidigt sy fast remsorna för halsen och eventuellt midjeband.


FÖRKLÄDEN I BUTIKER

Förkläde, som inte behöver knytas finns bl.a. att köpa på Swereco.

Rökförkläden skyddar mot brännskador för den rökande och dess kläder. Varsam.4628_RokforkladeR7155
Demensbutiken
Praktiskt.nu 
Sitting Feather

Varsam              Foto: Varsams hemsida                                       

.

Ett midjeförkläde jag hittade på Smarta saker, som kallades ”Hjälpredan” tror jagFörkläde Smarta saker skulle vara praktiskt att använda om man satt i rullstol.

                 Foto: Smarta Sakers hemsida

Det säljs dessvärre inte längre, men varför inte sy ett liknande själv och då som förslag med kardborrbandsknäppning, magneter eller nittryckknappar.
I den skulle man kunna förvara t.ex. mobil, fjärrkontroller, penna, kautschuk, anteckningsblock, garnnystan för stickning/virkning, måttband, sax eller fickkniv (i fodral), näsdukar m.m. Om sakerna skulle ramla ut skulle man kunna sy kardborrband upptill på fickorna.

Idéer och förslag på olika förkläden får du i mängd om du söker under Bilder på Google med sökord Förkläden respektive Carl Larsson förkläden. (Carl Larsson-förkläde är ett förkläde med påsydd bröstlapp med volanger som går i kors i ryggen. Modellen skapade konstnären Carl Larsson till sin hustru Karin.)

Haklappar för vuxna finns att köpa hos t.ex. Swed-Q och Varsam.
Varsam har både engångshaklappar och vanliga.
På Hjälpmedelsmässan 2017 i Kista såg jag bl.a. Protecta Medicals haklappar som var moderiktiga med spillfickor.

Haklappar, ser jag att många googlat på och hamnat på min blogg. Eftersom jag tror att många söker efter barnhaklappar hänvisar jag till Jennies GratismönsterMin pysselsida. Också New Conceptions har gratis mönster för barnhaklappar.

Mönster förkläde