Etiketter

, , ,

Filur 2.

Länkarna uppdaterade 2019-09-20        Foto: Filur Namnlappars hemsida

Vid flytt till särskilt boende är det vanligt att alla kläder och lösa föremål måste märkas. Ibland med enbart namn, ibland även med rumsnumret, ta reda på vilket. Enklast är att beställa färdiga remsor/lappar som kan strykas alternativt sys fast.

Äldreboende                                          Foto: Filur Namnlappars hemsida

Söker man på internet på ”märkning av kläder får man upp massor av firmor som specialiserat sig på olika typer av vävda och tryckta namnlappar. T.ex.
Filur Namnlappar som har levererat namnlappar till äldreboende sedan 1996.
De har dels stryklappar och dels klisterlappar.
Själva skriver de att:
”De allra flesta kunder föredrar klisterlapparna (strykfria namnlappar) när de skall märka sina saker och det förstår vi mycket väl. De är lätta att använda och kan användas både till kläder, skor och saker. Det enda du måste vara uppmärksam på är att de måste placeras på skötselrådet när du märker kläderna. Finns det inte skötselråd i plagget eller du har tagit bort det, är stryklapparna ett bättre alternativ.
Stryklapparna kräver lite mer arbete, men de sitter i utbyte extra bra och tål dessutom koktvätt.”
”Till boende på servicehus, äldre- eller omsorgsboende rekommenderar vi våra stryklappar. Stryklapparna smälter sig ned i textilfibrerna och tål tvätt upp till 95 grader.”
……………………………………………………………………………

Cotton Trends vävt band.97567308                                         Foto: Cotton Trends hemsida

Några som förutom namnlappar också säljer vävda band är Vävnamn.se & Cotton Trends.

Märke mitt bak

Man kan naturligtvis också göra egna märkningar, antingen direkt på plagget t.ex. på lakan och handdukar eller på band som kan sys eller klistras fast. Märkpennor kombinerat med faststrykbara band brukar finnas i sybehörsaffärer. Märker man med vanlig kulspetspenna brukar man få märka om efter några tvättar.

Om personen som skall klä på sig eller den som hjälper med påklädning har svårt att se vad som är bak eller fram på plagget, märk gärna ut MITT BAK på tröjor, byxor, kjolar, strumpor etc. Detta kom jag på efter att jag ibland funnit min mamma, som levde sina sista år på ett demensboende, hade sina kläder påsatta bakvänt!
……………………………………………………………………………….